Güncelleme Tarihi:
İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde bu yıl seçmeli dersler arasına alınan Kürtçe’ye yoğun ilgi olduğu, bazı öğrencilerin gelecek yıl için şimdiden kayıt yaptırdığı bildirildi.
Oxford Üniversitesi’nde Kürtçe derslerinin başlamasına öncülük eden Oxford Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Özlem Galip, Ermenice bölümünden Prof. Dr. Theo M. Van Lint ile birlikte Kürtçe’nin seçmeli ders olması için üniversite yönetimine başvurduklarını, ekim ayında seçmeli dersler arasına alındığını söyledi.
“Talep çok fazla fakat biz bu sene için 15 kişiden fazla öğrenci alamıyoruz” diyen Dr. Galip, “Henüz planlama aşamasında iken ilginin ne yönde olacağına dair bir tahmin yürütemedik. Ders ilanı verilmesinden itibaren büyük bir ilgiyle karşılandı. Biz de çok şaşırdık. Onlarca öğrenci ve öğretim görevlisi benimle bağlantıya geçtiler. Diğer dersleri ile çakışmayanlar hemen kaydoldu” diye konuştu.
Yaşanan kontenjan sıkıntısı nedeniyle bazı öğrencilerin gelecek seneyi beklemek zorunda kaldığını ifade eden Dr. Galip, “Önümüzdeki yıl için şimdiden 10 kişi başvurdu. Gelecek sene de aynı şekilde dersler verilmeye devam edecek” dedi.
Öğrencilerinin genellikle yabancı olduğunu belirten Galip, şunları anlattı:
“Çoğunluğu İngiliz olmak üzere Türk, Hollandalı, Ermeni ve Amerikalı öğrencilerim var. Oxford’da yaşayan bir grup Türkiyeli de Kürtçe derslerine katılmak için başvurdu ancak kabul edemedik. Zira Oxford’da öğrenci olma şartı var.”
Öğrencileri arasında öğretim görevlilerinin de olduğunu, bunların ya mesleklerinde ilerlemek ya da sırf merak ettikleri için Kürtçe öğrenmek istediğini dile getiren Galip, “Dünyanın farklı ülkelerinden Kürtlerden olumlu mailler aldım. Kürtçenin seçmeli ders olarak öğretilmesi çok sayıda kişide umut oluşturdu. Avrupa’da Kürt ve Türklerin kurduğu kurumlarda Kürtçe’nin öğretilmesi için girişimlerde bulunulduğunu duydum. Bunlar çok sevindirici haberler” diye konuştu.
İki haftada bir, Kürt çalışmaları seminerleri düzenlediklerini anlatan Dr. Galip, şöyle konuştu:
“Geçtiğimiz dönemde hukuk, sosyoloji, edebiyat ve siyasi bilimler anabilim dallarında Kürtlere ilişkin seminerler organize ettik. Ocak ayı ile birlikte iki haftada bir Kürt Sineması günlerini organize edeceğiz. Her hafta Kürdistan’ın bir bölgesinden bir film gösterimi gerçekleştireceğiz.”
Oxford Üniversitesi’nde önce post-doktora çalışmalarına başlamayı ardından da Kürt Çalışmaları bölümü oluşturmayı amaçladıklarını aktaran Galip, bunun için ilgi ve talebin fazlasıyla olduğunu ifade etti.
Son yıllarda Kürt edebiyatının çok ilerlediğini ve hızla geliştiğini vurgulayan Galip, “Bence kısa bir süre içerisinde Avrupa’nın birçok iyi üniversitesinde Kürtçe öğretilmeye başlanacak” dedi.
Öğrenciler Kürtçe’yi merak ediyor
Kürtçe’yi seçmeli ders olarak alan Oxfordlu öğrencilerden James White, Kürtçe’ye oldukça meraklı olduğunu ifade ederek, “Her zaman öğrenmeyi istemişimdir” dedi.
White, İran Kürtleri üzerine bir çalışma yapmak istediğini dile getirerek, şunları söyledi:
“Genel anlamda Kürt edebiyatı ile Farsça edebiyatı arasındaki etkileşimler konusunda meraklıyım. Kürt yönetmen Behmen Qobadi’nin, ‘Yarım Ay’ filmi beni oldukça etkilemişti. Ayrıca İngiltere’de de azımsanmayacak bir Kürt göçmen nüfusu var. Buradaki Kürtlerle kendi dilleriyle konuşmanın çok güzel olacağını düşünüyorum.”
Üniversitenin Arapça ve Fransızca bölümünde okuyan Jack Gallagher de genel anlamda dillere yönelik her zaman büyük bir ilgisi olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Oxford’daki eğitimim boyunca farklı kültürlere ilişkin birçok etkinliğin bir parçası olma fırsatı edindim. Kürtçe’nin Oxford’da verileceğini öğrenince bunun yine çok iyi bir fırsat olduğunu düşündüm. Arapça üzerine çalışırken komşu bir dil olan Kürtçe’yi öğrenmek, kariyerim için de çok önemli. Bir dili öğrenince bir milletin tarihi ve kültürünü de öğreniyorsunuz aslında.”