Güncelleme Tarihi:
İngiltere’de lise öğrencilerine hukuk eğitiminin temel ders olarak verilmesinin önünü açan ‘Hukuk Projesi’nde direktörlüğü sırasında Eğitim Bakanlığı’nda vatandaşlık eğitimi konusunda çalışmalar yapan Rowe, “En iyi aile demokratik, otoriter olmayan, en ahlaki okul farklılıklara saygı duyan kurumdur” dedi. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği’nin düzenlediği Irmak Okulları’ndaki sempozyuma katılan Rowe aile, öğretmen, okulda etik ve eğitim hakkında bilgiler verdi.
Hoşgörülü bir nesil yetiştirmek için küçüklükten itibaren nasıl bir eğitim uygulanmalı?
- Anaokulundan itibaren bunu yapmaya başlamalıyız. Aksi durumda gelişimsel bir gecikme yaşarsınız. Çok küçük yaşlarda öğrencilere, başkalarını dinleme ve kendisini ifade etmeye çalışması öğretilmeli. Diğer insanların duygularını anlayabilmeleri sağlanmalı.
Hangi yöntemleri uygulamalı?
- Ders çıkarılabilen nitelikte hikayelerin yanı sıra eleştirel düşünmeyi geliştirici özellikte de olmalı. Hoşgörü, ahlak eğitiminin bir parçası olarak düşünülmeli. Ahlak eğitiminde öğretmenlerin kafasında bir plan olması gerekiyor. Bu süreç, doğru-yanlış, iyi-kötü, sonuçlar, motivasyon, sorumluluk gibi alanları içermeli. Eğitmenler bunları çocuklar üzerinde geliştirmeli. Örneğin yurttaşlık konusunda, hak, sorumluluk ve adalet kavramları üzerinden eğitim verilmeli. Dil ise çocukların kendilerini geliştirmesine katkı yapacak türde olmalı. Açık ve yalın. Örnekleri anlatırken yüzeysel değil, alt katmanlara inilerek bütün anlamları ile verilmesi gerekiyor. Sonuçlar anlatılırken, genelleme dışında istisnalar da belirtilmeli. Öğrencilere, bu durumlarla karşılaştıklarında yapılması gerekenler anlatılmalı.
Günümüz teknolojisi ile ahlaki değerlerin yozlaştığı yönünde eleştiriler yapılıyor? Siz ne düşünüyorsunuz?
- Her şey çok hızlı gelişiyor. Ben de bazen çağın gerisinde kaldığımı düşünebiliyorum. Ama gençlere farkında olma, düşünme sorumluluğu aşılamalı ve onları olumsuz davranışlardan gereksiz şekilde korumaya çalışmamalıyız. Yeni yüzyılda çocuk ve gençlere, karşılaştığı sorunlarla başa çıkmayı öğretmeliyiz. Ahlaki değerleri verirken çocuğun aile içinde, arkadaş ortamında veya okulda diyaloğa açık,demokratik ve sevgi içinde olmasını sağlamalıyız. Onlara böyle ortamlar sunmalıyız.
ERKEN YAŞTA HUKUK EĞİTİMİ OLMALI
İngiltere’de bu yönde nasıl çalışmalar yapılıyor?
- İngiliz okullarında değerlerle ilgili kurallar konuluyor ve herkesin uyulması isteniyor. Örneğin “Haklara Saygı Duyan Okullar” diye bir değer var. Eğitim kurumları buna aday oluyor. Bu, Birleşmiş Milletler’in insan hakları kurallarına uygun davranılacağı anlamına geliyor. Bu okulların değerleri ise eşitlik, saygı, barış, hoşgörü ve adalet.
Erken yaşta hukuk eğitimi verilmesinin önemi nedir?
- Gençler de vatandaş. Hukuk, korkulacak bir disiplin olarak görülmemeli. Bireyleri koruyacak bir kavram olarak algılanmalı. Bu nedenle gençler haklarını bilmeli. Dersler de bu amaçla veriliyor. Okulda hukuk öğrenildiğinde, yasaların nasıl değiştiği, kimlerin karar alıcı olduğu da biliniyor. Demokrat bir vatandaş haklarını bilmeli, bu eğitimi almalı. Bu çalışmalar onları kontrol altına almak değil, onlara güç vermek için yapılıyor.
Eğitim kurumlarında, gençler üzerinde sağlanmaya çalışılan kontrol ne gibi sonuçlar doğurur?
-Otoriter tutum genç ve çocuklar üzerinde kısa süreli geçerli olabilir. Ancak bu durum onların gelişimine katkıda bulunmuyor. Aksine onlar bunu kopyalayabilir. Otoriter eğitim onların gelişimlerine katkı yerine aynı baskıcı tip davranışı ileride başkalarına uygulama ihtimalini ortaya çıkırıyor. Bu da olumsuz bir sosyal davranışın ve korkunun ortaya çıkmasına neden olur. Sonuçta gerçek saygı değil, korku oluşur. Büyüklerin küçüklere karşı görevi onları demokratik tutuma yöneltme, öğretme olmalı. Ancak, demokratik eğitim kurumlarında çocuklar gelişebilir, topluma yararlı birey halini alabilir.
Ailelere ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
- Okuduğum bir araştırmaya göre iki tür disiplin vardı. Burada otoriter ve içten olan grupları karşılaştırıyordu. Çocuk yanlış bir şey yaptığında, hemen kızmak yerine bunun neden yanlış olduğunu anlatan yaklaşımın olumlu sonuçlar doğurduğunu gösteriyordu. Aile ve çocuk arasında güven olduğunda çocuklar, öğretmenler ve anne babaları rol model olarak alıyor. Nasıl bir çocuk görmek istiyorsak o yönde davranmalıyız. Çocuklara doğru değerler verirsek onlar da doğru insanlar olurlar.
Veli Rehberi
Yabancı dil eğitimi
Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Harun Duman küreselleşen dünyada yabancı dil öğrenimi, eğitimi ve kurslarla ilgili merak edilenleri yanıtladı.
1) Yabancı dil eğitimi nasıl yapılmalı?
- Yabancı dil eğitimi hedeflenen dilde okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini eşit bir şekilde geliştirmek üzere planlanmalı. Avrupa Ortak Dil Kriterleri dört dil becerisinin geliştirilmesine yönelik seviye içerikleri ile birlikte program geliştirme, ölçme, değerlendirme ve hizmetiçi eğitim alanlarında yol göstericidir.
2) Yabancı dil eğitimi ne zaman başlamalı?
- Son dönemde yapılan akademik çalışmalar en erken yaşta başlanmasını öneriyor. Çocukların dil öğrenme isteği ve eğilimi daha fazla. Küçük yaşta hafızanın hazır hale gelmesi, dil organının kırılması ve uygun telaffuzun yapılması daha kolay oluyor.
3) Yabancı dil öğrenmek için yurtdışına gidilmeli mi?
- İmkan varsa gitmek yararlı olur. Ancak öğrenilen dil hakkında hiçbir temel bilgiye sahip olmadan gitmek çok doğru değil. Dil bilgisini belirli bir düzeye getirdikten sonra yurtdışına gidip öğrenilenleri hayata geçirmek daha doğru bir yöntem.
4) Yabancı dil kursları seçerken nelere dikkat edilmeli?
- Dil öğreniminde tecrübe ve standartlar önemli. İnsanlar her açılan kursa katılmamalı. Bu kurumlar mutlaka geçmiş deneyime ve sunduğu olanaklara bakarak seçilmeli.
5) Resmi okullarda yabancı dil eğitimi hangi düzeyde veriliyor?
- Milli Eğitim’de ders saatinin azlığı, sınıfların kalabalık oluşu ve eğitim materyallerinin yetersizliği yüzünden bu alanda yeteri kadar başarı elde edilemiyor. Ancak her kademe ilerleyişinde veya başarıya ulaşmada yabancı dil öğrenme önemli kriter olarak kabul ediliyor. Bu nedenle devletin yabancı dil eğitim ve öğretimiyle ilgili ciddi anlamda düzenlemeler yapması gerekiyor.
Bunları biliyor musunuz?
- TCK’nın 112’nci maddesindeki ‘Eğitim ve öğretimin engellenmesi’ne yönelik maddede okul, kantin, yurt işgali gibi eylemlerin 1-3 yıl olan cezası 2-5 yıl olarak yükseltildi.
- Öğrenci ya da mezunlar, 1 Ocak’ta hizmete girecek uygulamayla sigortalılıkları için SGK’ya belge götürmek zorunda kalmayacak. Bilgler otomatik olarak SGK’nın veri tabanına düşecek.
-İstanbul’da 2 milyon 636 bin öğrenci eğitim alıyor. Bunlardan 1 milyon 361 bin 524’ü erkek, 1 milyon 275 bin’i ise kızlardan oluşuyor.
Siz sorun cevaplayalım
-Yeni yılda Türkiye genelinde kaç öğrenciye burs veya kredi verilmesi planlanıyor?
1 Ocak 2014 itibarıyla Türkiye genelinde 1 milyon 452 bin 363 öğrenciye burs ya da kredi verileceğini açıkladı.
- Çocukların internet, dijital medyayı kullanmaları ve sosyal ağlarda hesap açmaları için yaş sınırı var mı?
ABD’de sosyal medyada hesap açılması için alt sınır yaşı 13. Ancak uzmanlar, bu yaş grubunda olsalar dahi ailleri çocukların güvenli internete ulaşımı konusunda uyarıyor.
PANO
Üniversitelilere ABD’de yaz programı
ABD Öğrenci Liderleri Ensitüsü, üniversileliler için 5 haftalık bir yaz programı düzenliyor. Tüm masrafları ABD Dış İşleri Bakanlığı tarafından karşılanacak olan programda üç enstitü tarafından dört haftalık akademik ihtisas çalışması yer alıyor. Ayrıca 2-3 günlük Washington, D.C. programı ve yaklaşık bir haftalık yurtiçi seyahat bölümleri de bulunuyor. Programın amacı, üniversite öğrenci liderlerinin liderlik becerilerini geliştirirken, onlara ABD hakkında daha geniş bilgi sağlamak olarak belirtildi. Son başvuru tarihi 25 Aralık. http://turkish.turkey.usembassy.gov/
51 ilde 96 yurt yapılacak
Yükseköğrenim gören öğrencilerin barınma sorunlarına kalıcı çözüm getirilmesi amacıyla Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 51 ilde 64 bin 468 yatak kapasiteli 96 yurt inşa edileceğini açıkladı. Ayrıca TOKİ, orta öğrenimdeki öğrencilerin barınma sorunlarının çözümü amacıyla da Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol ile 109 pansiyon uygulaması başlattı. Buna göre idare, proje ve plan aşamasında bulunan 25 bin 916 yatak kapasiteli 124 pansiyon inşa edecek.
Liseliler matematikte yarışacak
10, 11 ve 12’nci sınıflar matematik olimpiyatında buluşacak. İzmir Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Necdet Doğanata adına düzenlenen yarışma, öğrencileri ezbere dayanmayan sorular için matematik çalışmaya teşvik etmeği hedefliyor. 7 Ocak 2014’te düzenlenecek Matematik Olimpiyatı’na başvuru için son gün 23 Aralık. Yarışma koşulları İzmir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik-Bilgisayar Bölümü internet sitesinden öğrenilebilir.
Karne hediyesi notebook
Karne zamanı yaklaşırken, öğrenciler için hediye kampanyaları başlatılıyor. TTNET ve Vitamin işbirliğinde düzenlenen karne hediyesi kampanyasının hediyesi Samsung Notebook olacak. Katılmak isteyen 4, 5, 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencileri 16 Ocak’a kadar Vitamin ile ders çalışarak en yüksek ‘Vitamin Puanı’nı toplaması gerekiyor. İlk üçe girenler de hediye almaya hak kazanacak.