Otizmli Beril okullu oldu

Güncelleme Tarihi:

Otizmli Beril okullu oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2013 11:07

Özel yetenek sınavını kazanmasına rağmen hastalığı nedeniyle güzel sanatlar lisesine alınmayan Beril Zorlu hayaline kavuştu, okullu oldu.

Haberin Devamı

İzmir'de, yetenek sınavını kazanmasına rağmen rahatsızlığı nedeniyle güzel sanatlar lisesine alınmadığı ileri sürülen, girdiği ikinci sınavda aynı başarısını tekrarlayan müzik tutkunu otizmli 15 yaşındaki Beril Zorlu, hayaline kavuştu ve okullu oldu.

Heyecanla okulunun yolunu tutan Beril, arkadaşlarıyla kısa sürede kaynaşırken, anne Yeşim Zorlu, "Okulunun ve arkadaşlarının Beril'in gelişimine çok katkısı olacağı muhakkak. Çok mutluyuz" diye konuştu.

Beril Zorlu'ya henüz 2 yaşındayken otizm teşhisi konuldu. Tutkusu müzik olan, 2.5 yıldır piyano dersi alan ve iki kez bireysel konser veren Beril, bu yıl ilköğretimden mezun oldu. Dokuz Eylül Ortaokulu düzenlediği 'Yönetsel Rapora', 'Eğitimine güzel sanatlarda devam etmeli' diye yazdı. O da özel yetenek sınavlarına girdi. Sağlıklı çocuklarla eşit şartlarda yarıştı. İzmir Ümran Baradan Güzel Sanatlar Lisesi'nin ilk sınavında kazanamadığı açıklandı. Boş kontenjanlar için yapılan ikinci sınavda okulun internet sitesinde adı kazandı diye ilan edildi. Aile bütün gece kutlama yaptı. Ancak aynı gece adı kazananlar listesinden çıkarıldı, yerine başka bir isim konuldu. Okul yönetimi listeden adının çıkarılmasını 'Kızınız yeteneksiz, hatalı liste yayınlanmış, zaten bu okulda okuyamaz' açıklamasıyla savundu.

Haberin Devamı

'Kapılar zaten yüzlerine kapanıyor'

Beril'in annesi, aynı zamanda Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği ikinci Başkanı, Otizm Platformu Dönem Koordinatörü Temsilcisi olan Yeşim Zorlu, okula, kaynaştırma öğrencisi olduğu için özel düzenleme yapılmasını istemek için gittiğinde okul müdürünün burası kaynaştırma okulu değil dediğini iddia etti. Anne Zorlu şunları söyledi:

"Kapılar zaten bu çocukların yüzüne kapanıyor. Üstelik onları istemeyenler arasında eğitimcilerin olması çok üzücü. Kızım, Güzel Sanatlar Lisesi'nin ilk sınavına, kaynaştırma öğrencisi olmasına rağmen düzenleme yapılmadan girdi. 23 puanla başarısız olduğu duyuruldu. Aynı okulda sınava giren diğer 2 otizmli çocuk da aynı düşük puanı aldı. 9 boş kontenjan için 2- 6 Eylül tarihlerinde sınav yapıldı. Sonuçlar 6 Eylül Cuma günü saat 17.44'te açıklandı. Beril kazananlar listesindeydi. Fakat ertesi gün kızımın adı listede yoktu. Üstelik 40.33 puan aldığı ve başarısız olduğu yazıyordu. Müdür yardımcısı hatayı okul müdürünün yaptığını, listeleri aslında 5 Eylül'de hazırladıklarını, ama müdürün 6 Eylül günü bir değişiklik yapıldığı için hatalı liste yayınladığını söyledi. Yani kızım kazananlar listesindeydi, değiştirdiler. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne durumu anlatmak istedik ama okul yönetimi yetkilileri yanlış yönlendirerek, çocuk yeteneksiz görüşünü savundu. Beril yeteneksiz değil, müzik öğretmenleri 'absolute pitch' dedikleri müzik kulağı olduğunu söylüyor."

Haberin Devamı

Bakan Şahin ilgilendi

Hukuk mücadelesine hazırlanan Yeşim Zorlu'nun isyanını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de duydu. Bakan Şahin, anne Zorlu'ya telefon açıp, gereken desteğin verileceğini söyledi. Yeniden kendisine hak tanınan Beril, girdiği ikinci sınavdan da başarıyla çıktı.
Mutluluktan havalara uçan Beril, kaydını yaptırdığı Kemalpaşa Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi'ne geçen pazartesi günü başlayarak okullu oldu. Hayallerine kavuşan ve müzik eğitimi görecek olan Beril, arkadaşlarıyla da kısa sürede uyum sağladı. Kızına desteğini esirgemeyen ve müzikteki başarısıyla gurur duyan anne Yeşim Zorlu sevincini şöyle dile getirdi:

"Yoğun bir dönemden, üzüntülerden ve sevinçlerden sonra artık liseliyiz. Beril, bu hafta okullu oldu. Heyecanla çantasını, defterlerini hazırladı ve okulunun yolunu tuttu. Sınıf arkadaşları ve öğretmenleri hoşgeldin diyerek ve gülen yüzleriyle onu karşıladı. Gördüğümüz ilgi ve işbirliğinden çok mutluyuz. Okulunun ve arkadaşlarının Beril'in gelişimine çok katkısı olacağı muhakkak. Bu sürecin normal gelişim gösteren öğrencilere de olumlu katkıları olacağına, farklılıklarla uyum içinde yaşanacak bir toplum için bu uygulamaların çok önemli olduğuna inanıyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!