ÖSYM'yi dize getirdi

Güncelleme Tarihi:

ÖSYMyi dize getirdi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2007 09:34

İzmir'de 2005 yılında girdiği sınavı kazanamayınca ÖSYM'ye açtığı davayı sonunda kazandı.

Haberin Devamı

İzmir'li eğitimci Metin Biniş'in üniversite mezunu kızı Mine Biniş 25 Eylül 2005 tarihinde ÖSYM Başkanlığı'nca yapılan 2005 Sayıştay Denetçi Yardımcısı Adaylığı Eleme Sınavı'na girdi. Sınavı kazanamayan Mine Biniş, bu sınavın sorularının ve cevap anahtarının kendisine gönderilmesi, sınavda kaçıncı olduğunun bildirilmesi için ÖSYM Başkanlı'na başvurdu. Mine Biniş, 45982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun ilgili hükümleri gereği yaptığı başvuruya olumsuz yanıt gelince mücadele başlattı. 2 yıl süren hukuk mücadelesini kazanan Biniş'e, ÖSYM tarafından istediği belgeler mahkeme kararıyla gönderildi. Kızın babası Metin Biniş, “Mücadelemiz tam iki yıl sürdü. Sonunda kazanan taraf olduk. Sanıyorum ÖSYM'nin yaptığı pekçok mesleki sınava girip sonucunu merak edenler için önemli bir sonuç, onlara da yol açıldı” dedi.

Haberin Devamı

ÖSYM Başkanlığı Mine Biniş'in 2005 yılında yaptığı başvuruyu, ‘Sadece ÖSS soru ve cevap anahtarlarının, sınavdan hemen sonra yayınlamak isteyen basın ve yayın kuruluşlarına telif hakları ÖSYM'de kalmak üzere, belli bir bedel karşılığı verildiği, bunun dışındaki istekler ile önceki sınavlara ilişkin taleplerin kabul edilmediği’ gerekçesiyle reddetti. ÖSYM'nin yanıtında şöyle denildi:
“Merkezimizde ÖSS dışında hazırlanıp uygulanan sınav sorularının Merkezimiz elemanları tarafından hazırlanmadığı, bu soruların hazırlanması ve denetlenmesi için üniversite öğretim elemanları ile uzman kişilere önemli miktarlarda telif ücretleri ödendiği, dar konu alanlarında birbirini tekrarlamayan soru hazırlamanın son derece zor olduğu, bu soruların üzerinde gerekli istatistiksel çalışmaların yapılması suretiyle geliştirilmesine ve ileride tekrar kullanılmasına gereksinme bulunduğu hususları göz önünde tutularak, ÖSS dışındaki sınavlarda kullanılan testlerin gizlilikleri korunmakta ve bu testler isteklilere verilmemektedir. Ayrıca, sınav sonuç belgesinin üzerinde verilen bilgiler dışında bilgi verilmesi mümkün değildir.”

BELGELERİ MAHKEME KARARIYLA ALDI
ÖSYM Sınav Hizmetleri Müdürü F. Feza Kart imzasıyla gelen olumsuz yanıt üzerine Biniş, Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu'na başvurarak talebinin karşılanmasını istedi. Kurul, Biniş'in sınavda kaçıncı olduğuna ilişkin bilgi verilmemesinde ÖSYM'yi haklı bulurken, sınav soruları ile cevap anahtarının gönderilmesi gerektiği kararını aldı ve bunu ÖSYM'ye bildirdi. ÖSYM Başkanlığı, Kurul'un bu kararı üzerine, soru ve cevap anahtarını vermemek için Ankara 4'üncü İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Ancak mahkeme davayı reddetti.

Haberin Devamı

Davanın reddedilmesinin ÖSYM tarafından kızına bildirildiğini belirten özel bir dersanenin müdürü Metin Biniş şunları anlattı:
“Bunun üzerine, mahkeme kararının uygulanması için bir kez daha ÖSYM Başkanlığına dilekçe ile başvurduk. 65 sayfa soru kitapçığı ve cevap anahtarının gönderilmesi için kitapçığın kopyalama ve posta masrafı olarak 15 gün içinde ÖSYM hesabına 30 YTL yatırmamız istendi. Bu parayı da yatırdıktan sonra kitapçığa ve cevap anahtarına ulaştık. Talep başvurumuz 18 Ekim 2005'deydi. Tam iki yıl sonra isteğimize ulaştık. Kızım şu anda doktora öğrencisi. Branşıyla ilgili pekçok sınava girip çıkıyor. Girdiği sınavların sorularını, cevaplarını öğrenmek hakkı. Biz bu hakkı uzun süren bir mücadele sonucunda kazandık. Pek çok aday için bir yol açtığımızı umuyorum. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun bazı kurumlarca uygulanmadığı, ancak üzerine gidilirse uygulanabileceği de bu süreçte ortaya çıktı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!