Güncelleme Tarihi:
19 enstrüman çalabilen, otizmli Rabia Aytek'in engelliler için konulan barajı aştığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), salona yasak araç-gereçle girdiği gerekçesiyle iptal edildi. Anne Canan Aytek, burslu eğitim gördüğü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi'nden mezun olan 19 yaşındaki kızının, mart ayında girdiği YGS'de engelli barajını aşarak gerekli puanı aldığını söyledi. Kızının devlet üniversitesinde okuyabilmek için müzik eğitimlerine aralıksız devam ederek yetenek sınavlarına hazırlandığını ifade eden Aytek, ancak ÖSYM'nin kendilerine gönderdiği yazıda sınavın geçersiz sayıldığını bildirdiğini anlattı. Gerekçeyi öğrenmek için ÖSYM’yi aradığını söyleyen anne Aytek, "Rabia'nın kolunda saat olduğunu söylediler. Sınıflarda duvar saatlerinin içinde kamera var. Kameralardan sınıflar gözetleniyormuş. Rabia'nın kolundaki saat bu kameradan tespit edilmiş. Rabia sınıfta tek başına ve başında bir gözetmenle sınava girdi. Okula girişte de ayrıntılı aramadan geçti. Kapıdaki gözetmenler insanların boynundaki kolyeye kadar her şeyi arıyorlar. Kameranın gördüğü saati, tek kişinin bulunduğu sınıfta gözetmen nasıl göremedi? Nasıl hiç kimse bunu fark edemedi?" dedi.
“İdare mahkemesine dava açacağız”
Kızının sınavının iptal edilmesine çok üzüldüğünü dile getiren anne Aytek, ilk olarak ÖSYM'ye itiraz edeceklerini, ardından da idare mahkemesine yürütmeyi durdurma talebiyle dava açacaklarını söyledi. Engelli derneklerinin de bu olayın takipçisi olduğunu anlatan Canan Aytek, şöyle devam etti:
“Sınıftaki gözetmen için şimdilik suç duyurusunda bulunmadık. Görüp de iyi niyetli davranmış olabilir. 'Zaten bu çocuk engelli, kopya çekemez, saat dursun' demiş olabilir. Ama sınavdan sonra da durumu tutanak altına almış olabilir. Her sınıftaki kameraları tek tek izleyip de mi bu tespit edildi? Engelli çocuklara yapılan negatif ayrımcılık mı bu? Üniversiteye girmemesi için yapılan bir kasıt mı var?"
ÖSYM'nin yazısı
ÖSYM'den Aytek ailesine gönderilen yazıda, ÖSYS Kılavuzu'na atıfta bulunularak, adayın sınava girerken yanında yasak olan araç, gereç ve eşya olması durumunda sınavının geçersiz sayılacağı belirtildi. Yazıda, “15 Mart 2015'te uygulanan YGS'ye yasak olan araç, gereç ve eşya ile girdiğiniz, salon kamera kayıtlarından tespit edilmiş olup, ÖSYM Yönetim Kurulu'nun 17 Haziran 2015 tarihli kararıyla 2015 YGS'niz geçersiz sayılmıştır” denildi.