Güncelleme Tarihi:
Demir, 2015 LYS'de yaklaşık 350 bin kişinin görev alacağını belirterek, sınava 2 milyon 558 bin 556 adayın katılacağını söyledi.
Sınav için bütün tedbirlerin alındığının altını çizen Ömer Demir, soruların hazırlanmasından, baskısına ve salonlara intikaline kadar tüm süreçlerin güvenlik içinde yürüdüğünü belirtti.
Bir olumsuzluk beklemediklerini anlatan Ömer Demir, "Sınav sorularını bastık. Bugünden itibaren sevkiyat için yükleme süreçlerine başlamış durumdayız. Güvenli şekilde bütün araçlarımız sınav yerlerine ulaşıncaya kadar uzaktan takip sistemleriyle onları gözetleyeceğiz. Yerine varıncaya kadar kilometre hızından duracağı yere kadar her şey planlanmış durumda. Araçlarımız normalde bir kırmızı ışık süresinden uzun bir yerde durduğu zaman hemen buradan uyarıyoruz. Soru araçlarını online takip edecek şekilde hazır durumdayız. Herhangi bir güvenlik açığı da beklemiyoruz" şeklinde konuştu.
Geçen seneye göre bu yıl 2015 LYS'ye giren aday sayısında yüzde 6'lık bir artış olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Demir, "Geçen sene LYS'ye müracaat eden 2 milyon 386 bin 348 kişiydi. Bu yıl ise 2 milyon 538 bin 556 kişi müracaat etti. Dolayısıyla bu sene 2015 LYS'yi aday sayısında yüzde 6 dolayında bir artışla gerçekleştireceğiz" dedi.
Adaylar soruları görebilecek
LYS'de bu yıl uygulamada bir ilk olacağını anlatan Başkan Ömer Demir, LYS sonrası adayların şifreleriyle aday işlemleri sistemi üzerinden kendi cevap kağıtlarını ve soruların tamamını görebileceklerini, kamuoyuyla ise önceki sınavlarda olduğu gibi resmi internet sitesi üzerinden soruların yüzde 20'sinin paylaşılacağını söyledi.
Sınav sonuçlarını makul bir süreçte açıklamak istediklerinin altını çizen Ömer Demir, "Sınav sonuçlarını açıklarken süre konusunda sürpriz yapmak gibi bir iddiamız yok. Önemli olan, sağlıklı şekilde sonuçları üretelim. Çünkü sürprizin kurumsal açıdan maliyeti şu; sabaha kadar kişileri çalıştırmak zorundasınız, yorgun bir şekilde hata yapma riski olabiliyor. Dolayısıyla süreyi öne çekme konusunda çok özel bir gayretimiz olmayacak. Ama makul bir süre içinde açıklamaya çalışacağız" dedi.
Adaylara, sınav kurallarını iyi okumalarını öneren Başkan Demir, sınava nüfus cüzdanlarıyla ya da süresi geçmemiş pasaportlarıyla gelmelerini istedi. Demir, adaylara bir gün önce tüm evraklarının hazır olduğundan emin olmalarını tavsiye etti.
Salon girişlerine uyarı ilanları asılacak
Bazı adayların yanlışlıkla yasak olan araç ve gereçleri sınav salonuna getirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Ömer Demir, sözlerine şöyle devam etti:
"Sınav salonuna getirilmesi yasak olan saat, kolye, takı gibi metal araç gereçlerini getirmesinler. Geçen yıl 1500 civarında adayın, sırf bu tür araç gereçlerle sınava girdiği için tutanaklarla veya kamera kayıtlarından yola çıkılarak sınavları iptal edildi. Kişiler, bunu bir kopya çekme amaçlı yapmıyorlar ama unutkanlıkları ve ihmalleri nedeniyle sınavları iptal ediliyor. Burada kopya muamelesi yapmıyoruz. Sınav kurallarını ihlal muamelesi yapıyoruz. Kopya olsa onları savcılığa bildirip suç duyurusunda bulunup ceza takibi yaptırmamız gerekiyor. Buna çok dikkat etmelerini özellikle hatırlatmak isterim. Özellikle sınav binalarına bu tür eşyayla girmediklerinden emin olsunlar."
Bu yıl salon girişlerine yasak olan takı ve gereçlerin isim ve resimlerinin bulunduğu uyarı ilanlarının konulacağını belirten Ömer Demir, bu uyarıların güvenlik görevlilerinin de işini kolaylaştıracağını söyledi.
Vatandaşlara gürültü uyarısı
Vatandaşlardan da gürültülü araç kullanmamalarını, korna çalmamalarını, inşaatlarda fazla ses çıkaran alet çalıştırmamalarını isteyen Demir, velilere de çocuklarını sınava gönderirken evraklarının yanlarında olup olmadıklarını kontrol etmelerini önerdi.
LYS'lerde sorulacak soruların daima ortaöğretim müfredatına ve kazanımlarına dayalı bir şekilde hazırlandığına dikkati çeken Demir, "Sorular, hangi öğrenim kazanımını karşıladığını ölçmek için kodlanıyor. Dolayısıyla bütün öğrenim kazanımları içinde bir denge sağlayacak şekilde kompozisyon oluşturuluyor. O konuda zaten özen gösteriliyordu, bu sene de aynı şekilde ortaöğretim müfredatında olmayan hiçbir konu yoktur. Tamamen ortaöğretimde öğretilen konularla sınırlı bir sınavımız olacak" diye konuştu.
"Bildiklerinizi en iyi şekilde yapın"
Soruların kolaylığı ya da zorluğunun göreceli değerlendirildiğini söyleyen Ömer Demir, üniversiteye girmeyi belirleyen yegane faktörün soruların niteliği ile sınırlı olmadığını, kontenjanların da etkin rol oynadığını belirtti.
Zor sorunun herkes için zor, kolay bir sorunun ise herkes için kolay olduğu anlatan Demir, "Göreli olarak sınava giren diğer adayların durumu onların başarısını belirleyecek. Onun için bildiklerini en iyi şekilde yapmak dışında başka bir şeye kafa yormamalarını tavsiye ederim" değerlendirmesinde bulundu.
Sınav sonrasında sosyal medyada çeşitli yorumlar yapıldığını hatırlatan Demir, şöyle konuştu:
"Sınavla ilgili sosyal medyada çıkabilecek olan spekülatif şeyler, kişilerin sınava ilişkin algılarını olumsuz etkiliyorsa bu sonuçta sosyal maliyet getiriyor. Bizler, doğru, sağlıklı bir bilgi varsa bunun en kısa sürede sosyal medyada yayılmasından rahatsızlık duymayız. Ama asılsız, gerçek dışı bilgilerin yayılması ve tedirginlik yaratılması hiç kimsenin arzu ettiği bir durum değil. Onun için bu konuda herkes duyarlı olmalı. Eğer, bir vatandaşın veya sınava giren birinin, yanlış gördüğü bir şey var ise 24 saat açık olacak sistemlerimizle sınav koordinasyon merkezlerimize, bize iletsinler. Bir yanlışlık, bir hata, bir eksiklik olduğu zaman bunu doğrudan bilmek isteriz ve gereğini yapmak isteriz. Ama bunun dışındaki asılsız haber ve paylaşımlara vatandaşlarımızın da itibar etmemesini bekleriz.
Adaylar sınavları şöyle değerlendirmeli, 'biz çalışıyoruz, biliyoruz dolayısıyla bildiklerimizi ölçen bir sınav yapılıyor'. En iyi ölçecek tedbirleri ÖSYM olarak aldık. Adaylar da kurallara uygun davranırlarsa sonuçta hepimizin ortak başarısı olacaktır. Hem bizim hem de adayların kurallara tam manada riayet etmesiyle sağlayabiliriz bunu.
Değerli adaylarımızın ve velilerimizin emeklerini bir emanet olarak görüp, onu gereği gibi koruyan bir anlayışla çalışmalarımıza devam etmekte olduğumuzun bilinmesini isterim. ÖSYM olarak tüm adaylarımızın hayallerine ulaşmasını ve sınavlarla ümit ettikleri geleceğe kavuşmasını, 2015 LYS adaylarına da başarılar dilerim."