Güncelleme Tarihi:
Demir, üniversitelerin ve başka kurumların daha önce elektronik sınav yaptığını belirtti.
Ancak ÖSYM'nin elektronik sınava ilk kez e-YDS ile başladığına dikkati çekerek, "40 yıllık ÖSYM tarihinde elektronik sınav ilk defa yapılıyor. Bunun Türkiye için çok önemli bir gelişme olduğuna inanıyoruz. Üniversiteler veya başka kurumlar küçük, büyük boyutta elektronik sınav yapıyor olabilir. Ancak bu ölçüde güvenliği vurgulanmış, ön plana çıkarılmış başka bir elektronik sınav olduğunu düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.
Elektronik sınav üzerinde 4 yıldır çalıştıklarını belirten Demir, ÖSYM'nin sınav güvenliğinde ciddi bir noktaya geldiğini dile getirdi.
Sorular kriptolu USB ile salona getirilecek
Sınav güvenliği açısından e-YDS'de adayların kendilerine ait bölümlerde sınava girecek olmasının önemli olduğuna dikkati çeken Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada bir kapalı devre güvenli network var. Buraya hiçbir zaman erişmek mümkün değil. Saat 14.00'teki sınav için arkadaşlarımız sabahın 6'sında kapalı dönem dediğimiz uygulamamıza başladılar. Kapalı dönem, havuzdan soruların çekilip hazır hale getirilmesidir. Sınav esnasında, sınavda çıkan soruları bilen kişilerin hiçbirisi sokakta dolaşmıyor. 4 arkadaşımız orada bu sınavı hazırlıyor. Saat 13.30'da başkan yardımcıların veya ben soruları bir kriptolu USB'ye kaydedeceğiz. Buraya getireceğiz ve burada kapalı devre güvenli networke yükleyeceğiz. Buraya hiçbir erişim, dışarıdan hiç bir erişim söz konusu değil. "
Sınav güvenliği denildiğinde hem görevliler hem adaylar üzerinde kaçınılmaz bir sıkıntı oluştuğuna işaret eden Demir, bu nedenle sınav konforu ve ölçme üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Adayların kendilerini rahat hissedebilecekleri, sınava kolay adapte edecekleri, sınav bittikten kısa bir süre sonra sonuçları öğrenebilecekleri bir sistem oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Demir, bugüne kadar sadece kağıt üzerinde sınav yaptıkları için sadece okumayı ölçtüklerini dile getirdi.
Üniversite sınavında da bu mümkün
Konuşmayı, dinlemeyi diğer becerileri de ölçebilecek sistemler geliştirilebilineceğini, bunun için de elektronik sınava ihtiyaç bulunduğunu vurgulayan Demir, şunları söyledi:
"Bugün ilk defa saat 14.00'te 80 adayla, e-YDS adı altında, elektronik sınav uygulamasının ilk adımını attık. Sınav konforu ve ölçme kalitesine çok ciddi bir adım attığımızı düşünüyoruz. Bu adaylara bir rahatlık verecek, sonuçların hızlı açıklanması bakımından ciddi bir katkısı olacak. İleriki aşamalarda bunu sesli görüntülü hale getirdiğimizde özellikle yabancı dillerin tüm becerilerini ölçme imkanımız olacak. Daha sonra da diğer sınavlara yaygınlaştıracağız.
Üniversite sınavı tabi çok büyük bir ideal. Aynı anda 2 milyon kişinin sınava girdiğini düşündüğümüzde, 2 milyon kişi için böyle bir tesis biraz lüks gibi gözükebilir. Ama şu var, kamuoyu eşdeğer sınavları kabul ettiği zaman, yani birden fazla oturumda aynı sınavı yaptığımız da bu mümkün. Şu anda hedefimizde bunu en kısa zamanda bin adaya, gelecek yıl bunu 10 bin adaya çıkarmak var. 100 binden sonrasına gerek yok. 100 binde tekrarlayabiliriz. Dolayısıyla randevulu sistem dediğimiz, aday gelir sınavına girer gider, bir başka aday gelir sınavına girer gider, böylece hepsi eşdeğer tanımlanırsa bu da mümkün olabilir. Ama uzun vadede, çok kısa zamanda olmaz 5 seneden önce çok olası değil."
e-YDS'nin yıl içerisinde tekrar edileceğini ifade eden Demir, ikinci sınavın Ekim'de yapılmasının planlandığını, Ankara'da gerçekleştirilecek bu sınava 150 kişinin katılımını öngördüklerini söyledi.
Kasım'da da 200-250 kişilik bir sınav yapılabileceğine işaret eden Demir, kişi sayısının daha sonra artırılacağını belirtti.
Daha sonraki aşamalarda İstanbul Levent ve İzmir Alsancak'ta bulunan ÖSYM binalarında sınavın gerçekleştirileceğini bildirdi.
Adaylar yılda bir kez e-YDS'ye girebilecek
e-YDS'de kullanılan soruların YDS soru havuzundan seçildiğini, dolayısıyla diğer YDS ile hiçbir farkı olmadığını anlatan Demir, e-YDS'ye adayların yılda bir defa girebileceğine dikkati çekti.
Bunun zaman içerisinde 6 aya düşürülebileceğini ifade eden Demir, e-YDS'ye giren adayın aynı yıl içerisinde kağıt üzerinde yapılacak YDS'ye girebileceğini söyledi.
Tüm salon tüm detaylarıyla kayıt altına alınacak
Adayların klimalı, ses yalıtımı yapılmış, çevre konforu olan salonlarda sınavlara gireceğini, adaylara rahat sandalyeler verileceğini belirtti.
Adayların ekranda tıklayarak soruları cevaplandıracağını anlatan Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Adayın sistemde kayıtlı bir fotoğrafı var ve buraya geldiğinde ilk yapacağı iş masasına oturarak kameradan kendi fotoğrafını çekmek. Sistemdeki fotoğrafla buradaki fotoğraf eşleşmezse sınavın devamına izin verilmiyor. Sınav sonuç belgesine burada çekilen resim konuluyor. Dolayısıyla fiilen kim girdiyse onun görüntüsü sonuç belgesine konuluyor. Yine ÖSYM, adaylara peçete ve şekerleme hediye edecek. Adayların masalarında sadece nüfus cüzdanı ve sınava giriş belgesi olacak. Sınava giriş belgesi de salon girişinde zaten toplanacak. Salonda bir salon başkanı iki gözetmen var. Bu gözetmen sürekli etrafı kontrol edecek. Her adayın tüm faaliyetlerini kaydettiğimiz kapalı devre kamera sistemimiz var. Tüm salon tüm detaylarıyla kayıt altına alınıyor. Ancak hiçbir görüntüde adayın ekran görüntüsü, sınav görüntüsü yok."
Hedef sonuçları bugün açıklamak
Sınav bittiğinde önce madde analizi yapılacağını, sonra bilim kurulun toplanacağını dile getiren Demir, "Hedefimiz bugün sonuçları açıklamak" diye konuştu.
Adayların e-YDS'ye alışmaları için ÖSYM'nin internet sitesine elektronik deneme sınavı koyduklarını anlatan Demir, adayların istedikleri zaman bu imkanı kullanabileceğini söyledi.
Deneme sınavı için adayların T.C. kimlik numarasıyla sisteme giriş yapabileceğini anlatan Demir, sınav başladıktan sonra adayların cevaplarını görebileceğini, seçeneklerini değiştirebileceğini, daha sonra bakmak istedikleri soruları işaretleyebileceğini, ne kadar sürede ne kadar soru yanıtladığını görebileceğini anlattı.
Demir, "Burada hedefimiz gelecekte o ortamı tüm sınavlarda açmak. Geçmiş sorularımızla ayın sınav imkanımızı oluşturmak" dedi.
Sınav binalarında emanet dolapları olacak
Bu yıl ilk kez yapılan e-YDS'ye, 2 salonda 80 kişi girdi. Sınav binalarında adayların, emanetlerini bırakacakları kilitli özel dolaplar yer aldı.