OSB’lerde ‘mesleki ve teknik liseler’ kurulacak

Güncelleme Tarihi:

OSB’lerde ‘mesleki ve teknik liseler’ kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2017 13:59

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Ülkemizdeki tüm organize sanayi bölgeleri içerisinde mesleki ve teknik eğitim veren teknik kolejler kuracak ve yaygınlaştıracağız. Amacımız yaklaşık 300 OSB içerisinde en az 300 teknik kolej kurmak. Bu okulları kurarken sanayicimizle, OSB yönetimlerimizle birlikte hareket edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında organize sanayi bölgeleri içerisinde “Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri” kurulmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında gerçekleştirilen imza törenine Bakan Faruk Özlü'nün yanı sıra Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz katıldı. Bakan Yılmaz, “Gayemiz ne? Nitelikli meslek eğitimini vermek istiyoruz. Organize sanayi bölgelerindeki meslek eğitiminin sayısını arttırmak istiyoruz. Öğrencilerimizin sayısını arttırmak istiyoruz. Şu anda verilen eğitimin de niteliğini arttırmak istiyoruz. Niçin? Türkiye’de bir işsizlik sorunu var. Aynı zamanda organize sanayi bölgelerine gidin, onların da nitelikli işçi problemi var. Birisi çalışacak iş yeri bulamamaktan şikayetçi, diğeri de çalıştıracak işçi bulamamaktan şikayetçi. İşte bakanlıklar olarak bizim görevimiz de işi arayanla işçi arayanların niteliklerini uyumlu hale getirmek. Bundan dolayı da teknik kolej deniliyor veya mesleki ve teknik okullar. Sektörün ihtiyacına göre organize sanayi bölgelerinin ihtiyacına göre yönlendirmek ve açılışını tamamlamak” diye konuştu.

33 okul var

Haberin Devamı

“Yaklaşık 26 tane organize sanayi bölgesi içinde 7 tane de organize sanayi bölgesi dışında olmak üzere özel sektör tarafından açılmış 33 tane okul var” diyen Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:

“Bu okullara biz bakanlık olarak devlette bu öğrencilerin eğitim maliyetinin 1.5 katını geçmemek üzere 4 bin 200 liradan 6 bin 600 liraya kadar değişen oranlarda meslek alanlarına bağlı olarak destek veriyoruz. İstiyoruz ki bu okulları yaygınlaştıralım. Eğitimin seviyesini de üst düzeye getirelim. Buradan mezun olan öğrencilerimiz hem sektörü tanısın hem de mezun olduktan sonra işsizlik istihdam sorunuyla karşılaşmasın. İyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Eğer bu protokolün çok iyi bir şekilde takipçisi olursak 5 yıl içerisinde organize sanayilerin nitelikli işçi problemi kalmaz ve yüzde 10’un üzerinde olan işsizlik oranının da çok iyi bir seviyeye düşeceğine inanıyorum.”

Haberin Devamı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de, Türkiye’nin en önemli zenginlik kaynağının genç nüfus olduğunu vurgulayarak, “Bugüne kadar eğitimde ve gençlik politikalarında çok önemli adımlar attık. Türkiye gibi nüfusunun yarısı 31 yaşın altında olan, yıllık 1,3 milyon civarında yeni bebeğin doğduğu bir ülkede en önemli mesele eğitimdir. Toplumun ihtiyaçlarına göre teşekkül etmeyen bir eğitim sistemi ile geleceğin güçlü Türkiye’sini kurmak mümkün değil. Doğru eğitim politikaları, orta ve uzun vadede hayatın diğer tüm alanlarında da başarının teminatı olacak. Bu açıdan Milli Eğitim politikalarıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji politikaları arasında bir eşgüdüm olması büyük önem arz ediyor. Bilgi üretecek, teknoloji geliştirecek, sanayinin nitelikli istihdam ihtiyacını karşılayacak bir nesil yetiştirmemiz büyük önem taşıyor” dedi.

Haberin Devamı

OSB’ler ile MEB arasında bir köprü vazifesi göreceğiz

Protokol kapsamında bilim, teknoloji ve sanayi politikaları doğrultusunda ihtiyaç duyulan insan kaynağı profilini belirlemeye yönelik çalışmalar yapılacağını belirten Bakan Özlü, “Bu insan kaynağının yetiştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığımız ile koordinasyon içinde çalışacağız. Ülkemizdeki tüm organize sanayi bölgeleri içerisinde mesleki ve teknik eğitim veren teknik kolejler kuracak ve yaygınlaştıracağız. Amacımız yaklaşık 300 OSB içerisinde en az 300 teknik kolej kurmak. Bu okulları kurarken sanayicimizle, OSB yönetimlerimizle birlikte hareket edeceğiz. OSB’lerde var olan sektörlere yönelik atölye ve laboratuvar öğretmenlerine işbaşı eğitimleri vereceğiz. Öğrencilerimize, OSB’lerdeki işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkânları sağlayacağız. OSB’lerdeki mevcut çalışanlara yönelik meslek geliştirme ve uyum kursları açacağız. Biz Bakanlık olarak, bütün faaliyetlerin yürütülmesi sürecinde OSB’ler ile MEB arasında bir köprü vazifesi göreceğiz. Yine OSB’lerde teknik kolej yaptırılması ve açılacak olan teknik kolejlerin bina yapım işlerinin kredi ile desteklenmesi için çalışmalar da yapacağız. Teknik kolejlerde icra edilecek teorik ve pratik eğitim programları sayesinde, nitelikli ara elemanlar yetiştireceğiz. Böylece ülkemizi bilimden teknolojiye, teknolojiden de sanayiye giden sürecin kalitesini artırmış olacağız” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!