Ortaöğretim Genel Müdürü: Anadolu liselerine ek kontenjan verilecek

Güncelleme Tarihi:

Ortaöğretim Genel Müdürü: Anadolu liselerine ek kontenjan verilecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2018 13:23

LGS'de tercihte de, yerel yerleştirmede de en büyük hayal kırıklığını 98, 97 gibi okul notu ortalaması olanlar yaşadı.

Haberin Devamı

Sınav puanları ne olursa olsun okullarında yüksek ortalamayla mezun olanların beklentileri, en azından yerel yerleştirmede fazlaydı. Ancak pek de umulan olmadı. Bu yıl sınav puanına okul puanı katılmadı. Sadece eşitlik halinde okul başarısına bakıldı.

Yerel yerleştirmede de okul puanı dördüncü sırada yer aldı. Kriterler öğrencinin ikamet adresi, ortaokulda bulunduğu yıl, tercih önceliği, okul başarı puanı, devam-devamsızlık ve yaş oldu. Bugüne kadar şişirilen okul puanlarına bu yıl bakanlık da anlaşılan ilgi göstermedi. Çocuğun adresi ya da hangi okulda okuduğu öncelikli oldu. Bunların dışında gerekli görülürse okul başarı puanına bakıldı. Zaten bütün bunlar sınav öncesi duyuruldu. Sonuçlar açıklandığında özellikle okul notu yüksek olup, bir yere girme umudu taşıyanlar, “Herhangi bir tercihinize yerleşemediniz” yazısını görünce çok üzüldü. Birçok veli, çocuklarının hiçbir liseye girememesinden dolayı il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine koştu. Nakil dönemlerinde yeniden tercih yapacakları ve bir yere yerleştirilecekleri kendilerine söylense de umutları azaldı.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, açıkta kalan velilere, “İlave Anadolu lisesi kontenjanı başlattık” diye müjde verdi. Türk’ün Hürriyet’e açıklamaları şöyle:
“Merkezi ve yerel yerleştirmeyle alan okullarımız oldu. Merkezi sınavla 127 bin 283 kontenjan tamamen doldu. Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullara 798 bin öğrenci girdi. Başvuran öğrencilerin yüzde 91’i kendi beyanları doğrultusunda yerleşmiş oldu, bu geçen yılla kıyaslanınca yüksek bir oran. Ama bazı öğrenciler liseli olamadı. Sadece Anadolu lisesini isteyen, kendi tercihleri içinde puanı tutmayan, yerel ya da merkezi başka okul türü alternatif koymayanlar açıkta kaldı. Yüksek okul puanı olduğu halde yerleşemeyenler sadece bir kriterden söz ediyor. Oysa yerel yerleştirmede altı faktör var. Tek kriter okul puanı değil. Eve ve okula yakınlık en önemli kriter. Anadolu liselerinde 21 bin boş kontenjan var. Bu durumda adaylar için kendi kayıt alanında ilave Anadolu lisesi kontenjanı başlattık. Hiçbir öğrenci açıkta kalmayacak, istemediği okul türünde okumayacak. Ama bizim veli ve öğrencilere anlaşılan daha fazla bilgilendirme ve rehberlik yapmamız gerekiyor. Ortaokul başarı puanı birincil unsur değil, bunu velilerimize daha belirgin şekilde anlatmaya ihtiyaç var.”

Haberin Devamı

NAKİL DÖNEMİNDE UMUT VAR
Hiçbir yere yerleşemeyen ya da yerleştiği okuldan memnun olmayanlar için alternatif var. 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül’de nakil için her gruptan en fazla üç okul tercihinde bulunabilecekler. Öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde hangi okulda kaç kontenjanın boş olduğunu görebilecek. Bu dönemde istedikleri okulların boş kontenjanı olmasa da boşalabilecek kontenjanlar için de tercihte bulunabilecek.

Tercihler, düzeltme ve iptal işlemleri, ortaokul müdürlüklerinde yapılacak. İşlemler, okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacak.

İlk tercih döneminde tercih yapmayanlar da nakile başvurabilecek. Nakil sonuçları her yerleştirmeye esas nakil dönemini takip eden 13 Ağustos, 19 Ağustos, 3 Eylül ve 8 Eylül tarihlerinde açıklanacak.

Haberin Devamı

Yerleştirmeye esas nakil dönemlerinde de hiçbir tercihine yerleşemeyen veya hiç lise seçmeyenler, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okulların boş kontenjanlarına girebilmek için ‘il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları’na 10-14 Eylül arasında başvurabilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!