Güncelleme Tarihi:
Avcı, Nevşehir Üniversitesi'nin adının Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, olarak değiştirilmesini öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde, soruları yanıtladı.
Bakan Avcı, kontenjanlara ilişkin bir soru üzerine yedek listeleri çalıştırdıklarını, iki kez açtıklarını, yedek listelere rağmen boş kalan kontenjanların bulunduğunu belirtti. Bu konuda bir düzenleme yapmaları gerektiğini anlatan Avcı, "Umarım önümüzdeki yıl, bu tercihler meselesini, tıpkı üniversitelere giriş meselesinde olduğu gibi bütün yedek listeleri, kontenjanlar dolana kadar işletilecek şekilde düzenleyeceğiz. Önümüzdeki yılki düzenlemede, ilk tercihleri aldıktan sonra geçişleri engellersek, tek tercih üzerinden bu kayıtları yaparsak, o zaman yedek listeler boş kaldıkça yukarıya doğru çalıştırılabilir hale gelecek" diye konuştu.
Kürtçe öğretmenlerinin görevlendirilmesine ilişkin soru üzerine Avcı, hangi okulda, kaç öğrencinin seçmeli dersi tercih edeceğini bilemediklerini, bu nedenle Kürtçe dahil seçmeli derslerin hiçbirinde kadro tahsisi yapamadıklarını söyledi.
Avcı, geçen yılki uygulama sonucunda hangi okullarda, Kürtçe dersin seçmeli ders olduğuna dair fikir edindiklerini belirterek, ancak geçen yılki tercihlerin, gerçek talebi ne ölçüde yansıttığını bilemediklerini söyledi. Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu netleştikten sonra okul bazında değil, il genelinde hangi seçmeli ders için, kaç öğretmen il genelinde görevlendirilirse ortalama tercihleri karşılayabiliriz, bunu ölçebilir duruma geleceğiz. Önümüzdeki yıldan itibaren Kürtçe de dahil olmak üzere, diğer seçmeli derslerde de talepleri göz önüne alarak, okul bazında değil, il genelinde farklı okullarda da bu seçmeli derslere girebilecek öğretmenler bulundurmaya çalışacağız. Özel okullarda bazı derslerin Kürtçe okutulabilmesine imkan veren son düzenlemeyle ilgili Bakanlar Kurulu kararıyla hangi dillerin okutulacağına dair sınırlamaların kalkması gerekiyor. O gerçekleştikten sonra biz gerekli hazırlıkları yaptık."
Avcı, 18 bin öğrencinin Kırmançi, bin 800 öğrencinin Zazaca ders almak istediğini söyleyerek, "Ben o kadar az beklemiyordum" dedi.
“Çarşaf değil, geleneksel manto”
Avcı, bir başka soruyu yanıtlarken, "Ayvalık'taki öğretmen meselesi, bazı yayın kuruluşlarında köpürtüldüğü gibi çarşaf giyme meselesi değil, geleneksel, Türkiye'nin her yerinde giyilen manto. Anladığım kadarıyla biraz daha bol bir manto. Okul bahçesi duvarından çekilen fotoğraflar üzerinden öğretmenin özel hayatını da rencide edecek yayınlar yapıldı. Bu konunu, buraya getirilmiş olmasından da üzüntü duyuyorum" dedi.