Güncelleme Tarihi:
Ölen babanın ve annenin emekli maaşını almak için sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli şatları taşıyan kız çocuk, erkek çocuk, eş, anne ya da baba maaşları alabilir.
Ölen Babanın ve Annenin Emekli Maaşını Kimler Alabilir?
Ölen anne ve babanın aylıkları eşine, çocuklarına ya da anne ve babasına bağlanabilir fakat bunların şartları vardır.
Ölen kişinin eşine aylık bağlanması için ölüm tarihinde eşi ile yasal evlilik bağının olması şarttır. Sigortalı kişinin dul eşine yarısı, aylık bağlanmamış olan ve çocuğu da olmayan dul eşine ise gelir ya da başka bir aylık bağlanmamış olması şartı ile %75'i bağlanır.
Ölen kişinin çocuklarına aylık kalması için çocukların yaşı, malullük durumu, cinsiyet, medeni hali ve öğrenim durumu dikkate alınır. 27.03.2017 tarihinden sonra ölüm aylığı talebinde bulunan çocuklardan 18 yaşında ve lise çağında olması halinde 20 yaş ve yükseköğretim çağına geçerek 25 yaşını doldurana kadar aylık bağlanır. Eğer bu süreçte çocuklar sigortalı çalışmaya başlarsa yine de yaş sınırı dolana kadar emekli maaşı almaya devam ederler.
Kız çocuklara ölen anne ve babanın emekli maaşının bağlanması için evli olmaması, evli olsa da sonradan boşanmış ve dul olması şartı bulunur. Kız çocuklara emekli maaşının bağlanması için yaş ya da öğrenim durumu şartı yoktur.
Erkek çocuklara ölen anne ve babanın maaşının bağlanması için evli olup olmadıklarına bakılmaz. Yükseköğretim görüyorlarsa 25 yaşını geçmemiş olmaları, ortaöğretim görmeleri halinde ise 20 yaşını doldurmamış olmaları gerekir. Eğer eğitim görmüyorlarsa 18 yaşını doldurmamış olmaları halinde erkek çocuklara ölen anne ve babanın emekli maaşı bağlanabilir.
Şartları Nelerdir?
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ölen sigortalı kişinin hak sahibi olanlara aylık bağlanması için en az 1800 gün malullük, ölüm sigortaları primi ya da yaşlılık sigortaları primi bildirilmiş olmalıdır. 4/1 (a) sigortalısı kişiler için ise her borçlanma süresi hariç en az 5 yıl süre ile sigortalarının bulunması ve toplamda 900 gün malullük, ölüm sigortası ya da yaşlılık primi bildirilmiş olmalıdır. Bu şartların taşınması halinde emekli maaşı alınabilir. Ayrıca:
Vazife malullüğü, malullük ya da yaşlılık aylığı alırken ya da malullük, yaşlılık aylığı ya da vazife malullüğü bağlanmasına hak kazanmış fakat işlemlerini tamamlamamış,
Bağlanmış yaşlılık aylığı, vazife malullüğü ya da bağlanmış malullük sigortalı çalışmaya başlanması ile kesilmiş kişilere ölüm aylığı bağlanabilir.
Ölüm aylığının bağlanması için yalnızca 4/a (a) sigortalıları için tüm borçlanma süreçleri hariç en az 5 seneden beri sigortalı bulunmak, toplamda 900 gün malullük, ölüm ve yaşlılık sigortalarının bildirilmiş olması şartında hak sahipleri tüm borçlanma şartlarının oluşması için dikkate alınmaz. Yalnızca 01.10.2008 tarihinden önce ölen sigortalı kişilerin 90 gün hesabında borçlanılmış olan tüm süreler dikkate alınır.
Ölüm Aylığı İçin Ne Yapmak Gerekir?
İlk ölüm aylığının bağlanması için işlemlere başlamak için Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne gitmek gerekir. İkincil işlemler için de Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne gitmek gerekir. Eğer Bağkur kapsamında bir ölüm aylığı bağlatılacaksa sigortalının dosyasının olduğu sosyal Güvenlik Merkezine giderek Gelir-Aylık-Ödenek Talep Belgesi ile beraber gidilmesi gerekir. Gelir-Aylık-Ödenek talep belgesine ayrıca malul çocuklar için ise sağlık kurulu raporu ve vasi ilhamının da eklenmesi gerekir.