Okulun imam hatip olmasına tepki

Güncelleme Tarihi:

Okulun imam hatip olmasına tepki
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2014 16:44

"Göztepe Okuluma Dokunma İnisiyatifi" ile Eğitim-Sen İstanbul 2 No’lu Şube’ye bağlı bir grup, Göztepe’deki Yeşilbahar Ortaokulu’nun İmam-Hatip ortaokuluna dönüştürülmesi kararını protesto etti.

Haberin Devamı

Sultanahmet Meydanı’nda toplanan, aralarında sendika temsilcileri, veliler ve öğrencilerin olduğu yaklaşık 50 kişilik grup, Cağaloğlu’ndaki Milli Eğitim İl Müdürlüğü’ne yürüdü. ’Okuluma dokunma’ yazılı pankartlar taşıyan grup, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptı.

Talepler okundu

Grup adına basın açıklamasını öğrenci velisi Ayper Alpdere okudu. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız’a iletilecek taleplerin okunduğu açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"4+4+4 ile geçtiğimiz yıl yaşanan mağduriyetlere yenilerinin eklenmemesi, kalabalık sınıflarda eğitim kalitesinin düşmemesi, okul kazalarına davetiye çıkarılmaması, mahalle halkının, velilerin ve öğrencilerin taleplerine kulak verilmesi, kamu okullarının eğitim kalitesini düşürerek özel okullara potansiyel müşteriler yaratılmaması, yurttaşlara parasız, nitelikli, kamusal eğitim olanakları sunma ve eğitimde fırsat eşitliği sağlama zorunluluğu, anayasa ile garanti altına alınmış olan sosyal devlet anlayışından vazgeçilmemesi... Bizler, Göztepe Okuluma Dokunma İnisiyatifi bileşenleri olarak, çocuklarımızın parasız, bilimsel ve demokratik eğitim hakkını sonuna kadar savunacağız."

Haberin Devamı

"Mağdur ediliyoruz"

Veliler ve öğrenciler, Yeşilbahar Ortaokulu’nun İmam-Hatip ortaokuluna dönüştürülmesi kararına tepki gösterdi. Yeşilbahar Ortaokulu’nda oğlu okuyan Gülsün Gençel adlı bir veli, mağdur olduklarını belirterek, "Bu sene çocuklarımız karne aldığı gün, okulun İmam-Hatip ortaokuluna dönüştürüldüğünü öğrendik. Tatile gireceğimiz bir zamanda sevincimiz yarım kaldı. Veliler olarak bu karara karşı çıkmak için bir dayanışma kurduk. Biz İmam-Hatip’e karşı değiliz, ancak İmam-Hatip’ler talep edilen yerlerde açılsın. Okulumuzun elimizden alınmasına karşıyız" diye konuştu.

Eylemin ardından, bir grup veli, İstanbul Lisesi’ne giderek, Milli Eğitim İl Müdürü Muammer Yıldız ile bir araya geldi ve taleplerini iletti.

Okulun imam hatip olmasına tepki
Afyonkarahisar’da da eylem vardı

Haberin Devamı

Afyonkarahisar Anadolu Öğretmen Lisesi kapatılarak, Prof. Dr. Kamil Miras Anadolu Lisesi’ne dönüştürüldü. LYS Tercih Rehberi’nde okulun adını ‘Afyonkarahisar Kız İmam Hatip Lisesi’ olarak gören öğrenci ve veliler, okul bahçesinde protesto gösterisi yaptı.

Afyonkarahisar Anadolu Öğretmen Lisesi’nin bahçesinde toplanan öğrenci, veli ve sivil toplum örgütü üyeleri, okulun imam hatip lisesine dönüştürülmesine tepki gösterdi. Öğrenciler, okulun ‘Kamil Miras Anadolu Lisesi’ olmasını istedi. Öğretmen Marşı’nı söyleyen liseli gençler, ‘Okuya okuya kazanacağız’ diye slogan attı

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ın da destek verdiği eylemde grup adına, Okul Aile Birliği Başkanı Sena Tanyel açıklama yaptı. Afyonkarahisar Anadolu Öğretmen Lisesi’nin 2014 Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) Türkiye 1’incisi çıkardığını hatırlatan Tanyel, okulun dönüştürülmesi sürecinde istikrarlı başarının dikkate alınmadığını söyledi. Başarının devamı için okulun fen lisesi olmasını istediklerini vurgulayan Tanyel, "Öğrencilerimiz, okul dönüşümü nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor" dedi.

Haberin Devamı

‘Elinizi çocuklarımızın üzerinden çekin’

CHP Milletvekili Toptaş da kararın adil olmadığını savundu. Kararla, anadolu öğretmen lisesi öğrencilerinin mağdur olacağını belirten Toptaş şunları söyledi:

"Yıllarca mağduriyet yaşamış imam hatip lisesi öğrencilerinin, burada eylem yapan gençleri daha iyi anlayacağına inanıyorum. Afyonkarahisar’da geçen yıl 18 okul imam hatibe dönüştürüldü. Boş bir bina bulsalar hemen akıllarına imam hatip geliyor. İmam hatip okuluna ihtiyaç varsa o da açılır. Çocuklarımızın üzerinden elinizi çekin."

Türkiye birincisinden destek

2014 LYS TS-1 ve TS-2’de Türkiye 1’incisi olan Mehmet Selim Ortak de eyleme destek vererek, arkadaşlarının eğitimi için okulun fen lisesi ya da anadolu lisesi olmasını istedi. Okulun öğrencileri Betül Yılmaz, Zehra Betül Özmen ve Sezgi Ayata ise iki yıl karışık eğitim yapılması planlanan okulda hem kendi başarılarının hem de imam hatip öğrencilerinin başarılarının olumsuz etkileneceğini savundu.

Haberin Devamı

‘İmam hatip okuluna ihtiyaç var’

Açıklamaların ardından eylemlerini alkışlarla sürdüren öğrenci ve veliler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürümek istedi. Yürüyüşe geçen grubu okul bahçesinde durduran polis, eylemin yasal olmadığını söyledi. Polis ve veliler arasında yaklaşık 10 dakika süren pazarlık sonrasında öğrencilerin trafiği aksatmadan küçük gruplar halinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gitmelerine izin verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan öğrenciler, burada da slogan atarak Öğretmen Marşı’nı söyledi. Okul Aile Birliği’nden 3 veli, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle görüştü. Yetkililer, Afyonkarahisar’da imam hatip lisesine ihtiyaç olduğunu, bu nedenle okulun imam hatip lisesine dönüştürüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Müdürlüğü’nden sonra öğrenci ve veliler, Vali Hakan Yusuf Güner’le görüşmek istedi. Ancak Vali Güner’in makamında olmadığını belirten görevliler, velilere ’İdare Mahkemesi’ne başvurmalarını önerdi. Grup, bir süre valilik önündeki bekledikten sonra dağıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!