Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en iyileri arasında yer alan Yale Üniversitesi, diğer ülkelerdeki gençler gibi birçok Türk öğrencinin de girmek için çaba harcadığı bir yükseköğretim kurumu. Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education’ın 2015-2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda 12’nci, QS’in listesinde ise 15’inci sırada bulunuyor. Her yıl 30 binden çok gencin başvurduğu üniversiteye sadece 1.800 öğrenci alınıyor. Üniversite yönetimi, öğrencilere fırsat eşitliği sağladıklarından emin. Bunun için de öğrencilerin mali durumlarına bakmadıklarının ve ihtiyacı olana burs verdiklerinin altını çiziyorlar. Lisans Eğitimi Kabul Bölümü Direktörü Amin Abdul-Malik Gonzalez; Yale’e giriş koşulları, burs olanakları ve üniversitenin Türk öğrencileri ile ilgili şunları söyledi:
TÜRKİYE’DEN ÇOK BAŞVURU VAR
Amerikan üniversitelerine ve özel olarak da Yale’e son yıllarda talep çok arttı. Türkiye’den de çok başvuru oluyor. Her şeye bakıyoruz. Okuldaki başarısı, SAT sınavlarında aldığı puanlar, bir topluluğun üyesi mi vb. Ama öğrencinin karakteri çok önemli. ‘İyi oda arkadaşı olacak mı? Laboratuvarda uyumlu bir takım arkadaşı olur mu? Üniversitedeki programlar ona uygun mu?’ Bunlar çok önemli. Bazen aynı başarıdaki iki öğrenciden birini, daha uyumlu bir arkadaş olacağını düşündüğümüz için tercih edebiliyoruz. Diğeri, “Neden beni almadınız” diye soruyor. Her şey bir bütün.
ADAYIN BURADAKİ EĞİTİME AÇIK OLMASI LAZIM
Gerekirse mülakat yapılıyor. Ama hepsiyle yapmamız mümkün değil. Yılda 30 bin başvuru oluyor fakat hepsi için yerimiz yok! Seçim çok zor oluyor. Adayın buradaki eğitim olanaklarına açık olması lazım. Mühendis olmak isteyen bir aday, sadece mühendislik okumak istiyorsa burayı seçmesin. Çünkü Yale’de mühendisliğin yanı sıra sosyoloji, psikoloji gibi disiplinlerde de eğitim alacak. En çok iki şeye bakılıyor: Öğrenci kendini nasıl anlatıyor? Okulu, öğrenciyi nasıl anlatıyor?
Nuran Çakmakçı, Yale Üniversitesi ziyareti sırasında.
ÇOK OKUYUN, KENDİ İSTEDİKLERİNİZİ YAPIN
Bazı okullar öğrencilerini Yale ya da diğer Amerikan üniversiteleri için çok iyi hazırlıyor. Öğretmenler bu konuda çok bilinçli, deneyimli. Kimi okulda farklı programlar var, kimisinde yok. O yüzden bunları dikkate almıyoruz. Biz, okulu ya da ders programını kabul etmiyoruz. Biz öğrencileri kabul ediyoruz. Yale’e girmek için onu da yapayım, bunu da hazırlayayım diye her şeyi yapmaya çalışmak doğru değil. Benim önerim çok okuyun, bir sürü şey yapmak yerine kendi istediklerinizi yapın, iyi uyuyun.
TÜRK ÖĞRENCİLER İYİ
Türkiye’den her yıl 3-7 arasında öğrenci alıyoruz. Ama bir kota yok. Türk öğrenciler çok iyi adapte oluyor. Aile destekleri iyi, kendi aralarında dayanışma var. Yale, hem akademik hem de sosyal anlamda kolay bir okul değil ama Türk öğrenciler iki konuda da sorun yaşamıyor, çok iyiler.
MALİ DURUM ÖNEMLİ DEĞİL
Yale Üniversitesi olarak eğitimde fırsat eşitliğine verdiğimiz büyük önemden gurur duyuyoruz. Uluslararası öğrenci kabul politikamızın, dünyanın her yerinden büyük akademik başarı gösteren ve kişisel sözlerde bulunan öğrenciler için mali durumuna bakılmaksızın ulaşılabilir olduğunu anlatmak istiyoruz. Mali destek politikamız Amerikalı ve yabancı öğrenciler için tamamen aynı. Finansal destek başvurunuz, kabul komitesinin kararlarını etkilemeyecek ve kabul alırsanız Yale, öğrenim ücreti ve dönem boyunca verilecek iş imkânı ile mali ihtiyacınızın yüzde 100’ünü karşılayacak.
Sayılarla Yale
2015-2016 eğitim ücreti: 47.600 Dolar
öğrenci sayısı: 5.477 (Yüzde 51 erkek, yüzde 49 kadın)
Son başvuru tarihi: 1 Ocak 2016
Öğrenci kabul oranı: Yüzde 6
Yabancı öğrenci oranı: Yüzde 11 (80 ülkeden)