Güncelleme Tarihi:
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) 2023 yılına ilişkin hedefleri için çalışmalara başladı. Eğitimde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesi ve kalite odaklı eğitimin kitleselleşmesi amacıyla başlatılan seferberliğin 2023 yılında da devam edeceğini belirten Bakan Özer, şunları söyledi:
OKULLAŞMA ORANLARI İLK KEZ YÜZDE 95’İN ÜZERİNDE
“İlkokul ve ortaokulda okullaşma oranları yüzde 95’in üzerinde olduğu için bu dönemde okul öncesi ve ortaöğretim kademelerine odaklandık. Ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 90’dan yüzde 95,06’ya yükseldi ve böylece tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranları ilk kez yüzde 95’in üzerine çıktı. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda erken uyarı ve takip sistemi sayesinde tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranlarını yüzde 99 ve üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. 2023 yılında 3 yaşta okullaşma oranını yüzde 16'dan yüzde 50'ye, 4 yaşta okullaşma oranını yüzde 38'den yüzde 70'e ve 5 yaşta okullaşma oranını ise yüzde 99'dan yüzde 100'e ulaştırmayı planlıyoruz.
200 MİLYON YARDIMCI KAYNAK DAĞITILACAK
Tüm sınıf seviyelerinde 160 milyon yardımcı kaynak öğrencilere ücretsiz olarak dağıtıldı. 2023 yılında 200 milyon yardımcı kaynağı öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtmayı hedefliyoruz. Ayrıca 2 bin 200 köy yaşam merkezi açıldı. Bu binaların ihtiyaçlar doğrultusunda anaokulu, ilkokul ve halk eğitim merkezlerine dönüştürülerek aktif eğitim birimleri olarak kullanılması sağlandı ve bu okullarda farklı kuşakların aynı çatı altında eğitim alması sağlandı. 2023 yılında kullanılmayan tüm köy okullarını köy yaşam merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz.
ÖDS TÜM SINIF DÜZEYLERİNİ KAPSAYACAK
2023 yılında bağımlılıkla mücadele kapsamında ayrıntılı bir programı İçişleri Bakanlığımız ile birlikte hazırlayarak pedagojilerine uygun olarak 19.1 milyon öğrenci, 1.2 milyon öğretmen ve 5 milyon velinin bu eğitimlere katılımını sağlayacağız. Yardımcı kaynaklara ilave olarak öğrencilerin bireysel öğrenme sürecine destek olmak amacıyla öğrenci ve öğretmenlerin birlikte kullandıkları Öğrenci Öğretmen Destek Sistemi (ÖDS) oluşturuldu. Bu platform, öğrencilerin farklı alanlardaki öğrenme eksiklerini belirleyerek bu eksiklikleri giderecek doğru materyallere yönlendirme sağlıyor. Bu nedenle ÖDS’nin içeriği 2023 yılında daha da zenginleştirilecek ve tüm sınıfları kapsayacak şekilde genişleyecek.
5 MİLYONUN ÜSTÜNDE ÖĞRENCİ ÜCRETSİZ YEMEKTEN FAYDALANACAK
2023 yılının sonuna kadar okul öncesi tüm öğrencilerimizin ücretsiz yemek desteğinden yararlanmasını sağlayacağız. Böylece ücretsiz yemek desteğinden faydalanan öğrenci sayısını 5 milyonun üzerine çıkartmayı hedefliyoruz. Okul kütüphanelerindeki kitap sayısı 28 milyondan 110 milyona yükseltildi. 2023 yılında okuma kaynakları zenginleştirilerek okullardaki kitap sayısını 150 milyona ulaştırmayı planlıyoruz. Bu yıl halk eğitim merkezlerinden 15 milyon vatandaşın yararlanması sağlanacak. Ayrıca, halk eğitim merkezlerindeki tüm kurs içeriklerinin istihdamı destekleyecek şekilde güncellenmesi ve dijital bir platforma aktarılması Halk Eğitim Merkezi Bilişim Ağı (HEMBA) ile sağlanacak. Dijital platform oluşturulduktan sonra bu kurslar yurtdışındaki vatandaşlarımızın kullanımına açılacak.
ÖĞRETMENLERİN ÖZLÜK HAKLARINA İLAVE İYİLEŞTİRME
‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ ile öğretmenlik mesleğinin özel bir ihtisas mesleği olarak tanımlandı. Şartları taşıyan ve eğitimlerini tamamlayan öğretmenlerin yüzde 98’i sınav başvurularını gerçekleştirdi. Sınav başvurusu yapan öğretmenlerimizin de yüzde 99’u sınava katıldı. Sınav sonucunda 516 bin 974 öğretmenimiz uzman öğretmen, 66 bin 679 uzman öğretmenimiz de başöğretmen olma hakkını kazandı. 2023 yılında yeni düzenlemelerle öğretmenlerin özlük hakları ile ilgili ilave iyileştirmelerin yapılması hedefleniyor.”