Okulların güvenlik standartları hazırlanacak

Güncelleme Tarihi:

Okulların güvenlik standartları hazırlanacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2014 14:34

“Okullarda Fiziksel Güvenlik Projesi” başlatılacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Gündem Çocuk Derneğin ile yürüteceği çalışmada, Türkiye genelinde tüm anasınıfı ve ilköğretim okulları incelenecek. Kurumların fiziksel güvenlik standartları hazırlanacak.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 3 bin 287 anaokulu, 29 bin 169 ilkokul, 16 bin 987 ortaokulda proje uygulanacak. Toplam 614 bin 735 öğretmen, 12 milyon 238 bin 829 öğrenci ve bunların ailelerine ulaşılacak.

Gündem Çocuk Derneği, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle imzalanan “Okullarda Fiziksel Güvenlik Projesi” kapsamındaki çalışmalarını başlattı. Dernek, projenin hayata geçirilmesi için bakanlık ile imzalanan protokolün ardından, çalışmaların sağlıklı ve hızlı yürütülmesi için sponsor arayışlarını sürdürüyor.

Projeyle, okullarda fiziksel güvenlik nedeniyle oluşan risklerin görünür hale gelmesi, önlenmesi ve çocukların güvenli şekilde okullaşabilmeleri için gerekenlerin ortaya konması amaçlanıyor.

Proje Koordinatörü Mehmet Onur Yılmaz, İstanbul Maltepe'de anaokulu öğrencisi olan Efe Boz'un okul tuvaletindeki lavabonun boğazını kesmesi soncu hayatını kaybettiği olayı hatırlatarak, her yıl en az 20 çocuğun bu şekilde hayatını kaybettiğini söyledi.
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Nabi Avcı ile görüşerek bu projeyi anlattıklarını söyleyen Yılmaz, görüşmelerin ardından protokolün imzalandığını belirtti.

Sponsor arıyoruz

Yılmaz, projeye destek verecek sponsorlara ihtiyaç duyduklarını anlatarak şöyle dedi:
“Projeye destek vererek çocukların yaşama haklarıyla ilgili çok önemli bir sorunun kökten çözülmesine katkı sağlayacaksınız. Bu çalışmayla okullar için “fiziksel güvenlik standartları” geliştirilecek. Çalışma sonucunda “fiziksel kontrol güvenlik listesi” oluşturulacak. Öğrencilerin hiçbir tehlike altında olmayacağı ortamların yaratılması gerekiyor.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 3 bin 287 anaokulu, 29 bin 169 ilkokul, 16 bin 987 ortaokulda proje uygulanacak. Toplam 614 bin 735 öğretmen, 12 milyon 238 bin 829 öğrenci ve bunların ailelerine ulaşılabilecek.
Okullardaki çalışmaların yürütülmesi için iş güvenliği uzmanı, eğitimci, itfaiyeci, mühendis, endüstriyel ürünler tasarımcısı, yangın güvenliği uzmanı, veli, mimar ve bakanlık temsilcisinden oluşacak danışma kurulu oluşturulacak.

Haberin Devamı

Okullara gideceğiz. Sınıf, bahçe, çatı, koridor, mutfak, müdür odası neresi varsa incelenecek. Fiziksel güvenlik standartlarını ayrıştıracağız.”

Danışma kurulunda veliler de olacak

Efe'nin annesi Nurdan Boz'un da danışma kurulunda olduğunu belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
Nurdan hanımın burada olmasının sembolik anlamı çok önemli. Okullar, sınıflar, koridorlar, engellilere yönelik ayrı ayrı fiziksel güvenlik standardı belirlenecek. Çalışmalara ilk Ankara'dan başlanacak.

Belirlenen pilot okullarda yapısal farklılıklar var. Teknik çalışma yürütülecek kurumlar arasında eski, yeni, yüzme havuzu, yurdu olan ve olmayan, köydeki okulların da yer alacak.

Haberin Devamı

Ayrıca öğrencilerle, velilerle, idarecilerle, öğretmenlerle de ayrı ayrı toplantılar düzenlenecek. Fiziksel güvenlikle ilgili onların algısında ne var, tecrübeleri, uyarıları, tespitleri nelerdir, bunları öğrenmeye çalışacağız. Daha sonra bütün bunları bir araya getirilecek.

Ankara'dan sonra Eskişehir'de çalışmalara devam edilecek. İkinci aşamada, artık Eskişehir'de belirlenecek kurumların fiziksel güvenlik denetimi yapıyormuşuz gibi olacak. Ekipte, bizim gruptan ve okuldan standartları uygulaması gereken bir yönetici olacak.

Proje için Almanya, Belçika, ABD'deki okulların fiziksel güvenlik standartlarına yönelik örnekleri inceledik. Bunlar bizim için rehber niteliğinde.”

Haberin Devamı

Yurtdışında okullar sıkı takipte

Yılmaz'ın Almanya örneğinden verdiği bilgilere göre, ülkeler okulların merdiven, korkuluk, branşlara göre derslik, mutfaklarından, spor salonu, kütüphane, depo, kalorifer, okul bahçesi, öğrenci servisleri, pencere, kapı, zeminlerine kadar geniş alanlara standartlar getiriyor. Belirlenen kontrol listesine göre risk değerlendirmesi yükümlülüğü ise okul dışı alanlar için belediyeler, okul içi alanlar için ise ilgili bakanlık üzerinde bulunuyor.

Risk değerlendirmesinde, “Ulaşım yerlerinde su birikintileri olması önleniyor mu, zeminler ve duvarlar ıslak temizlenebiliyor mu, zeminler kaymayı önleyici kaplamaya sahip mi, deney masası ile öğrenci sırası arasındaki güvenlik mesafelerine uyuluyor mu, yaşa, bedene uygun öğrenci masaları ve sandalyeler var mı, tüm çıkış kapıları içeriden, herhangi bir yardımcı araç olmadan açılabiliyor mu, derslikler yeterli düzeyde ışık ile aydınlatılıyor mu, kaloriferlerin yakıldığı mevsimde oda sıcaklığı ne, tahta kolayca ve güvenli kullanılabiliyor mu, dolaplar, raflar güvenli ya da sabitlenmiş mi, çevre duvarları kayma, tırmanma özelliklerine sahip mi, merdiven basamakları iyi görülebilir mi, çocukların boylarına uygun sıhhi nesneler hazır mı, oyun alanındaki aletler güvenli tasarlanmış mı” sorularına cevap aranıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!