Sanat eğitimi sayesinde iletişimleri gelişecek

Güncelleme Tarihi:

Sanat eğitimi sayesinde iletişimleri gelişecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2016 16:18

Tohum Otizm Vakfı ile İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nce yürütülen “Okullarda Yaratıcılık Atölyeleri Projesi” tanıtıldı. Proje ile okullarda oluşturulan kaynaştırma sınıflarında otizmli ve normal gelişim gösteren çocukların aralarındaki iletişim ve diyaloğun sanat aracılığıyla artırılması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Şişli'de bir otelde düzenlenen programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, özel eğitim alanındaki çocuklara yapılan hizmetlerin son yıllarda yetersiz kalmadığını söyledi. Bu alandaki çalışmaların artarak devam etmesini isteyen Yelkenci, “İstanbul'da Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi sayısı 21. Özel Eğitim Uygulama ve İş Uygulama Merkezi okul sayısı ise 40. Özel Eğitim Anaokulu sayısı da 8'dir. Önümüzdeki yıl bu alandaki okul sayımız 85 olacak. Bu okullarda 10 bin 972 öğrenci hizmet görüyor” diye konuştu.     

Proje kapsamında İstanbul'da 4 ilçede 12 okulda eğitim verildiğini anlatan Yelkenci, şu bilgileri verdi:
"12 atölyede 4 müzik, 4 resim, 4 seramik atölyesinde çocuklarımız güzelliğin peşinden koşarak asıl gelişimlerini sürdürecek ve tamamlayacak. Dolayısıyla onlar için gelişim yetersizliği tabiri anlamsızlaşacak. Bu proje bundan dolayı çok önemli. Özel eğitim İstanbul'un eğitiminin gündeminde şimdiye kadar oldu, bundan sonra çok daha fazla olacak. Biz, vakıflarımız, kurumlarımız birçok alanda adımlar atacağız. Bu konuda azimli, kararlı olduğumuzu söylemek istiyorum."     

Haberin Devamı

"Proje, 12 okulda uygulanıyor"     

Tohum Otizm Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Aylin Sezgin ise böyle bir projede yer almaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.     

Kendisinin de otizmli bir çocuk annesi olduğunu belirten Sezgin, “Sporun ve sanatın oğlumun hayatında nasıl fark yarattığını, iletişim problemlerini nasıl azalttığını birebir gözlemlemiş bir aileyim. Projeyle gelişimsel yetersizliği bulunan, imkansızlıklar yüzünden yeteneklerini geliştirme fırsatı bulamayan 188 çocuk kurduğumuz sanat atölyelerinde hocaları eşliğinde yeteneklerini geliştirme fırsatı buldu. En önemlisi de akranlarıyla eğitim görerek iletişim becerilerini geliştirdiler. Aileler, bunun sonucunda daha da bilinçli hale geldiler."      

Genel Müdür Yardımcısı Özgül Günel de proje hakkında bilgi verdi. Günel, Şişli, Kağıthane, Üsküdar ve Ümraniye'de 12 okulda projeyi uyguladıklarını anlatarak, şunları söyledi:
“Proje, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından destekleniyor. Projenin amacı okullarda oluşturulan kaynaştırma sınıflarında otizmli çocuklar ve normal gelişim gösteren çocukların sanat aracılığıyla eğitim görmesi. Bu sayede çocukların aralarındaki iletişim ve diyaloğun artırılması amaçlanıyor. Okullarda müzik, resim ve seramik atölyeleri kuruldu. Atölyelerde çocuklar birlikte eğitim alarak sanatsal faaliyetlerde bulundular. Proje kapsamında ailelere seminerler düzenlendi ve farkındalık bu sayede artırıldı."     

 

BAKMADAN GEÇME!