Okullarda ‘eş zamanlı hijyen’ uygulaması başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Okullarda ‘eş zamanlı hijyen’ uygulaması başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2020 13:25

MEB, virüs tehditlerine karşı okullardaki hijyen çalışmalarının daha etkin ve kapsamlı bir program çerçevesinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesini kararlaştırdı. Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, meslek liselerinde üretilen hipoklorit esaslı yüzey dezenfektanları kullanılacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’ta yapılacak işlemlerle ilgili bilgileri sosyal medyadan duyurdu.

Haberin Devamı

Solunum yolları enfeksiyonları ve küresel ölçekte dünyanın pek çok bölgesinde yayılan bulaşıcı virüslere karşı afişler, sosyal medya videoları ve alternatif basılı materyallerle etkin bir bilgilendirme çalışması yapan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tüm okullarda etkin ve kapsamlı bir program çerçevesinde eş zamanlı hijyen çalışmasına başlıyor. MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü, kış aylarının başlangıcından itibaren solunum yollarını etkileyen salgınlara karşı eğitim, gözetim ve rehberlik çalışmaları yürütüyor. 81 ille kurulan yazılı bilgilendirme ve uyarı koordinasyonuyla okullara el hijyeni, kapalı alanların sıkça havalandırılması, okullar, servisler ve kantinlerde hijyenin sağlanmasına yönelik önlemler konusunda bildirimler yapan bakanlık, solunum yolları enfeksiyonları ve küresel ölçekteki virüs tehditlerine karşı okullardaki hijyen çalışmalarının daha etkin ve kapsamlı bir program çerçevesinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilmesini kararlaştırdı. 18 milyon öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmenin günün büyük bölümünü geçirdiği okullarda, enfeksiyona sebep olan virüslerin uzaklaştırılması amacıyla hipoklorit esaslı yüzey dezenfektanlarıyla kapsamlı bir hijyen işlemi uygulanacak. Elle temas edilen bütün alanlar, hafta sonları ve eğitim dışı zamanlarda dezenfekte edilecek.

Haberin Devamı

DEZENFEKTANLAR MESLEK LİSELERİNDEN
Okulların hijyen solüsyonu ihtiyacını ise kimya teknolojileri alanında dezenfektan üretimi yapabilen mesleki ve teknik Anadolu liseleri karşılayacak. Tekirdağ, İstanbul, Ankara, Konya, İçel, Kayseri, Malatya ve Hatay’da olmak üzere sekiz ildeki 26 mesleki ve teknik Anadolu lisesi, günlük ortalama 100 ton, zararlı virüsler karşısında en hızlı etkiyi gösteren hipoklorit dezenfektan üretme kapasitesine sahip. Bu okulların ürettikleri yüzey dezefektanları Türkiye’deki okulların enfeksiyonlardan arındırılmasında kullanılacak. Söz konusu dezenfektanlar, bakteri, mantar, tüberküloz, virüs gibi pek çok zararlı organizmaya karşı etkili. Uygun ölçeklerde sağlık açısından hiçbir sakıncası bulunmayan hipoklorit dezenfektanlar, ev temizliği, süt endüstrisi ve yüzme havuzlarında da hijyen amaçlı kullanılıyor. Tüm okullara ulaştırılan yüzey dezenfektanları mesleki ve teknik Anadolu liselerinde hazırlandı ve uygulama yöntemleri ve işlem basamaklarını içeren detaylı bir bilgilendirme notu da beraberinde paylaşıldı. Buna göre;

Haberin Devamı

- Eğitim yapılmayan zamanlarda, sıra, masa, tahta, dolap, askı, kapı, klozet, lavabo, kapı kolları ve tırabzanlar gibi sık kullanılan yüzeyler haftada en az bir kez okullara gönderilen solüsyonlarla dezenfekte edilecek.
- Zemin yüzeylerinde dezenfektan ölçüsü farklı kullanılacak.
- Dezenfeksiyon sonrasında ve olabildiğince sıklıkla sınıflar, öğretmen odaları, idari odalar, tuvaletler, laboratuvar ve atölye gibi kapalı alanlar havalandırılarak eğitime hazır hale getirilecek.

BAKAN SELÇUK’TAN LİSE ÖĞRENCİLERİNE TEŞEKKÜR
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesabından yapılacak uygulamalarla ilgili şu bilgileri verdi:
“Küresel ölçekli yaşanan koronavirüse karşı okullarımızda eş zamanlı hijyen uygulaması başlattık. Elle temas edilen bütün alanlar eğitim dışındaki zamanlarda özel dezenfektanlarla temizleniyor. Her okulun aksamadan dezenfekte edilebilmesi için hassas bir çalışma yürütüyoruz. El hijyeninin nasıl sağlanması gerektiğine ve virüslerden nasıl korunacağımıza dair bilgilendirme okullarımızda öğretmenlerimiz aracılığıyla yapıldı. Velilerimizden ricam konuya evde de değinmeleri ve çocuklarımızı kapalı ve kalabalık alanlardan uzak tutmalarıdır. Okullarımızdaki hijyen solüsyonu ihtiyacını mesleki ve teknik Anadolu liseleri karşılıyor. Sekiz ilde 26 meslek lisemizde öğrencilerimiz günlük ortalama 100 ton dezenfektan üretim kapasitesiyle bu süreçte yanımızda. Şimdiden tüm ülke adına teşekkürler gençler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!