Okullara saat uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Okullara saat uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2007 18:41

İstanbul Valisi Muammer Güler, bir çok okulda normal eğitim saatlerinin geriye çekildiğini, buna kesinlikle izin verilmeyeceğini belirterek, “Normal eğitim yapan okullar saat 09.00'dan önce eğitime başlamayacaklardır” dedi.

Haberin Devamı

Güler, İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, Bayındırlık İl Müdürü Ercan Yazıcı ile milli eğitim şube müdürleri ve il özel idaresi yetkililerinin katılımıyla 2007-2008 eğitim öğretim yılına ilişkin değerlendirme toplantısı yaptı.
Toplantının ardından açıklama yapan Güler, okulların açılmasıyla birlikte trafikte yaşanabilecek sıkıntıların aşılması yönünde de değerledirmeler yapıldığını belirterek, ikili eğitim yapan okullarda ders saatinin 07.30-18.00, tekli eğitim yapan okullarda ise ders saatinin 09.00-15.00 olduğunu bildirdi.

Vali Güler, sözlerine şöyle devam etti:
“Bir çok okulda normal eğitim saatlerinin geriye çekildiğini görüyoruz, buna kesinlikle izin verilmeyecektir. Normal eğitim yapan okullar saat 09.00'dan önce kesinlikle eğitime başlamayacaktır. Çünkü bir çok okulda ağırlıklı olarak öğrencilerin kurslara, dershanelere gitmeleri nedeniyle ders saatinin öne çekildiğini görüyoruz. Bu İstanbul'da sıkıntı yaratıyor. Çünkü ilköğretimde ikili eğitim oranı yüzde 75, normal eğitim oranı yüzde 25. Orta öğretimde ise üçte biri ikili eğitim, üçte biri normal eğitim. Ağırlıklı olarak ikili eğitim yapılan yerler şehir merkezleri. Yani trafiğin yoğun olduğu yerler. İkili eğitimle normal eğitimin saatlerinin mutlaka farklı olması lazım. Normal eğitim yapan okullar 09.00'dan önce eğitime başlamayacaklardır.”
Vali Güler, e-kayıt sistemi olarak nitelendirilen adrese dayalı kayıt sistemiyle yapılan kayıtlar sayesinde servis araçlarında da bir eksilme olacağını dile getirdi.

“3 BİN 68 PERSONEL GÖREVLENDİRİLDİ”

Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde yapılan toplantılar sonucunda, trafik yoğunluğu bulunan 833 okul ve 154 kavşakta asayiş ve trafiğe yönelik her türlü olumsuzluğu önlemek ve müdahale etmek amacıyla 1659 asayiş polisine trafik düzenlemesi ile ilgili gerekli trafik eğitimi verildiğini söyledi.
Vali Güler, bu anlamda toplam 3 bin 68 personel, 422 ekip, 147 motosikletli unsur ve 53 çekicinin görevlendirildiğini belirtti.
Öğrencilerin trafik kazalarına karışmalarını önlemek ve karşıdan karşıya güvenli geçişlerini sağlamak amacıyla 2006-2007 eğitim öğretim döneminde 1153 öğretmen, veli ve öğrenciye okul geçidi görevlisi eğitimi verildiğini anımsatan Güler, “Bu eğitim verilen personel eğitim öğretim yılı süresince okul önlerinde öğrenci geliş ve gidiş saatlerinde okul müdürünün denetiminde görev yapacaktır” diye konuştu.
Okul servis araçlarının öğrencileri adreslerinden alarak okullara getirmeleri konusunun da karara bağlandığını ifade eden Güler, “Servislerin boş olarak okullara gelerek, sonradan öğrencilerin evlerine gitmesi yönündeki uygulamaya son verildi. Bu da trafikte rahatlama sağlayacaktır” dedi.
Güler, 10 Eylül'den itibaren okul servis araçlarının Okul Taşıt Yönetmeliği'ne uygunluğu yönünden trafik denetimlerinin başladığını, denetimlerin eğitim öğretim yılı boyunca süreceğini belirterek, ayrıca havadan trafik denetimlerine de devam edildiğini kaydetti.
Sürücülerden servis araçlarına yol vermelerini, okul önlerinde yavaş gitmeleri konusunda uyaran Güler, “Biraz daha dikkatli ve toleranslı olalım. Herkes aynı saatte trafiğe çıkarsa olmaz” diye konuştu.
Güler, İstanbul'da 10 bin 540 servis aracının, geçtiğimiz dönem 177 bin öğrenci taşıdığını bildirdi.

Haberin Devamı

İstanbul Valisi Muammer Güler, yeni eğitim ve öğretim döneminde öğretmen sıkıntısı olmadığını ifade ederek, “2007-2008 eğitim ve öğretim yılında ilk ve ortöğretimde kesinlikle boş ders olmayacak” dedi.
Güler, İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, Bayındırlık İl Müdürü Ercan Yazıcı ile milli eğitim şube müdürleri ve il özel idaresi yetkililerinin katılımıyla 2007-2008 eğitim ve öğretim yılı öncesi değerlendirme toplantısı yaptı.
Toplantının ardından konuşan Güler, İstanbul'un bu yıl öğrenci, öğretmen ve okul sayısı dikkate alındığında çok büyük bir eğitim ordusu ile eğitim ve öğretim yılına başlayacağını ifade etti.
Bu yıl 2 milyon 400'e yakın öğrencinin ilk ve ortaöğretim okullarında eğitim ve öğretim göreceğini belirten Güler, kayıtların devam ettiğini söyledi.
Şu ana kadar 182 bin öğrencinin ilköğretime, 85 bin öğrencinin de ortaöğretime kayıt yaptırdığını ifade eden Güler, bu yıl ilk kez meslek liselerine yapılan kayıtların genel liselere yapılan kayıtları geçtiğini bildirdi. Güler, “Şu ana kadar 45 bin meslek lisesinde 40 bin de genel liselerde kayıt görülmektedir. İstanbul'da genel ve mesleki liselerdeki öğrenci sayısının birbirine yaklaştığı, hatta mesleki eğitimden yana küçük bir artış olduğunu görüyoruz. Bu önemli bir tespittir. Önümüzdeki yıllarda yeni lise yaparken mesleki lise binalarına ağırlık vereceğiz. Bu sevindirici bir gelişmedir” diye konuştu.
Güler, bu durumun, Türkiye'deki ara eleman ihtiyacının giderilmesi, nitelikli elemen yetiştirilmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı.
Mesleki eğitime önem verildiğini belirten Güler, meslek edindirme kurslarına 44 alanda, aralarında üniversite öğrencisi ve çalışanların da bulunduğu 3 bin öğrencinin devam ettiğini anlattı.

YENİ DERSLİKLER

Vali Güler, öğrencilerin 17 Eylülde derse başladıklarında sıralarının üzerinde 24 milyon 771 bin 147 adet ders çalışma kitabını göreceklerini belirterek, ders kitaplarının hazır olduğunu, hiçbir gecikme olmadığını ve kitap konusunda sıkıntı olmayacağını söyledi.
İstanbul'da ilköğretimde her sınıfta 42, ortaöğretimde de 37 öğrenci ortalamasını bu sene 1-2 rakam aşağı çekmeyi hedeflediklerini anlatan Güler, “İstanbul'da her yıl 1500 derslik yapılırsa bu sayı korunabiliyor, 3 bin derslik yaparsanız 1, 4 bin 500 derslik yaparsanız 2 etkilenebiliyor. Yani bir sayı düşürmek için 3 bin derslik yapılması gerekiyor” diye konuştu.
Güler, kentte 2003 yılı başında 38 bin olan derslik sayısına, bu yıl sonu itibariyle devam etmekte olan yatırımlarla birlikte 16 bin derslik daha ekleneceğini belirterek, 5 yılda 80 yıllık tarihteki ortalamanın 5 misline yakın sayıda derslik yapıldığını dile getirdi.
Meslek liselerinde çiftli eğitime geçildiğini, bunun da yeni öğrenci kazandıracağını belirten Güler, şu anda meslek liselerinde 20 bine yakın öğrencinin kayıt beklediğini söyledi.
Öğretmen ihtiyacının karşılanması konusunda da bu sene çok önemli bir kapasiteye ulaşıldığını anlatan Güler hem ilköğretimde hem ortaöğretimde, hem de okul öncesi eğitiminde İstanbul'a atanan öğretmen sayısında artış olduğunu, bunun sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerle de takviye edileceğini kaydetti.
Güler, “2007-2008 eğitim ve öğretim yılında ilk ve ortöğretimde kesinlikle boş ders olmayacak” dedi.
İstanbul'da 2007 yılında ilk kez ortaöğretimde 3 bin 916 branş öğretmeni verildiğini bildiren Güler, öğretmen konusunda sıkıntı bulunmadığını dile getirdi.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM

Okul öncesi eğitimin önemini de vurgulayan Güler, okul öncesine giden öğrenci sayısının İstanbul'da Türkiye ortalamasının gerisinde olduğunu, bu yıl bu oranın yüzde 20'lere kadar çekildiğini söyledi.
Güler, okul öncesi eğitime bu yıl ilk kez 1100 usta öğretici kadrosu verildiğini ifade ederek, “Açık 350'lere kadar düştü. Bunları da kız meslek liselerindeki uygulama dersleri ve ücretli öğretmenlerle karşılayarak açığı kapatmış olacağız” dedi.
Okul öncesi okullara bu yıl şu ana kadar 65 bin kayıt yaptırıldığını, bunun 85 bini bulmasının hedeflendiğini ifade eden Güler, özel sektörde önemli bir okul artışı olduğunu, şu anda özel sektör okul sayısının 321'e ulaştığını anlattı.
Güler, İstanbul'daki ilköğretimde okullaşma oranının yüzde 100, ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 84 ve okul öncesinde de yüzde 20'lere ulaştığını belirtti.

YENİ OKULLAR

“İstanbul'da yeni eğitim ve öğretim yılına 74 okul ilave ederek başlıyoruz. Bu önemli bir artıştır” diyen Güler, ihalesi yapılan, ilana çıkarılan, takas ve bağış yoluyla yapılacak okullarla 2008-2009 eğitim ve öğretim yılında 160 okulun hazır duruma geleceğini anlattı.
Yapılan anlaşma gereğince arsaları temin edilen 200 okulun da Toplu Konut İdaresi tarafından yapılacağını belirten Güler, bu okulların arsalarının da önümüzdeki günlerde temin edileceğini dile getirdi.
Hayırseverlerle 237 protokol imzalandığını, bunun 200'ünün okul yapımına diğerlerinin arsa bağışı, laboratuvar ve ayni yardımlara ilişkin olduğunu belirten Güler, “Bu, 4 bin 468 dersliğe tekabül eder ve 424 milyon YTL'Lik bir katkıyı ifade etmektedir” dedi.
Devlet bir okul yaparken hayırseverlerin de bir okul yaptığını ifade eden Güler, “Talepler giderek artıyor. Önümüzdeki günlerde 11 okulun daha protokolünü imzalayacağız. Biz arsa temin ettikçe hayırseverlerin katkıları da artıyor. Ancak İstanbul'da arsa sorununun çok önemli bir hale geldiğini, arsanın okuldan daha kıymetli hale geldiğini söylemek durumundayız. Artık arsa bağışı yapmak okul yapmak kadar önemli” diye konuştu.

ÖZEL KONUMDAKİ OKULLARIN DURUMU

Okulların depreme dayanıklı hale getirilmesi yönünde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Güler, şimdiye kadar 133 okulun yıkılarak yeniden yapıldığını söyledi.
Bu yıl 247 okulun güçlendirme kapsamına alındığını belirten Güler, “11 okulu yıktık, 77 okulu daha yıkıp yapacağız, 102 okulun da güçlendirme çalışmaları sona ermek üzere. 2009 yılına kadar 500 okulun güçlendirilmesi bitirilmiş olacak” dedi.
İstanbul'da çok özel konuma gelen okullar bulunduğunu ifade eden Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çok önemli kavşaklarda artık eğitim yapılmasından ziyade çok kıymetlenmiş arsalar var. Bunların imar planı değişikliği çalışmaları yapılıyor. Belki bir okul yerine 30-40 okul yapılabilecek yerler var. İmar değişikliği yapılarak turizm, ticaret merkezi yapılacak. Bu da milli eğitime önemli bir gelir getirecek” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!