Güncelleme Tarihi:
Yeni yılın hazırlıklarına çok erken başladıklarını belirten Özer şunları anlattı: “Cumhuriyet’in 100’üncü yılına girerken tüm öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz sorunsuz bir dönem geçirsin istedik. 2022-2023 eğitim öğretim döneminde sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, okul kitaplarının haricinde yardımcı kaynak kitaplarını da ücretsiz vermeye başladık.
3 MİLYAR 750 MİLYON TL
Sessiz bir devrim oldu. Temizlik, onarım gibi ihtiyaçları karşılanması ve velilerden bağış toplanmaması için ilk defa Milli Eğitim Bakanlığı tüm okullara bütçe gönderdi. Türkiye’de bütçe gönderilmemiş tek bir okul kalmadı. Önceden okullara gidecek bütçeleri il ve ilçe müdürlükleri belirliyordu. Bu yıl okullara 3 milyar 750 milyon TL bütçe gönderildi.
4 bin 256 okulun depreme dayanıklılıklarını, güçlendirilmesini ve onarımını yaptık. Temel Eğitimde 10 bin Okul projesini tamamladık. 1 yılda 3 milyarlık bir projeyi tamamladık. 1 Eylül itibarıyla 20 bin öğretmen ataması da yapıldı. Son 20 yılda atama yapılmayan bir dönem yok. Bakanlık değişen önceliklere göre Öğretmen başına 40 öğrenci geliyorsa şu an 25 öğrenci denk geliyor. 857 bin dersliğin yüzde 60’a yakınında öğrenci sayısı 25’in altında.”
TAŞIMALI EĞİTİM KALKACAK
Kapatılan köy okullarının yeniden eğitime kazandırıldığını belirten Bakan Özer, taşımalı eğitimin tedrici olarak kalkacağını belirterek özetle şunları anlattı: “Sistemimizde 6970 tane köy okulu atıl duruyor. Köy ilkokulunu açabilmek için öğrenci sayısı kriterini kaldırdık, isteyen her köy okulunda öğrenci sayısına bakılmaksızın eğitim verilecek. Anaokulunda ana sınıfı açılması şartını da 10 öğrenciden 5’e düşürdük. Böylece 1800 tane köyde 20 bin yavrumuz anaokuluyla buluştu.
Köylere halk eğitim merkezlerini konuşlandırdık. Köy yaşam merkezi diyoruz. Hem çocuk hem yetişkin eğitimi var. Hedefimiz 1500 köy okulunu, köy yaşam merkezine çevirmekti. Bugün bin 600 köy okulunu yaşam merkezine çevirdik. Yıl sonuna kadar 6 bin 970 köy okulunun tamamını çevireceğiz. Taşımalı eğitim tedrici olarak kalkmış olacak.”