Güncelleme Tarihi:
TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanarak, bugünkü bütçe görüşmelerine devam etti. Genel Kurul’da bugün Dışişleri, Milli Eğitim, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve bağlı kurumların bütçe ve kesin hesapları görüşüldü. Bütçeler üzerine iktidar ve muhalefet milletvekilleri söz alarak görüşlerini ifade etti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Genel Kurul’da bir konuşma yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM, YÖK ve üniversiteler olmak üzere eğitime ayrılan bütçenin 2002 yılında 9 milyar 996 milyon 958 bin 700 lira olduğunu belirten Avcı, "Bu rakamın konsolide bütçeye oranı yüzde 10,15’di. 2014 yılı bütçesinde eğitime ayrılan bütçe yüzde 630 arttırılarak 72 milyar 643 milyon 827 bin 610 liraya ulaştı. Eğitime ayrılan konsolide bütçe yüzde 16,7’ye yükselerek eğitim birinci sıraya yükseldi. Bakanlık bütçesinin kalemlere göre dağılımı 38 milyar 361 milyon 981 bin 610 lira personel giderine, 5 milyar 940 milyon 760 bin lirası sosyal güvenlik kurumuna devlet primi olarak planlandı, 5 milyar 192 milyon 300 bin lirası sermaye giderleri, bütçenin cari harcamalar için ayrılan kısmı ise 4 milyar 599 milyon 639 bin liradır. bakanlığımıza tahsis edilen bütçenin 1 milyar 677 milyon 322 bin lirası devlet parasız yatılı öğrencileri burslar ve diğer cari transferler için, 32 milyon 80 bin lirası ise sermaye transferlerine ayrıldı. YÖK ve üniversitelere ise 16 milyar 939 milyon 10 bin liradır." diye konuştu.
Fatih Projesi'nin bilişim ve iletişim anlamında küresel anlamda yaşanan dönüşümün eğitim alanında gerçekleştirilmesini sağlayacak önemli bir proje olduğunu belirten Avcı, "Bilgi ve iletişim teknolojileri hayatımızın her alanında bizimle birlikte. Yeni kuşaklar hayatlarının her adımını sayısal dünyada planlıyor. Teknolojinin getirdiği yenilik her yerde. Bunun eğitime uyarlanmaması büyük bir eksikli olacaktı. Merkezine öğrenci ve öğretmeni alan çocukların çağın yeniliklerini küçük yaşta tanıyabilmelerini ön gören bir çalışma. Her öğrenci ile birebir ilgilenebilecek bir çağa geldik. 2015 yılı sonuna kadar tüm ortaokul ve liselere tüm etkileşimli tahta konulacak. Bu okullardaki öğrenciler tablet bilgisayarda eğitime başlamış olacak" dedi.
10 milyon 600 bin adet tablet bilgisayar alımı süreci değerlendirmesi devam ediyor
Fatih Projesi kapsamında 2011-2012 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde 8 bin 800 adet tablet bilgisayarın pilot uygulama ile 17 ilde 52 okulda uygulandığını belirten Avcı, “Genişletilmiş pilot uygulama kapsamında 49 bin tablet bilgisayar donanım ve yazılım ihalesine çıkılmış ve 2013 şubat ayında 81 ilde 217 okulda 49 bin tablet dağıtımı gerçekleşti. Bugüne kadar 62 bin 800 tablet bilgisayar dağıtıldı. Pilot uygulamalar teknoloji seçiminden, proje takvimine, öğretmenlerin eğitiminden ,içerik üretimine kadar pek çok alanda projeyi iyileştirme imkanı sundu. Veriler, geri dönüşler ve analizler sonucu projenin geliştirilmesi ve iyileştirmesi çalışmaları hız kazandırıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız tarafından 3 bin 657 adet orta öğretim okuluna bilgi teknolojisi malzemesi satın alınması ihalesi etkileşimli tahta ve kurulumu kapsayan birinci kısmı tamamlandı. Aynı kapsamdan doküman kamera, a3 ve a4 yazıcı alımı ve kurulumuna ilişkin ikinci kısma ilişkin sözleşmesi imzalandı. 84 bin 921 adet etkileşimli tahta, 3 bin 647 adet doküman kamera, 3 bin 657 adet a ve a4 yazıcı kurumları yapıldı. Tablet bilgisayarın temini konusunda Haziran 2013’de 10 milyon 600 bin adet tablet bilgisayar alımı ihale süreç başlatıldı değerlendirmesi devam ediyor. Bu ihaleyi alacak firmalara yerli araştırma geliştirme merkezleri kurmaları ve belli oranda yerlilik ve yatırım şartı konuldu. Firmalardan en az 3 yıl boyunca Türkiye’de yatırım ve üretim şartı getirildi.” Şeklinde konuştu. İhaleye çok sayıda yerli firmanın yanı sıra küresel ölçekli firmalarında katıldığını belirten Avcı, “İhalenin sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Daha önce ilan ettiğimiz meslek liseleri dışındaki liselerin 9. Sınıflarındaki çocuklarını tamamı ve ilgili öğretmenleri dağıtmak amacıyla 675 bin adet tablet alımı sonuçlandı. Bugün tablet temin ve dağıtım aşamasına gelindi. 2014 başından itibaren tablet dağıtımı için proje devam ediyor. 2014 yılı içinde 13 bin okula yerel alan ağı kurulumu, 3 bin 362 okul altyapı yönetim ve destek sisteminin kurulması ve geniş bant internet erişiminin sağlanması planlandı. Temmuz 2011’de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 347 bin etkileşimli tahta,13 bin 645 adet a3, 28 bin adet a4 çok fonksiyonlu yazılı ihalesi yapıldı. Değerlendirmeler sona ermek üzere." açıklamasında bulundu.
2002-2013 yılları arası öğretmen atamaları ile ilgili bilgi veren Avcı, "2013’te 41 bin 459 olmak üzere toplam 408 bin 274 atama yapıldı." dedi.
2014’te 50 bin öğretmen alınacak
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen alımlarıyla ilgili Şubat ve Ağustos 2014 tarihlerinde toplam 50 bin öğretmen alınacağını bildirdi. Üniversitelerdeki boş kontenjanlarla ilgili ise Bakan Avcı, "Vakıf, açık öğretim ve Kıbrıs hariç, Haziran 2013'te 14 bin boşluk vardı. Kayıt yaptırmaya başlayınca bu şey arttı; çünkü herkes her kazandığı yere de gitmek istemiyor." dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşmelere başlanan 2014 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında dokuzuncu turda, Dışişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu; Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı ve üniversitelerin bütçe ve kesin hesapları ele alındı. Yapılan oylama ile bütçeler kabul edildi.
CHP'li Aslanoğlu, atanamayan öğretmenler sorununu dövizle anlattı
Soru-cevap bölümünde ise CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, bir dakikalık soru sorma hakkını sessiz kalarak kullandı. Atanamayan öğretmenlerin durumunu dile getiren Aslanoğlu, bu sırada yanında getirdiği "12 yıldır atanamadım. Benim halim ne olacak?"; "Bizim halimiz ne olacak? Atanamayan öğretmenler" yazılı dövizleri kaldırarak Meclis Genel Kuruluna gösterdi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise bu duruma tepki göstererek "Konuşmalar sırasında burada 'öğretmen adaylarının duygularıyla oynamak doğru mu?' denildi. Aynı şeyi ben de size söylüyorum. Atanamayan öğretmen adaylarının duygularıyla oynamak doğru değil. Oynamayın." dedi.
2014 yılında 50 bin öğretmen alınacak
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen alımlarıyla ilgili "Şubat 2014'te 10 bin, Ağustos 2014'te 40 bin olmak üzere 50 bin öğretmen alacağız inşallah." açıklamasında bulundu. Avcı şöyle devam etti: "28-29 Kasımdaki sınavda, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden muaf olanlar ve azınlık okullarındaki öğrenciler bu teste dâhil değiller. Bu öğrencilerimizin ortalamaları diğer beş ders üzerinden yapıldı, bu öğrencilerimizin herhangi bir kaybı yok. Ortaöğretim kurumlarında boş kalan kontenjanlar için 3 defa yerleştirme yaptık ancak yine de bu kontenjanlar dolmadı. Bu, özel okullarla devlet Anadolu liseleri arasında gidiş gelişlerden de kaynaklandı ama hiç kimseye herhangi bir eğitim kurumu için baskı yapılmadı yani 'Sen illa buraya git.' türünden bir baskı yapılmadı. Bursa Millî Eğitim Müdürlüğüne, 2013'te 10 milyon 255 bin 2 lira ilköğretim, 1 milyon 283 bin 43 lira da anaokulu olmak üzere toplam 11 milyon 538 bin 43 lira gönderildi. Şu anda Millî Eğitim Bakanlığının kasasında 300.530 lira harcanmamış ödenek var, oradan halledilecek. Sayın Halaçoğlu, 2003 yılından 2013 yılına kadar Kayseri iline toplam 3.377 derslik yaptık; onları da artırıyoruz, yine de devam edeceğiz. İkili öğretim meselesini o şekilde çözmeye çalışıyoruz. Ayrıca, 2 adet eğitim kampüsü kamu-özel ortaklığıyla yapılacak, 2014 yılı için ihale edilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor."
"Üniversitelerde 14 bin boşluk var"
Üniversitelerde boş kalan kontenjanlarla ilgili bir soruya ise Avcı, "Haziran 2013 tarihi itibarıyla bizde görünen vakıf ve Kıbrıs'taki üniversiteler hariç -siz, zannediyorum, vakıfları, Kıbrıs'ı ve açık öğretimi de dahil ederek bir rakam verdiniz- bizdeki yani vakıf, açık öğretim ve Kıbrıs hariç, Haziran 2013'te 14 bin boşluk vardı. Kayıt yaptırmaya başlayınca bu şey arttı çünkü herkes her kazandığı yere de gitmek istemiyor." karşılığını verdi.