Güncelleme Tarihi:
2017 yılında okullar ne zaman açılacak, yaz tatili ne zaman sona erecek sorusu milyonlarca öğrenci tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konulardan biri haline geldi. Okulların kapanmasıyla birlikte yaz tatiline çıkan öğrenciler keyifli zaman geçiriyorlar. Yaz tatillerini okulların açılacağı zamana göre ayarlamak isteyen öğrenciler ise okulların açılacağı net tarihi merak ediyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan iş takvimine göre 2017-2018 eğitim ve öğretim yılının ne zaman başlayacağı belli oldu. Peki, okullar ne zaman açılacak? Yaz tatili ne zaman bitecek?
Okullar ne zaman açılacak sorusu öğrenci ve veliler tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Tatillerine devam etmek isteyen veya Eylül ayının başında bir plan kurmak isteyen vatandaşların merakla araştırdığı okullar ne zaman kapanacak sorusu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından takvim üzerinden açıklandı. Peki, öğrenci ve velilerin planların başlıca araştırma konusu olan okullar ne zaman açılacak? İşte, merakla araştırılan konu hakkında detaylı bilgiler
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan 2017-2018 eğitim öğretim yılı çalışma takvimiyle ilgili genelge, illere gönderildi.
Buna göre, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı birinci kanaat dönemi, 18 Eylül 2017 Pazartesi günü başlayacak ve 19 Ocak 2018 Cuma sona erecek.
Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2018-2 Şubat 2018 tarihleri arasında yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 5 Şubat 2018 Pazartesi başlayacak ve 8 Haziran 2018 Cuma sona erecek.
2018-2019 eğitim öğretim yılı ise 17 Eylül 2018 Pazartesi başlayacak.
MEB, MERDİVEN ALTI EĞİTİM KURUMLARI KONUSUNDA UYARDI
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerinden alınan bilgiye göre, denetim elemanlarınca, bu yılın başından itibaren 81 il genelinde merdiven altı olarak da tabir edilen, bakanlıktan ruhsat almadan izinsiz eğitim faaliyeti yürüten kurumlarla ilgili çalışma yürütüldü.
‘Eğitim merkezi’, ‘eğitim danışmanlığı’, ‘eğitim rehberliği’, ‘kariyer rehberliği’, ‘eğitim koçluğu’, ‘ödev merkezi’ gibi adlar altında veya herhangi bir ad belirtilmeden eğitim faaliyetinde bulunan yerlere, 2017 Ocak ayından bu yana toplam 3 milyon 642 bin 835 lira idari para cezası verildi.
En çok idari para cezası kesen valilikler arasında ilk sırada 2 milyon 39 bin 962 lirayla İstanbul Valiliği, ikinci sırada ise 403 bin 110 lirayla Van Valiliği yer aldı.
"Veliler dikkatli olmalı"
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, geçen yıl aralık ayında Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda bir değişiklik yapıldığını hatırlattı.
Değişiklikle bakanlıktan izin ve ruhsat almadan eğitim ve öğretim faaliyeti gösterdiği tespit edilen yerlere, brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanmasıyla ilgili düzenleme yapıldığını belirten Şamlıoğlu, "Genel müdürlük olarak valilikler bünyesinde oluşturulan izleme ve koordinasyon komisyonları ile izinsiz faaliyet gösterdiği tespit edilen yerlere vakit kaybedilmeden gerekli yaptırımların uygulanması talimatını verdik. Bu kapsamda da 22 ilimizde şu ana kadar 3,5 milyon TL'den fazla idari para cezası kesildi ve aynı zamanda bu yerler valiliklerce kapatıldı" dedi.
İzinsiz eğitim veren yerlerle ilgili velilere uyarılarda bulunan Şamlıoğlu, "Velilerin dikkatli olmaları, izinsiz faaliyet gösteren eğitim kurumların önüne geçmek açısından önemli. Veliler, bir kurumun bakanlıktan izni olup olmadığını Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden sorgulayarak olası mağduriyetlerin önüne geçebilecekler" diye konuştu.
"Dershanecilik tarzında bir faaliyete katiyen izin vermeyeceğiz"
Özel öğretim kurslarının faaliyetlerine, 4 Ağustos'tan itibaren bir bilim grubunda devam edeceğini de hatırlatan Kemal Şamlıoğlu, velilerin bu tarihten sonra bu kurumların birden çok bilim grubunda faaliyet gösterdikleri yönündeki olası beyanlarına itibar etmemeleri gerektiğini ifade ederek, "Bu kurumlarda dershanecilik tarzında bir faaliyete katiyen izin vermeyeceğiz" dedi.
Şamlıoğlu, velilerin, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alarak faaliyet gösteren kurumlar listesine Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün http://ookgm.meb.gov.tr/ internet adresinden ulaşabileceklerini ve sorgulamada izinsiz eğitim faaliyeti verdiğini düşündükleri yerleri, bir dilekçe ile il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirebileceklerini söyledi.
YAZ DÖNEMİ KURSLARINA RAĞBET VAR
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerinden alınan bilgiye göre, ortaokul ve lise öğrencilerinin derslerde edindikleri kazanımları pekiştirmelerine katkı sağlamak, özel ilgi ve yeteneklerini geliştirmek amacıyla ücretsiz yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları başladı.
Öğrencilerin il ve ilçe sınırlaması olmaksızın, tatile gittikleri yerlerde de katılabilecekleri kurslar için 619 bin 960 kayıt yapıldı.
Öğrencilerin beş derse kadar tercihte bulunabildiği yaz kurslarında 11 bin 309 kurumda, 62 bin 777 öğretmen görev yapacak.
Yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları, 27 Ağustos'a kadar devam edecek.
YAZ TATİLİ ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMİ İÇİN ÖNEM TAŞIYOR
Yaz ayları çocukların kendilerini sanat, spor ve sosyal açıdan geliştirebilmeleri için bir fırsat. Veliler tatil döneminde çocuklarını yetenekleri doğrultusunda çalışmalara yönlendirmeli diyen uzmanlar şunları söylüyor:
“Anne ve babalar bu süreçte çocuklarına yazın sadece tatil yapılmayacağını, tatil dışında spor, sanat ve kültürel etkinliklerde de bulunmalarının bir fırsat niteliğinde olduğunu doğru bir dille anlatmalı. Ayrıca veliler, uzun tatil döneminde istedikleri zaman diliminde ders çalışarak bütün yıl öğrendikleri bilgileri tazeleyebileceklerini de mutlaka çocuklarına söylemeliler. Ders temposundan sıkılan öğrenciler, sosyal olarak gelişimleri için rahat bir zaman dilimine ihtiyaç duyuyorlar. Bu nedenle derssiz geçirecekleri zamanlarda yetenekleri ölçüsünde mutlaka bir spor dalıyla ilgilenmelerine yardımcı olunmalı. Su sporları, basketbol ve voleybol gibi aktiviteler duyusal gelişimlerine de katkı sağlayacaktır. Zayıf dersi olan öğrenciler tatilde verimli çalışmak için bir plan oluşturmalılar. Bir plan dahilinde yapacakları tekrarlar öğrenciyi sık boğaz etmeden başarısız olduğu dersle bağ kurmasını sağlayacaktır. Yaz tatili boyunca yapılacak en iyi şeylerin başında görülmesi gereken tarihi yerleri ziyaret etmek geliyor. Bu kültürel aktiviteler anne, baba ve çocuk arasındaki etkileşimi de artırarak aradaki aile bağlarını kuvvetlendiriyor.”
"TATİLDE BASKICI TAVIR DOĞRU DEĞİL"
Öğrencilerin heyecanla beklediği yaz tatili geldi. Ancak öğrencilerin ve velilerin uzun yaz tatili beklentisi birbiriyle uyuşmuyor. Sınav stresi ve yoğun ders temposundan çıkan öğrenciler yaz tatili boyunca hiç ders çalışmadan sürekli televizyon izleyerek, bilgisayar başında zaman geçirmek istiyorlar. Velilerin bu süreçte çocuklarına karşı baskıcı tavır sergilememesi gerektiğini anlatan Uğur Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi uzmanları; “Anne ve babalar uzun yaz tatilinde çocuklarının bütün yıl öğrendiklerini unutmasından endişe duyuyorlar. Bu süreçte de baskıcı tutumlarıyla çocuklara doğruyu anlatmaya çalışıyorlar. Öncelikle ebeveynler, çocuklarının yoğun ve yorucu bir eğitim öğretim hayatından çıktığının bilincinde olmalılar” diyor.