Güncelleme Tarihi:
Okullar ne zaman açılacak sorusu, yaz tatilinin ortalarına gelinmesiyle birlikte öğrenci ve velilerin araştırdığı konular arasında yer aldı. Okullar ne zaman açılacak sorusuyla birlikte konunun detaylarını öğrenmek isteyen vatandaşlari Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı resmi bilgileri dikkate alacak. Peki, okullar ne zaman açılacak? İşte, konuyla ilgili resmi ve detaylı bilgiler
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan 2017-2018 eğitim öğretim yılı çalışma takvimiyle ilgili genelge, illere gönderildi.
Buna göre, 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı birinci kanaat dönemi, 18 Eylül 2017 Pazartesi günü başlayacak ve 19 Ocak 2018 Cuma sona erecek.
Yarıyıl tatili, 22 Ocak 2018-2 Şubat 2018 tarihleri arasında yapılacak. İkinci kanaat dönemi ise 5 Şubat 2018 Pazartesi başlayacak ve 8 Haziran 2018 Cuma sona erecek.
2018-2019 eğitim öğretim yılı ise 17 Eylül 2018 Pazartesi başlayacak.
MEB, ÖZEL OKULLARIN ANALİZİNİ YAPTI
MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk kez Türkiye’deki özel okulların ücretlerinin analizinin yapıldığı bir rapor hazırladı. Buna göre, Türkiye’de 4 bin 550 özel okulun yıllık ücreti 15 bin lira ve altında.
Türkiye’de özel okul sayıları artış gösterirken, yıllık ücreti 10 bin lira ile 100 bin lira arasında değişen 8 binden fazla okulda her yaş grubundan toplamda 1.2 milyondan fazla öğrenci eğitim alıyor. Hükümetin 2014’ten bu yana uyguladığı başarılı ve dar gelirli ailelerin çocuklarına özel okulda teşvik programıyla bu kurumlarda okuyan öğrenci sayısında da artış oldu. Milli Eğitim Bakanlığı, 18 Eylül 2017 Pazartesi günü başlayacak yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde özel okulların ücret analizlerini yaptı. İşte Türkiye’deki özel okulların 2017-2018 eğitim dönemi için öğrenci başına ücret analizleri:
Türkiye’de 4 bin 550 özel okul, yıllık ücretini 15 bin lira ve altında belirledi. Teşviklerle birlikte aileler için butik özel okulların sayısı arttı. Bu okulları en çok lise öğrencileri seçti. Raporda, 15-25 bin lira arasında ücretle eğitim veren 2 bin 405 okulu aileler, ilkokul ve ortaokul seviyesinde tercih etti.
25-50 bin lira arasında yıllık ücret belirleyen okulların sayısı 1.004 olarak tespit edildi. Bu okulları yoğunlukla velilerin anaokulu seviyesinde tercih ettikleri ve ilkokul, ortaokul, lise için de ‘ortalama yoğunlukta’ seçtikleri görüldü.
Yıllık ücreti adeta dudak uçuklatan 50 bin TL ve üstü okulların sayısı 41 olarak belirlendi. Ancak bu okullara giden öğrenci sayısı yüzde 1’in bile altında kalıyor.
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu, özel okul rakamları, ücretleri ve teşvikleriyle ilgili Hürriyet’e şunları söyledi:
“Yakın geçmişte özel okullara elit dediğimiz yüzde 1’lik varlıklı aileler çocuklarını gönderebilirlerdi. Özel okul, orta gelirli aileler için bile hayaldi, lükstü. Hükümetimizin, 2014’te başlattığı özel okullara teşvik programı sayesinde öğrenci sayımız yüzde 100’den fazla artarak 1 milyon 200 binleri aştı. Şimdi öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 8’i özel okullardan yararlanıyor. Bu oranı 2023’e kadar yüzde 15’e çıkaracağız. Devlet okullarının yanında özel okullar devletin yükünü aldığı gibi eğitimde çeşitlilik ve kaliteyi artırıyor. Birçok veli nitelik ve nicelik olarak gelişen özel okulculuk sayesinde yıllık 10-15 bin liralık bütçeyle bile çocuğunu özel okulda okutabilme imkânına sahip oldu.”
YAZ DÖNEMİ KURSLARINA RAĞBET VAR
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerinden alınan bilgiye göre, ortaokul ve lise öğrencilerinin derslerde edindikleri kazanımları pekiştirmelerine katkı sağlamak, özel ilgi ve yeteneklerini geliştirmek amacıyla ücretsiz yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları başladı.
Öğrencilerin il ve ilçe sınırlaması olmaksızın, tatile gittikleri yerlerde de katılabilecekleri kurslar için 619 bin 960 kayıt yapıldı.
Öğrencilerin beş derse kadar tercihte bulunabildiği yaz kurslarında 11 bin 309 kurumda, 62 bin 777 öğretmen görev yapacak.
Yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları, 27 Ağustos'a kadar devam edecek.
YAZ TATİLİ ÇOCUKLARIN SOSYAL GELİŞİMİ İÇİN ÖNEM TAŞIYOR
Yaz ayları çocukların kendilerini sanat, spor ve sosyal açıdan geliştirebilmeleri için bir fırsat. Veliler tatil döneminde çocuklarını yetenekleri doğrultusunda çalışmalara yönlendirmeli diyen uzmanlar şunları söylüyor:
“Anne ve babalar bu süreçte çocuklarına yazın sadece tatil yapılmayacağını, tatil dışında spor, sanat ve kültürel etkinliklerde de bulunmalarının bir fırsat niteliğinde olduğunu doğru bir dille anlatmalı. Ayrıca veliler, uzun tatil döneminde istedikleri zaman diliminde ders çalışarak bütün yıl öğrendikleri bilgileri tazeleyebileceklerini de mutlaka çocuklarına söylemeliler. Ders temposundan sıkılan öğrenciler, sosyal olarak gelişimleri için rahat bir zaman dilimine ihtiyaç duyuyorlar. Bu nedenle derssiz geçirecekleri zamanlarda yetenekleri ölçüsünde mutlaka bir spor dalıyla ilgilenmelerine yardımcı olunmalı. Su sporları, basketbol ve voleybol gibi aktiviteler duyusal gelişimlerine de katkı sağlayacaktır. Zayıf dersi olan öğrenciler tatilde verimli çalışmak için bir plan oluşturmalılar. Bir plan dahilinde yapacakları tekrarlar öğrenciyi sık boğaz etmeden başarısız olduğu dersle bağ kurmasını sağlayacaktır. Yaz tatili boyunca yapılacak en iyi şeylerin başında görülmesi gereken tarihi yerleri ziyaret etmek geliyor. Bu kültürel aktiviteler anne, baba ve çocuk arasındaki etkileşimi de artırarak aradaki aile bağlarını kuvvetlendiriyor.”
"TATİLDE BASKICI TAVIR DOĞRU DEĞİL"
Öğrencilerin heyecanla beklediği yaz tatili geldi. Ancak öğrencilerin ve velilerin uzun yaz tatili beklentisi birbiriyle uyuşmuyor. Sınav stresi ve yoğun ders temposundan çıkan öğrenciler yaz tatili boyunca hiç ders çalışmadan sürekli televizyon izleyerek, bilgisayar başında zaman geçirmek istiyorlar. Velilerin bu süreçte çocuklarına karşı baskıcı tavır sergilememesi gerektiğini anlatan Uğur Koleji Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi uzmanları; “Anne ve babalar uzun yaz tatilinde çocuklarının bütün yıl öğrendiklerini unutmasından endişe duyuyorlar. Bu süreçte de baskıcı tutumlarıyla çocuklara doğruyu anlatmaya çalışıyorlar. Öncelikle ebeveynler, çocuklarının yoğun ve yorucu bir eğitim öğretim hayatından çıktığının bilincinde olmalılar” diyor.