Güncelleme Tarihi:
Samsun’un İl Müftülüğü, Atakum İlçesi’nin sahil kesiminde 30 dönüm üzerine kurulu 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip Samsun Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi’nin bulunduğu yere 10 bin kişilik cami yapılması için geçen yıl çalışma başlattı. İl Müftülüğü, Türkiye’de sadece 6 tane bulunan okulun yer aldığı alana cami yapılmasını isteyerek Valiliğe dilekçe ile başvurdu. Bunun üzerine İl Milli Müdürlüğü bakanlığa yazı yazarak konuyla ilgili görüş istedi. Bakanlıktan gelen olumlu yanıt üzerine geçen yıl 12 Temmuz’da Büyükşehir Belediye Meclisi’nde yapılan nazım imar planı değişikliğiyle okul alanı kullanımı, cami yapımı için dini tesis alanı kullanımına dönüştürüldü. Alan, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne ardından da Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi.
Okul aile birliği iptal davası açtı
Bunun üzerine Okul Aile Birliği geçen yıl 30 Ağustos’ta imar plan değişikliğinin iptali için Samsun 1’inci İdare Mahkemesi’ne davası açtı. Adli süreç devam ederken İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geçen 31 Ocak’ta okula gönderilen yazıda yarı yıl tatilinde okulun boşaltılarak Gelemen Yatılı Bölge Ortaokulu binasına taşınması istendi. Okulda eğitim gören 300 öğrencinin velisi bu isteğe tepki gösterdi. Bunun üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından taşınma kararı eğitim yılı sonuna ertelendi.
Bilirkişi: Kamu yararı yok
Öte yandan Okul Aile Birliği’nin açtığı dava kapsamında bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda yapılan imar planı değişikliğinin kamu yararının zorunlu kıldığını gösteren bir zorunluluk hali bulunmadığı, aynı mahallede mevcut nüfusa hizmet edecek sayıda ve büyüklükte iki cami bulunduğu belirtildi. Raporda, "Planının bütünlüğü ve sürekliliği açısında doğru bir planlama yaklaşımı olmadığı, dolayısıyla yapılan işlemin şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uygun olmadığı görüş kanaatine varılmıştır" ifadesi yer aldı.
24 saat çadır nöbeti
Geçen Cuma günü karne törenin ardından okulun kapatılmasına tepki gösteren öğrenciler, velileri, kentteki bazı sivil toplum kuruluşu ve eğitim sendikalarının temsilcileri okul binası önünde eylem yapmaya başladı. Okul girişine çadır kurarak 24 saat nöbet tutmaya başlandı. Öğrenciler de okul duvarına ‘Okuluma dokunma, ağacıma kıyma’ yazılı pankart astı. Polis ekipleri de okul bahçesi içinde beklemeye başladı. Bir haftadır gece gündüz okul nöbeti tutan öğrenciler ve velileri ise okulun taşınmasını durdurmak için eylemi sürdüreceklerini hatta gerekirse açlık grevine başlayacaklarını söyledi.
Türkiye’deki 6 okuldan biri
Samsun’da 48 yıl önce hizmete giren okulda 26 öğretmen ve 300 öğrenci bulunuyor. Okula her yıl ortalama 30 öğrenci il dışından geliyor. Türkiye’deki 6 Tarım Meslek Lisesi’nden birisi olan okulda, okul binasının yanı sıra 110 öğrenci kapasiteli yurt binası, kütüphane, halı saha, çim saha, laboratuvarlar, 11 lojman, spor salonu, kütüphane, konferans salonu ve çeşitli idari binalar bulunuyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgir, dava sürecinin devam ettiğini hatırlatarak şunları söyledi:
"300 öğrencinin 40’ı o bölgede oturuyor. 260’ı başka yerlerde ikamet ediyor. Şehir merkezinde Tarım Meslek Lisesi ne derece olur. İnsanlar hiç işin bu tarafında değiller. İnsanların sağduyulu davranmasını istiyorum. Onun dışında bir şey söylemem yanlış olur. Mahkemenin vereceği karara hepimiz uyacağız" dedi.