Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 16 milyon 400 bin öğrenci bugün ders başı yaptı. 1 milyon 335 bin 721 öğrencinin de birinci sınıfa başlaması bekleniyor. Okulla bugün tanışan öğrenciler ve aileleri büyük heyecan yaşıyor. Okulla bugün tanışan ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin fotoğraflarını Hürriyet Eğitim’de yayınlıyoruz. Siz de ilk gün fotoğraflarınızı gönderin Hürriyet Eğitim’de yer verelim.
Yeni eğitim öğretim yılının başlangıcı nedeniyle okullarda törenler düzenlendi. Okul bahçesini dolduran öğrencilerin heyecanlı olduğu gözlendi. Ders saati öncesinde okula gelen öğrenciler, yaz tatili boyunca görüşemedikleri arkadaşları ve öğretmenleriyle sohbet etti. Bazı veliler de çocuklarını okuldaki ilk gününde yalnız bırakmadı.
Öğretmenler ise ilk derste öğrencilere ders programı hakkında bilgiler verdi. Öğrencilerin yeni eğitim öğretim yılına ilişkin sorularını da yanıtlayan öğretmenler, yeni yılın başarılı geçmesi dileğinde bulundu.
"Okulumu ve öğretmenlerimi çok özledim"
Gazi Ortaokulu 8’inci sınıf öğrencisi Buket Tınas, yaz tatilinde 7’inci sınıfın yorgunluğunu atmak için bol bol gezdiğini belirterek, ağustos ayında 7’inci sınıf konularını hatırlamak için ders çalışmaya başladığını, tatil boyunca kitap okuduğunu anlattı. Düzenli olarak ders çalışmayı sevdiğini aktaran Tınas, "Okulumu, öğretmenlerimi, ders çalışmayı çok özledim. Sabah gelince ilk önce arkadaşlarımın yanına gittim. Sonra sevdiğim öğretmenleri aradı gözlerim" diye konuştu.
8’inci sınıf öğrencisi Koray Parlak da okulun açılması nedeniyle duyduğu heyecanı dile getirerek, yaz tatilini futbol oynayarak ve bilgisayar başında geçirdiğini ifade etti. Tatilde çok fazla ders çalışmadığı için pişmanlık duyduğunu kaydeden Parlak, "Okulda en çok arkadaşlarımı özledim" dedi.
#okuldailkgun @HurriyetEgitim
Öğrenciler okul yerine tarlaya gitti
Şanlıurfa’da, yeni eğitim-öğretim yılının ilk gününde binlerce öğrenci, okul yerine pamuk tarlalarına gitti. Birçoğu okulların başladığından habersiz olan ve günde ortalama 15-30 lira kazanarak aile ekonomisine katkıda bulunan öğrenciler, ders başı yapmak için pamuk hasadının bitmesini bekliyor.
Okul çağındaki yaklaşık 600 bin öğrencinin eğitim gördüğü Şanlıurfa’da, yeni ders yılı sancılı başladı. Yeni ders yılının ilk gününde binlerce çocuk, bu sabah okul yerine aileleriyle birlikte ırgat olarak çalıştıkları pamuk tarlalarının yolunu tuttu. Hava sıcaklığının 40 derece olduğu sıcakta pamuk tarlasına giden okul çağındaki çocuklar, hasadın bitmesi ile ders başı yapmanın hayalini kuruyor. Okula her yıl pamuk hasadının bitmesiyle başlayabildiklerini anlatan öğrenciler, "Çok istememize rağmen bugün okula gidemiyoruz. Çünkü, ailelerimiz ile tarlada pamuk topluyoruz. Biz de arkadaşlarımız gibi ilk gün sınıflarımıza girmek isterdik ama ekonomik nedenlerden dolayı tarlaya gelmek zorunda kaldık. Hasat mevsimi bitince biz de okulumuza kavuşacağız" dedi.
Kentte birçok aile, sahibi oldukları, kiraladıkları veya ırgat olarak çalıştıkları tarlalarda okul çağındaki çocuklarıyla birlikte pamuk topluyor. Okul çantası yerine sırtlarında pamuk torbası taşıyan çocuklar, günlük olarak 15 ile 30 lira arasında kazandıkları parayı ise ailelerine teslim ediyor. Uğurlu Mahallesi’nde 8 kardeşiyle birlikte pamuk toplayan 8’inci sınıf öğrencisi Saliha Deniz, doktor olma hayali kurduğunu belirterek, "Doktor olmak istiyorum ve bunun için okumam şart. Biz de okula zamanında gitmek istiyoruz, ama maddi durumumuz iyi değil. Pamuk tarlasında hasat bittikten sonra okul ihtiyaçlarını karşılayarak ders başını ancak 2 ay sonra yapacağız. Bizler her yıl okullar kapanmadan 2 ay önce okuldan ayrılıp açıldığı zamanda 2 ay sonra okula başlıyoruz. Bu yüzden derslerimizden çok geri kalıyoruz" diye konuştu.
Çocuklarını maddi sorunlar nedeniyle her yıl gecikmeli olarak okula göndermek zorunda kaldığını belirten 5 çocuk babası İbrahim Gözyam ise şöyle konuştu:
"Hiçbir işimiz yok. Bu yüzden ailece iş bulduğumuz tarlalara gidip, pamuk toplayarak geçimimizi sağlıyoruz. Eşim ve çocuklarım ile birlikte 40 derece sıcakta gün boyu çalışıp para kazanıyoruz. Burada elimize geçen parayla ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Hasat mevsimine denk geldiği için çocuklarımız okula gidemiyor. Bu durum bizi mutlu etmiyor ama çocuklarımızı ancak pamuk hasadı bitince okula gönderebileceğiz."
Muş’un Korkut İlçesi’ne bağlı Tan Köyü’nde yaşayan vatandaşlar köylerine İmam Hatip Lisesi açılmasını istedi.
Muş merkeze 56 kilometre uzaklıktaki 2 bin nüfuslu Tan Köyü sakinleri, köylerinde 500 öğrenci kapasiteli Kuran Kursu bulunduğunu, bu kursa çevre illerden gelenlerin de katıldığını belirtti. Köylerindeki öğrencilerin ise 15 kilometre uzaklıktaki Hasköy ilçesinde bulunan lisede eğitim- öğretim gördüklerini belirten köylüler, kış mevsiminde ulaşım nedeniyle çocukların sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Köylüler, "Köyümüzde genç ve çocuk nüfus oldukça yoğun. Liseye gitmek isteyen öğrenciler Hasköy İlçesine her gün gidip geliyor. Köyümüze bir İmam Hatip Lisesi açılmasını istiyoruz. Yetkili kurumlara başvurduk. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen müfettişler yaptıkları incelemede köye bir lisenin kurulması yönünde görüş bildirdiler" dedi.
Manisa’da yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla kent genelinde toplam 260 bin öğrenci ile 15 bin 750 öğretmen ders başı yaptı. Yeni yılın ilk günü nedeniyle Halil Yurtseven İlkokulu’nda tören düzenlendi.
Manisa’da, 2014-2015 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla kent genelinde 260 bin öğrenci ders başı yaptı. Şehzadeler İlçesi Halil Yurtseven İlkokulu’nda tören düzenlendi. Törene, Vali Vekili Mehmet Yüce, İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ziya Tay, Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Recep Şengül, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, Türkiye’de 17 milyon öğrenci ile 1 milyon öğretmenin, ders başı yaptığını söyledi. Altınsoy, yaz tatili boyunca okulların yeni eğitim öğretim yılına hazırlandığını ve kent merkezinde 45 okulun tadilattan geçirildiğini aktardı. Altınsoy, öğrencilerin en iyi şekilde yetiştirilebilmesi için büyük gayret gösterdiklerini belirtip, "Aileleri tarafından öğretmenlere emanet edilen çocuklarımıza, gelecekte iyi bir birey olabilmesi amacıyla büyük gayret ve özveri gösteriyoruz. Velilerimiz, öğretmen ve çocuklarının, öğretmenlerimiz ise öğrencilerinin kıymetini çok iyi bilmelidir. Çünkü geleceğin başbakanlarını, cumhurbaşkanlarını, valilerini, bakanlarını bizler yetiştiriyoruz. Yani ülkemizin geleceği onların elinde" diye konuştu. Daha sonra ilkokulun öğrencileri halk oyunu gösterisi sahneledi. Törende sembolik olarak 4. sınıf öğrencileri bu yıl eğitim-öğretime başlayan 1. sınıf öğrencilerine "Hoşgeldiniz" çiçeği verdi. Program sonunda protokol üyeleri sınıfları gezip, öğrencilere yeni ders yılında başarılar diledi.
Kahramanmaraş’ta, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla 269 bin 977 öğrenci ders başı yaparken, kent merkezinde 2 çocuğun konteynerlerden çöp toplaması dikkat çekti.
Eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla 4 bin 500’ü Suriyeli, 269 bin 477 öğrencinin ders başı yaptığı kentin Bahçelievler Mahallesi’nde dolaşan yaşları 7 ve 10 olan iki çocuk, konteynerlerden çöp topladı. Öğrenci olduklarını ama bugün okula gitmediklerini belirten iki çocuk, topladıkları plastik ve kağıtları sattıklarını söyledi. Çocuklar, hastalık kapma tehlikesine rağmen girdikleri konteynerlerden çıkardıkları çöpleri yanlarında götürdü.
Konuşmalar sırasında yorulan çocuklar yere oturdu
Edirne’de yeni eğitim öğretim yılının açılışı Trakya Birlik İlköğretim Okulu’nun bahçesinde yapıldı. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı, Edirne Valisi ve Milli Eğitim Müdürü açılış konuşmaları yaparken veliler güneşten korunmak için başlarına kitap koydu. Öğrenciler de yorularak yere oturdu.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Uğur Ergin, "Eğitim konusunda artık birinci öncelik milli ve manevi değerlerine bağlı, evrensel değerleri özümsemiş bir öğrenci profilinin yetişmesi için eğitim müfredatı ve gerçek bir değerler eğitiminin oluşmasıdır" dedi. Ergin, törendeki konuşmasında, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın selamlarını getirdiğini söyledi. Eğitim alanında yapılan en önemli reformun zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılması olduğunu belirten Ergin, şöyle konuştu:
"Bu uygulama sonunda Türkiye'de ortalama eğitim görme süresi 5,5 yılken 2013 yılında 7,6'ya yükselmiştir. Eğitim konusunda artık birinci öncelik milli ve manevi değerlerine bağlı evrensel değerleri özümsemiş bir öğrenci profilinin yetişmesi için eğitim müfredatı ve gerçek bir değerler eğitiminin oluşmasıdır. 62’nci hükümet programında bilgi toplumu ayrı bir başlık ve hedef olarak alındı"
"Öğrencilere güzel okullar hazırladık"
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de okulların pırıl pırıl olduğunu ve her türlü aksaklığın giderildiğini söyledi. Yaz tatilinde okullardaki eksikliklerin tamamlandığını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:
"Öğrencilere güzel okullar hazırladık. Okulları temiz tutmak sizin göreviniz. Spor Toto Başkanlığından almış olduğumuz bir meblağ parayı da yine okullarımızın müdürlerine göndererek okullarında harcamaları için talimatlar verildi. Biz onarımları tamamladık. Artık bundan sonra yük sizde. Gelecek sizde ve öğretmenlerimizde."
Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan da bir konuşma yaptı.
Bu arada törende, velilerin güneşten korunmak için çocuklarının kitaplarını başına koyduğu ve bazı öğrencilerin de yorularak yere oturduğu görüldü.
Törenin ardından Vali Şahin, Ergin, Özcan ve beraberindekiler bir sınıfı ziyaret ederek, öğrencilere kitaplarını verdi.
Şanlıurfa’da, Müslüm Gülel İlkokulu’nun yapılan yeni düzenlemeyle ortaokula dönüştürülmesine tepki gösteren öğrenci velileri, protesto için sokakta ders işledi.
Akşemsettin Mahallesi’nde bulunan Müslüm Gülel İlkokulu’nun yeni ders yılında orta okula dönüştürülmesine tepki gösteren bir grup öğrenci velisi, okul bahçesinde eylem yaptı. Yapılan düzenleme sonrası ilkokul öğrencisi çocuklarının evlerinden 3 kilometre uzaklıktaki başka bir okula gönderilmesinin kararlaştırıldığını ifade eden velilerden Mehmet Aslan, "Küçük çocuklarımızı bu okula göndermeyeceğiz. Okulun yolu yok, servis gidemiyor. Birçok yetkiliyi aramamıza rağmen bizim okul sorunumuza çözüm bulamadılar. Sorun çözülmediği takdirde can güvenliği olmadığını düşündüğümüz çocuklarımızı okula göndermeyeceğiz. Onları bu eğitimden mecburen mahrum bırakacağız" dedi.
3 çocuğunu okula gönderdiğini ifade eden Remziye Özer, ise "Çocuklarım çok zor şartlar altında bu okulla alıştırdım. Şimdi bizden 2 kilometre mesafede bulunan başka okula çocuklarımın götürmemi istiyorlar. Buranın fiziki yapısı uygun olmadığından sokaklarda can güvenliği yok. Eğer çocuklarımı bu okula geri almadıkları takdirde onları okula göndermeyeceğim" diye konuştu.
Öğrenciler de evlerinden uzakta başka bir okula gitmeyi istemediklerini söyledi.
100 öğrenci ve velisinin katıldığı eylemde öğrenciler, bir velinin öğretmenliğinde ilk derslerini sokakta işledi. Öğrenci velisi, tahtaya yazdığı ‘Okulumuzu istiyoruz’ cümlesini çocuklara tekrarlatarak, okullarının tekrar ilköğretim okuluna dönüşmesini istedi.
Taşınan okul için eylem
Fethiye'deki Fatih Anadolu Lisesi'nin başka bir binaya taşınmasına tepki gösteren öğrenci ve veliler, kaymakamlık bahçesinde oturma eylemi yaptı ve kararın iptalini istedi.
Fethiye'de 1963 yılından bu yana eğitim öğretimin devam ettiği lisenin, Değirmenbaşı mevkisindeki yerleşkede yapılan binaya taşınarak binanın Anadolu Kız İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatip Ortaokuluna tahsis edilmesine tepki gösteren öğrenci ve veliler, okul bahçesinde toplandı. Gece saatlerinde okuldaki masa ve sıraların taşındığını ileri süren gruptakiler, öğrencilerin eğitim öğretim yılının başlamasına rağmen okula alınmadığını iddia etti.
Eğitim-Sen Fethiye Şube Başkanı Ali Türk, ilçede pek çok lise öğrencisinin okul bulamadığı için çevredeki okullara gittiğini, Fatih Anadolu Lisesi binasının 130 kişilik imam hatip lisesine dönüştürülmesine anlam veremediklerini söyledi.
Sabah erken saatlerde okuldaki masa ve sıraların taşındığını, öğrenci ve öğretmenlerin polis zoruyla okuldan çıkarıldığını öne süren Türk, "Okulumuza sahip çıkılmasını, durumun yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz. İlçede madem her şey oy çokluğu ile oluyor, o zaman ya bir kamuoyu araştırması ya da referandum yapılsın. İlçe halkının ne kadarı bu okulun taşınmasını istiyor ortaya çıksın" dedi.
Türk, yeni yapılan okulun eğitim öğretime hazır olmadığını, kapılarının kilitli olduğunu ifade etti.
Akıllı tahtası, laboratuvarları olmayan okulun fiziki şartlarının yetersiz olduğunu ileri süren Türk, şöyle konuştu:
"Bu çocuklara yazık değil mi? Çok beğeniyorlarsa o okula kendileri taşınsın. Öğrencilerimiz bugün okula gidemedi. Yarın o okula gidip rezaleti görecekler. Velilerin de çocuklarının okuluna sahip çıkmasını istiyoruz. Bu durumun düzelmesi için kaymakamlığa dilekçe vereceğiz. Yetkililerin bir an önce çözüm üretmesini istiyoruz."
"Kaymakamlık bahçesinde oturma eylemi"
Gruptakiler, konuşmanın ardından kaymakamlığa kadar yürüdü. Kaymakamlık bahçesinde oturma eylemi yapan grup, "Teslim olma okuluna sahip çık" yazılı pankart açtı.
Okul öğretmenlerinden Bayram Özkan, burada yaptığı konuşmada, fiziki şartları yetersiz olan okula 800 öğrenci ile 60 öğretmenin gönderilmesine anlam veremediklerini söyledi.
Okulun taşımasının şehrin tarihine, kültürüne ve hafızasına darbe vuracağını savunan Özkan, demokratik olarak yapılacak oylamada bu duruma ret kararı çıkacağına inandığını kaydetti.
Daha sonra öğrenci ve veliler, okulun taşınmasının iptali için topladıkları 107 dilekçeyi Fethiye Kaymakamlığına verdi. Grup, ardından olaysız şekilde dağıldı.
Ders zili hastanedeki çocuklar için de çaldı
Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla, Dr. Sami Ulus Kadın, Doğum ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören çocuklar da akranları gibi ders başı yaptı.
Hastane Yöneticisi Doç. Dr. Nurullah Okumuş, 1997 yılından beri "hastane okulu" kapsamında, tedavisi süren çocuklara eğitimlerinin devam etmesini sağladıklarını belirtti.
Hastalığı nedeniyle tedavi gören çocukların eğitimlerinin kesintisiz devam ettiğini anlatan Okumuş, ekonomik durumu iyi olmayan hastaların Okul ihtiyaçlarının karşılandığını söyledi.
Eğitime katılanların ihtiyaçları konusunda hastane olarak katkı sağladıklarını, yetmediği zamanda sivil toplum kuruluşlarından destek aldıklarını anlatan Okumuş, bu konuda en büyük destekçilerinin Türk Kızılayı olduğunu söyledi.
Türk Kızılayı Genel Sekreteri Ulviye Turgut, çocukların eğitimine devam etmeleri için her zaman destek olacaklarını dile getirdi.
Kanserli hastaların yakınlarının kalabilmesi ve ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için bu ayın sonuna doğru hayata geçirilmek üzere ev ayarlandığını belirten Turgut, bu projeyi daha kapsamlı hale getireceklerini sözlerine ekledi.
Soma'da dersler buruk başladı
Maden faciasının yaşandığı Soma ilçesinde, yeni eğitim öğretim sezonu buruk başladı. Babalarını ve yakınlarını kaybeden çocukların, okulların ilk günü heyecanlı olduğu gözlendi.
Soma ilçesinde 13 Mayıs'ta 301 madencinin öldüğü facianın ardından babalarını, yakınlarını kaybeden çocuklar, okulların ilk günü ders başı yaptı. Okula anneleri ve yakınlarıyla birlikte gelen çocukların oldukça heyecanlı oldukları görüldü.
Yeni eğitim öğretim sezonunun başlaması nedeniyle Kurtuluş İlkokulu'nda tören düzenlendi. Öğrencilerin şiirler okuduğu törende, Soma Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösteri sundu.
Gösterilerin ardından 4’üncü sınıf öğrencileri, okula yeni başlayan çocuklara çiçek verdi.
Ders zilinin çalmasıyla birlikte sınıflara giren öğrenciler, sıralarına oturarak öğretmenlerini dinledi.
Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, ilçede 20 bin öğrencinin 2014-2015 eğitim öğretim yılına 28 ilkokul, 17 ortaokul, 10 lisede sorunsuz bir şekilde başladığını belirtti.
Bazı okulların, yaz aylarından bu yana dernek, vakıf ve çeşitli kuruluşlar tarafından sürdürülen projelerle tamamlandığını, geçen yıldan bu yana imkanların geliştiğini dile getiren Atçı, yeni hizmete alınacak okulların da bulunduğunu söyledi.
Çadır kentte eğitim hazırlıkları
Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve çadır kentlerde kalan Suriyeli çocuklar, kendileri için yeni eğitim öğretim yılının başlamasını dört gözle bekliyor.
Hazırlık çalışmaları süren sınıflarının önünde bir an önce derslere girmeyi bekleyen öğrenciler, özlemlerini geçen eğitim-öğretim döneminde öğrendikleri "Öğretmenim" şarkısını Türkçe söyleyerek dile getiriyor.
Altınözü ilçesine bağlı Boynuyoğun Mahallesi'ndeki çadır kentte eğitim çalışmaları kapsamında kayıt işlemleri ve sınıfların hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor. İçinde sıra ve masaların yer aldığı "çadır sınıflar" yeniden düzenleniyor. Yeni sınıfların da yer aldığı çadır kentte bu sezon Suriyeli çocuklar 13 sınıfta, sabahçı ve öğlenci olarak derslere devam edecek.
Sınıf hazırlıkları ve kayıtların sürdüğü çadır kentteki eğitimin önümüzdeki hafta başlayacağı bildirildi.
Eğitime badana engeli
Aydın’ın İncirliova İlçesi Acarlar Mahallesi’ndeki, 900 öğrencinin kayıtlı olduğu 60’ıncı Yıl Ortaokulu’nda 2014-15 eğitim öğretim yılı, boya badana işlerinin devam etmesi nedeniyle başlamadı.
İncirliova 60’ıncı Yıl Ortaokulu’ndaki tadilat, derslerin başlamasına engel oldu. Sabah okulun yolunu tutan çocuklar badana işleminin devam etmesi nedeniyle eve döndü. 1986 yılında kurulan 60’ıncı Yıl Ortaokulu’nun tadilatı için gerçekleştirilen ihale, yeni eğitim öğretim yılının başlamasına birkaç gün kala yapıldı. Hafta sonu başlayan boya badana işleri bitirilemeyince sınıfların kullanılamadığını dile getiren veliler, eğitimin bu nedenle aksamasına tepki gösterdi.
İncirliova’da eğitim veren İstiklal İlkokulu’ndaki inşaatın devam etmesi nedeniyle 500 öğrencinin geçici olarak 60’ıncı Yıl Ortaokulu’na alındığını bildiren veliler, toplam 1400 öğrencinin mağdur edildiğini vurguladı.
Öğrenciler oturma eylemi yaptı
Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde okullarının taşınarak mevcut binanın Kız İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmesine karşı çıkan Fatih Anadolu Lisesi öğrencileri, kaymakamlık önünde oturma eylemi yaptı.
Fethiye’de Atatürk Caddesi’ndeki Fatih Anadolu Lisesi’nin, yeni eğitim öğretim yılında Değirmenbaşı Mevkisi’ndeki Orta Öğretim Kampusu’na taşınarak, mevcut binanın Kız İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmesi yönündeki karara bu kez öğrenciler tepki gösterdi. Geçen hafta velilerin okul bahçesinde yaptığı eylemin ardından ertelenen taşınma işlemi dün sabah tekrar başladı. Kamyona yüklenen eşyalar merkeze yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta, içerisinde 3 farklı lisenin daha bulunduğu Orta Öğretim Kampusu’nda yeni Fatih Anadolu Lisesi binasına götürüldü.
Kaymakamlığa yürüdüler
Taşınmadan bir gün önce haberdar olan lisenin öğrencileri, eğitim öğretim yılının başladığı ilk gün, yeni binaya gitmek yerine eski okulun önünde toplanarak eylem yaptı. Öğrencilere veliler ve Eğitim- Sen Fethiye Temsilciliği üyeleri de destek verdi. Bir süre okul bahçesinde slogan atan 150 kişilik grup daha sonra Atatürk Caddesi’nden Fethiye Kaymakamlığı’na yürüyüşe geçti. Ellerinde ‘Teslim olma, okuluna sahip çık’ yazılı pankart taşıyan öğrenciler, ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Karanlığı parçala, geleceğe sahip çık’ sloganları attı.
Alkış ve sloganlarla
Kaymakamlık önüne gelen öğrenciler burada oturma eylemine başladı. Alkış ve sloganlarla okullarının taşınmasını protesto eden öğrenciler, taşınmanın durdurulmasıyla ilgili topladıkları 107 imzalı dilekçeyi Kaymakam Ekrem Çalık’a vermek istedi, ancak Çalık izinde olduğu için dilekçeler Yazı İşleri Müdürlüğü’ne bırakıldı. Yaklaşık yarım saat süren oturma eylemi dilekçelerin bırakılmasının ardından sona erdi. Öğrenciler Atatürk Caddesi’nden tekrar okul binasına yürüyerek bahçede beklemeye devam etti.
Tepki gösterdiler
Eğitim-Sen Fethiye Temsilcisi Ali Türk, ilçede birçok okul ikili öğretim yaparken 800 öğrenci kapasiteli okulun 130 kız imam hatip lisesi öğrencisine tahsis edilmesinin yanlış olduğunu savundu.
Öğrenci velileri arasında yer alan öğretmen Bayram Özkan, taşıma işlemini protesto ettiklerini söyledi. 48 yıllık okulun birçok belediye başkanı ve milletvekili mezun verdiğini anlatan Özkan şöyle dedi:
"Fatih Anadolu Lisesi’ndeki 800 öğrenci ve 60 öğretmen yerleşim yerinden uzak, büfe ve lokanta olmayan bir bölgeye taşınmak isteniyor. Sırf, Kız İmam Hatip Lisesi’ne şehir merkezinde yer açmak için yapılan bu uygulamayı protesto ediyoruz. Kararın gözden geçirilmesini istiyoruz."
Erzurum'da okul protestosu
Yakutiye ilçesinde yaşayan bir grup veli, çocuklarının başka bir semtteki ortaokula gönderilmesine tepki gösterdi.
Mecidiye İlkokulu bahçesinde toplanan veliler, çocuklarının aynı semtte bulunan 50. Yıl Ortaokulu’na gönderilmesine karşı çıkarak, topladıkları imzaları Vali Ahmet Altıparmak'a vereceklerini belirtti.
Öğrenci velisi Kemal Kara, Mecidiye Ortaokulu’nun kapatılarak evlerinden uzakta olan başka bir okula gönderilmesinin sorun oluşturduğunu söyledi.
Oğlu Enes Kara'nın okula giderken tanımadığı kişilerce darp edildiğini ve vücudunda morluklar oluştuğunu öne süren Kara, şöyle dedi:
"Çocuklarımızı başka bir okula yönlendirdiler ve ortaya çıkan sonuç bu. Veliler olarak durumdan şikayetçiyiz ve imza toplayarak sorunumuzu Vali Ahmet Altıparmak'a iletmek istiyoruz. Çocuğum, 3 kişi tarafından darp edildi, bunun hesabını kim verecek. Evimizden kilometrelerce uzakta olan bir okula her gün çocuklarımız nasıl gidip gelecek anlamış değiliz."
Boynundan ve başından darp edilen Enes Kara ise okula giderken önünü kesen tanımadığı kişiler tarafından tartaklandığını iddia ederek, olayın ardından okula gitmeye çekindiğini dile getirdi.