Okulda cep telefonu yasağı

Güncelleme Tarihi:

Okulda cep telefonu yasağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 08:58

Cep telefonlarının okula getirilmesi sadece Türkiye değil, birçok ülke için sorun. Geçen yıl Türkiye, bu yıl da Fransa, telefonların ilk ve ortaokulda teneffüslerde, okul saatleri içinde kapalı tutulması için çalışma başlattı. Öğrenciler, okula telefon getirebilecek ancak kullanamayacak.

Haberin Devamı

Sınıf, kantin, spor salonu, kütüphane de bu yasak kapsamında. 6 yaşında okula başlayan çocuktan 15’inde liseye girene kadar bütün öğrencileri kapsaması planlanıyor.

Ülkemizde her ne kadar bu konuda yasal düzenleme varsa da sorun çözülebilmiş değil. Öğretmenler, derste bile telefona yapışan; arkadaşlarını, öğretmenlerini videoya çekerek internete yükleyen öğrencilerle baş etmekte zorlanıyor.

TELEFON GETİRMEYEN BAŞARILI
Yasağın aslında ne kadar doğru bir karar olduğunu London School of Economics and Political Science’ta yapılan bir araştırma gösteriyor. Buna göre, sınıflarda telefon kullanılmasına yasak getiren liselerin öğrencilerinin sınav notları ortalama yüzde 6.4 artmış.

İşte ülke ülke telefon düzenlemeleri:

İngiltere: Okullarda telefon kullanımıyla ilgili hükümetin bir düzenlemesi yok, okullar kendi kurallarını belirleyebiliyor. 13-19 yaş arası gençlerin yüzde 90’ının cep telefonu bulunuyor. Ancak her 3 okuldan biri telefonların kullanılmasını yasaklamış.

Haberin Devamı

ABD: Karar okullara ait. Ama sınıflarda akıllı telefonların kullanımına sınır getiren okul sayısı şimdilik az. Örneğin, Massachusetts’te Framingham Ortaokulu bu yıl akıllı telefonları okulda yasakladı.

İsveç: Avrupa’da telefonlarla ilgili hassasiyetin olduğu bir diğer ülke de İsveç. Norveçli telekominikasyon şirketi Telenor’un İsveç’teki araştırmasına göre, 10-15 yaş grubunda her 10 öğrenciden 4’ü sınıflarında hiçbir şekilde telefon kullanamıyor. 

Ayrıca Uganda 2013’te, Malezya 2014’te telefonun okulda kullanımını yasaklamış. Konu, başka birçok ülkenin de gündeminde.

Gelişim çağındaki çocukların bu kadar uzun süre teknolojik aletlere maruz kalmasının, hayal güçleri ve el becerilerini etkilediğini söylemeye gerek yok. Onların üretkenliğini, performansını negatif etkileyen cep telefonları konusunda ailelerin de duyarlı olması şart.

Evet, birçok çocuğun okulu evinden çok uzakta. Aileler de çocuklarıyla iletişim kurmak için telefonu yanında taşımalarını istiyor. Ama ailelerin öncelikle çocuklarına telefonlarını yerinde, zamanında ve acil durumlarda kullanacaklarını anlatmaları da şart.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!