Okula dönüşte çocuğa aile desteği şart

Güncelleme Tarihi:

Okula dönüşte çocuğa aile desteği şart
Oluşturulma Tarihi: Şubat 06, 2016 11:33

Yarıyıl tatilini tamamlamaya hazırlanan yaklaşık 17 milyon öğrenci için dersler 8 Şubat Pazartesi kaldığı yerden devam edecek. Öğrenciler, “Tatil, ne de çabuk geçti” serzenişlerini yaşarken, yeni döneme ailelerinin desteğiyle başlaması onların motivasyon ve başarıları açısından önem kazanıyor.

Haberin Devamı

 

 

Okul öncesinde 1 milyon 181 bin 143, ilkokulda 5 milyon 360 bin 703, ortaokulda 4 milyon 873 bin 431, ortaöğretimde 4 milyon 244 bin 699 öğrenci ile açık öğretimde okuyanlar da dahil olmak üzere 17 milyon 535 bin 236 öğrenci ile 985 bin 362 öğretmenin, 25 Ocak’ta başlayan yarı yıl tatili, pazartesi günü sona eriyor.  Öğrenciler 15 günlük tatilin çabuk bitmesinden şikayet ederken uzmanlar da, çocukların yeni döneme aile desteğiyle başlamasının motivasyon ve başarıları için önemli olduğunu vurguluyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Görevlisi Hakan Yıldız, öğrencilerin yoğun bir dönemin ardından sömestr tatilinde dinlenme ve eğlenme fırsatı yakaladığını belirterek, “Tatil duygusunun verdiği bir hevesle derslerden kısa süreliğine kopukluk yaşayan çocuklar ve gençler tekrar ders maratonuna girişte uyum problemleri yaşayabilirler. Ebeveynler bu süreçte çocuklarını hazırlayıcı ve destekleyici olmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

Fazla yüklenmeyin

Anne babaların yeni döneme fazla anlam yüklememesi, beklentilerini çocuğun kaygı derecesini yükseltecek oranda sıralamaması gerektiğini vurgulayan Yıldız, ebeveynlerin çocuklara güven verecek cümleleri kurmalarını önerdi. Yıldız’ın önerileri özetle şöyle:

“Ailelerin her zaman çocuklarının yanında olduğunu hissettirmeleri gerekiyor. Bu dönemde özellikle küçük yaş gruplarında okula gitmek istemeyen çocuklarla karşılaşmak da mümkün. Bu tür durumlarda ‘okulun başlıyor ve sen hâlâ hazır değilsin’ türünden sözlerle anne babalar kendi stres ve kaygılarını çocuğa yansıtmamalı. Öğrencilere, okula gitmeyi tehdit edici bir durum olarak göstermemeliler. Bunun yerine okulların açılmasına birkaç gün kala ara ara alıştırma maksatlı hatırlatmalar yapılmalı.

‘Doğru iletişim, motivasyonlu çocuk’

Çocuğun çalışma masası beraber düzenlenmeli, onu istekli hale getirip motivasyonunu artıracak okul ve yeni dönem planları yapılmalı. İlk dönem sonunda çocuğun karnesinde zayıf notları da olabilir. Notunun zayıf olması çocuğun genel anlamda okula karşı tutumlarında olumsuz duygular beslemesine neden olabilir. Bu tür durumlara ani olumsuz tepkiler vererek çocukta okula karşı korku oluşturmak zaten yaşadığı başarısızlık duygusunun iyice tetiklenmesine neden olur. Zayıf derslerini başarmasında ona yardım edici, doğru iletişim kuran, ona özgüven veren anne-baba tutumu yeni dönemin daha verimli geçmesine yardımcı olacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!