Güncelleme Tarihi:
YAYFED Başkan Yardımcısı Baysan, yaptığı yazılı açıklamada, YAYFED'in öncelikle fikri mülkiyet hukukunun güçlendirilmesi, yayımcıların yasalar nezdinde mali haklarının savunulması, fikri hak takibinin yapılması ve hak ihlallerinin önlenmesi ile kayıt, tescil, bandrol ve sertifika konularında sektörün yönlendirilmesine çalıştığını belirtti. Baysan, korsan yayımcılık, intihal ve çeviri korsanlığı, fotokopi korsanlığı ve korsan satışın sona ermesini hedefleyerek, ülke ekonomisindeki kayıt dışılığın önemli bir bölümünün önüne geçilmesine çalıştıklarını da sözlerine ekledi.
Sektörde korsan yayım probleminin sürdüğünü anlatan Baysan, bu konudaki yaptırımların yetersiz kaldığını dile getirdi. Özellikle elektronik alanda çok büyük boşluk olduğuna değinen Baysan, iki yıllık çalışmayla kamu ve sivil toplum yapılanmalarının birlikte hazırladığı yeni telif hakları kanununun yasalaşması için ilgili bakanlığın ve Meclis'in konuyu gündeme almaları gerektiğini söyledi. Baysan, korsan yayım konusunda yapanın yanına kar kalan bir durum olduğunu savunarak, "Fikir hırsızlıkları ve telif hakları konusunda işlenen suçların katalog suç kapsamına alınması gerekiyor. Bu konuda kamuoyunda duyarsızlık var. Ekonomik seviyesi yüksek insanlar bile korsan ürüne ilgi gösteriyor. Bu da fikir hırsızlığı yapanların ekmeğine yağ sürüyor" dedi.
Geçen yıl 10 milyon 432 bin liralık korsan kitap ele geçirildi
Özellikle okulların açılması ile fotokopi çekimlerinde artış olacağına işaret eden Baysan, "Bir kitaptan fotokopi çekip çoğaltmak da suç ve 2 yıldan 4 yıla kadar hapis, 50-150 bin lira arası para cezası var. Bu tip korsanlıklar genellikle okul ve üniversitelerde meydana geliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın genelge yayınlayarak bu işin suç olduğuna dikkat çekmesi gerekiyor. Akademik ve kültür kitaplarının fotokopi çekimleri, kırtasiyecilerin gerekli duyarlılığı göstermemeleri, insanların fikir hakkını bir hırsızlık olarak değerlendirmemesi korsanla mücadelede en büyük engeli oluşturuyor. Bu işi yapan insanlardan bir kısmı kasten, bir kısmı iyi niyetten bu suçu işlemeye devam ediyor. Hiçbir kitabı fotokopi ile çoğaltarak kitaptan daha ucuza mal etmek mümkün değil. Eğitim kurumlarının bu işe bulaşması bizi ciddi ümitsizliğe itiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Serhat Baysan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın katkılarıyla ortaya koydukları etkin mücadele sonucunda gelişmiş ülkelerle aynı seviye yakalanamasa da korsan piyasasını daraltmayı başardıklarını belirtti.
Açıklamaya göre, eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla yayıncılık sektöründe yaşanan yoğunluğu fırsat bilerek harekete geçen korsancılara karşı geçen yıl gerçekleştirilen 191 baskında, kitap, kitap kapağı, forma, kalıp, bandrol, matbaa makinasının yer aldığı toplam 1 milyon 207 bin 162 materyale el konulurken, 10 milyon 432 bin liralık korsan kitap ele geçirildi.