Okul servislerine sıkı denetim

Güncelleme Tarihi:

Okul servislerine sıkı denetim
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2007 11:17

Bursa'da, faaliyet gösteren bin 800 okul servisinin, teknik donanım ve trafik kuralları açısından sıkı şekilde denetleneceği bildirildi.

Bursa Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Mustafa Kihtır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların can güvenliğini sağlamak, servis araçlarının karıştığı trafik kazalarını önlemek ve araçların belirlenen çalışma kurallarına uyup uymadıklarını gözlemlemek için denetimlere başladıklarını bildirdi.
Ekiplerin, gerek 2918 Sayılı “Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği”nin ilgili maddeleri, gerekse İl Trafik Komisyonu, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Servis Yönetmeliği'nde yer alan hükümler doğrultusunda denetimlerini gerçekleştirdiklerini belirten Kihtır, “Öğrenci servislerine yönelik denetimlerimizde oldukça titiz davranıyoruz” dedi.

DENETİMLERDE NELERE DİKKAT EDİLECEK?

Trafik Denetleme Şube Müdürü Kihtır, yapılan denetimlerde, okul servis araçlarının arkasında “Okul Taşıtı” yazısını kapsayan, renk, ebat ve şekilde reflektif kuşak bulundurulmasına, öğrenci ve rehber öğretmenlerin iniş ve binişlerinde kullanılacak, fren sistemine bağlı olmayan kırmızı ışıklı “Dur” işaretinin bulunmasına, öğrencilerin kolayca yetişebildikleri cam ve çerçevelerinin araçlarda sabit olmasına dikkat edildiğini belirtti.
Araçlarda “Güzergah izin belgesinin” bulunmasının zorunlu olduğunu vurgulayan Kihtır, şöyle devam etti:
“Araçların kapılarının sürücüler tarafından açılıp kapanabilecek (havalı, hidrolik, mekanik) şekilde olması, aracın fenni muayenesinin yaptırılmış olması, araç cinsine göre minibüsler için bir, otobüsler için de iki yangın söndürme cihazının bulunması, araca, taşıma sınırını aşmayacak sayıda öğrenci bindirilmesi ve emniyet kemerlerinin bulunması, araç içi düzeni sağlamak ve araca biniş ve inişlerde öğrencilere yardımcı olmak üzere rehber öğretmen veya yardımcı personel bulundurulması, okul servis araçlarını kullanacak sürücülerden minibüsler için en az 5 yıllık (B) sınıfı, oturma yeri 15'den fazla olan araçlar için ise en az 3 yıllık (E) sınıfı sürücü belgelerinin bulunması gerekiyor.”
Kihtır, “S” plakası olmayan araçlara servis taşımacılığı için izin verilmeyeceğine de dikkati çekerek, ilçe araçlarının logolarının “siyah”, il merkezi araçlarının logolarının ise “kırmızı” renklerde olması gerektiğini, ilçe araçlarının il merkezi içinde belirlenen istisnalar haricinde faaliyet göstermelerinin önlenmesi konusuna da ağırlık vereceklerini sözlerine ekledi.

SERVİSLER HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI

Bursa Servis Aracı İşletmecileri ve Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Hilmi Demir de kent merkezinde 2 bin 612 servis aracının bulunduğunu, bunlardan bin 800'ünün okul servisi olduğunu belirtti.
Odalarına bağlı servis araçlarının yaklaşık yüzde 80'inin yenilendiğini, bakımlarının yapıldığını, belediyeden uygunluk belgelerinin alındığını ve şoförlerin eğitimden geçirildiğini ifade eden Demir, “Servisçiler olarak yeni eğitim-öğretim yılına hazırız. Velilerin bize emanet ettikleri çocuklarına en güvenli ve iyi şekilde hizmet vereceğiz” dedi.

SERVİS ÜCRETLERİ

Hilmi Demir, servis fiyatlarına enflasyon oranında zam yapıldığını belirterek, lise ve dengi okullar için servis ücretlerinin 0-5 kilometre için aylık 77, 0-10 kilometre için 100, 0-20 kilometre için de 110 YTL olarak belirlendiğini kaydetti.
Rehber öğretmen bulundurulması zorunlu olan anaokulu ve özürlü okulları için servis fiyatlarının biraz daha farklı olduğunu ifade eden Demir, şöyle dedi:
“Anaokulu ve özürlü okulları için 0-5 kilometre 85, 0-10 kilometre 105, 0-20 kilometre ise 115 YTL olarak belirlendi. Velilerden ricamız, çocuklarının güvenliği için okul servislerinde S plakalı araçları tercih etmeleridir. S plakası bulunmayan ve korsan olarak taşımacılık yapan araçlara güvenmemelidirler.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!