Güncelleme Tarihi:
İstanbul Sanayi Odası’nın Odakule’deki merkezinde gerçekleştirilen imza törenine, önceki dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Ömer Dinçer de katıldı.
İşsizlik sigortası fonundan kaynak aktarılacak
İmzaların atılmasından önce konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bakanlık olarak projeyi önemsediklerini belirterek bakanlığın projeye yapacağı katkıları anlattı. Avcı, "Bu protokolle işbirliği yapılacak okulların yeni teknolojiye uygun makine, ekipman ve donanımı için İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kaynak aktarılması sağlanacak. İşbirliğine dahil edilen okullarımızda okuyan öğrencilere, iş ve meslek danışmanları tarafından; iş arama becerileri, görüşme ve mülakat teknikleri, benzeri alanlarda danışmanlık ve rehberlik hizmetleri de verilecek. Bu okullardan mezun olan gençlerimiz, ‘iş başı eğitim programı’ndan öncelikle yararlanacak. ‘İş başı eğitim programı’ süresince katılımcının ücretini, genel sağlık sigortasını ve iş kazası-meslek hastalığı sigorta primini biz ödeyeceğiz. Programdan yararlanan öğrencilerimize, işletme kadrosunda işe alındığında, işveren payı sigorta prim desteği de verilecek. İşbirliği yapılan okullarda işverenlerin talepleri doğrultusunda, işsizlere yönelik meslek edindirme eğitimleri yapıldığında; eğitici ücretleri, kursiyer cep harçlığı, genel sağlık sigortası ve iş kazası meslek hastalığı sigorta primlerini de ödeyeceğiz" diye konuştu.
Kayda alınan hedeflerin gerçekleştirilmesinin takipçisi olacaklarını ifade eden Avcı, "Bu işbirliği sonunda sanayi kurumlarımızdaki üretim gücü ve tecrübesiyle okullarımızdaki eğitim tecrübesi birleşecek ve karşılıklı bir akış içinde yeni eğitim imkanları ortaya çıkacak. Görev alan ve sorumluluk üstlenen bütün arkadaşlarımızın bu görevi layıkıyla yerine getireceklerine inanıyorum" dedi.
Önce uyum
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem ise yaptığı konuşmada mesleki ve teknik eğitim sisteminin sektörlere nitelikli eleman sağlama işlevi için ilk önce eğitim sisteminin sektör ile uyumunun arttırılması gerektiğini söyledi.
Ahmet Erdem, "İşte bu gayeyle İstanbul Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde başlayacak olan ‘Okul Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli Projesi’ insan kaynaklarına dayalı gereksinimlerin giderilmesini ve sektörlerin nitelikli iş gücü ihtiyacının verimli bir şekilde karşılanmasını sağlayacak. Bu proje, geniş katılımlı bir çalışmayı gerekli kılmakta. Sektör temsilcisi kurumlar, odalar, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin işbirliği ile yürütülmesi planlanan bu proje, iş kurun katılımıyla daha güçlü, daha sağlam ve daha uygulamaya dönük bir projeye dönüşecek" şeklinde konuştu.
Mesleki eğitim bir türlü itibar kazanamamakta
Bakanlardan önce söz alan İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan da, "Biz sanayicilere, mesleki eğitime ve gençlerimize değer katacağına inandığımız çok önemli ve çok kıymetli bir projeyi bugün burada bulunan kıymetli paydaşlarımızla birlikte uygulama safhasına getirmenin mutluluğu ve gurunu hep beraber yaşıyoruz. Sanayicilerimiz her geçen gün daha fazla bilinçli ve üretken, nitelikli işgücüne ihtiyaç duyuyor. Ülkemizde maalesef mesleki eğitim bir türlü itibar kazanamamakta. Çoğu orta ve doğu Avrupa ülkesinde mesleki eğitim oranı yetişkin nüfusta yaklaşık yüzde 50 dolayındayken Türkiye’de bu oran yüzde 10’un altında kalıyor. Eğitim sistemi içinde üretimi ve mesleki eğitimi merkeze alan, insanın üretici yönünü ön plana çıkartan bir kişi ve toplum düşüncesi geliştirilmeli ve bu doğrultuda eğitim verilmeli. Meslek liselerimizin ve meslek yüksek okullarımızın itibarı arttırılmalı ve bu kurumlarımız yeniden yapılandırılmalı" diye konuştu.
Konuşmaların ardından imza töreni gerçekleştirildi. İmzalar atılırken, iki bakan arasında kalem diyalogu dikkat çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın ödünç verdiği kalemle imza atabildi.