Okul müdürleri seçiminde sınav kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Okul müdürleri seçiminde sınav kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2007 10:13

MEB eğitim kurumu yöneticiliklerine atamaya ilişkin yönetmelikte yazılı ve sözlü sınavı kaldırıyor.

Yönetmelikte, atamalarda belirleyici olacak “özel şartlar” başlığı altında, ‘C’ tipi okul müdürlüğüne atanmak için “en az bir yıl”, ‘B’ tipi okul müdürlüğü için “en az iki yıl”, ‘A’ tipi okul müdürlüğü için ise “en az 3 yıl” eğitim kurumu yöneticiliği yapmış olmak öngörülürken, yöneticiliklerde “vekalet” yöntemini kullanan AKP böylelikle iktidarı döneminde getirdiği birçok isme asalet yolunu açmış oldu.

Yönetmelik ayrıca Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerinde müdür olmayı öğretmen olmaya göre kolaylaştırdı. Bu liselere sınavla öğretmen alınırken, müdürlüğe geçiş, Bakan'ın inisiyatifine bırakıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarına yönetici atamalarında objektif tüm kriterler kaldırılırken, tek kriter AKP’nin iktidarda geçirdiği zaman dilimi oldu. Okul müdürlüğüne atamalarda AKP’nin vekaleten getirdiği çok sayıda isim görevlerinde geçirdikleri süreler dikkate alınarak asil yönetici yapılabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca binlerce eğitimciyi ilgilendiren “Eğitim Kurumlarına Yönetici Atama Yönetmeliği”nin atamalarda belirleyici olan “özel şartlar” başlığı altında yer alan 8’nci maddesindeki düzenleme, AKP’nin iktidara gelmesinin ardından uyguladığı “vekalet” yöntemiyle getirilen yöneticilere asalete verilmesini öngörüyor. Bir önceki yönetmelikte yer verilen müdür yardımcılığında sınav, müdürlükte ise mülakatı kaldıran yeni yönetmelik, müdürlüğe atanabilmek için okul tipine göre sadece belirli süreler yöneticilik yapmış olmayı kriter alıyor. Yönetmelik, ‘C’ tipi okul müdürlüğüne atanmak için “en az bir yıl”, ‘B’ tipi okul müdürlüğü için “en az iki yıl”, ‘A’ tipi okul müdürlüğü için ise “en az 3 yıl” eğitim kurumu yöneticiliği yapmış olmayı yeterli görülürken, belirlenen süreler AKP’nin iş başında olduğu 4 yılı aşkın sürede çok sayıda okulda vekaleten yöneticilik yaptırdığı isme müdürlük yolunu açtı.

ZORUNLU HİZMETTEN KAÇIŞ MADDESİ

Yönetmeliğin yönetici atamalarının “genel şartları” başlığı altındaki 7’nci maddesi de zorunlu hizmet bölgelerine sağlık ve eş durumu özrünü gerekçe göstererek gitmeyenlere idarecilik yolunu açıyor. Maddeyle yönetici atanabilecekler arasında, “zorunlu çalışma gerektiren yerler dışındaki eğitim kurumu yöneticiliklerine atanacaklar için ilgili mevzuatına göre zorunlu çalışma yükümlülüğünü sağlık veya eş durumu özrüne dayalı olarak erteletmiş, tamamlamış ya da bu yükümlülükten muaf tutulmuş olanlar” da sokuldu.

ANADOLU LİSESİNE MÜDÜR OLMAK ÖĞRETMEN OLMAKTAN KOLAY

Eğitim sendikalarının da iptali için başvuru hazırlığında olduğu yönetmelik, eğitimin diğer mevzuatlarıyla çelişkiler de içeriyor. Diğer okul müdürlüklerine atamalarda olduğu gibi Anadolu, fen ve sosyal bilimler lisesi müdürlüğüne atama da mülakat şartını kaldıran yönetmelik, bu okullara müdür olmayı öğretmen olmaya göre kolaylaştırdı. Anadolu, fen ve sosyal bilimler liselerine öğretmen atamalarını sınavla gerçekleştiren Bakanlık müdürleri belirlemede sadece Bakan inisiyatifini esas alacak.

SINAVLILAR SINAVSIZLAR EŞİT TUTULACAK

Öte yandan edinilen bilgilere göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı vermesinin üzerinden 9 ay geçtikten sonra yenilediği yönetmeliğin yayınlanmasının hemen ardından illerin atamaları yapmak için çalışmalarına başladığı öğrenildi. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri, müdür yardımcılıkları için okul müdürlüklerinden isimleri bildirmelerini isterken, herhangi bir duyuru yapılmaması dikkat çekti. Bir önceki yönetmelik çerçevesinde sınava giren ve atama bekleyen puanlı adaylar da herhangi bir duyuru yapılmaması ve artık sınava girmemiş olanların da aday konumuna geçmiş olması nedeniyle tepkili.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!