Güncelleme Tarihi:
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler bugün İSTOÇ'ta bazı kırtasiyelerde denetim yaptılar. Denetime katılan Piyasa Gözetimi ve Denetimi biriminde görevli mühendis denetmen Meral Karaaslan, bakanlığın talimatıyla okulların açılmasına kısa bir süre kala denetimlere başladıklarını, denetimlerde kırtasiye ürünleri, okul kıyafetleri ve okul ayakkabılarını incelediklerini söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 2011 yılında tekstil maddelerinde ve kırtasiye ürünlerindeki kimyasallarla ilgili tebliğ çıkardığını belirten Karaaslan, şunları söyledi: "Bakanlık tarafından 2011 yılında yayınlanan bir tebliğe göre tekstil maddelerinde ve özellikle kırtasiye ürünlerinde azoboyar ve fitalaktları yasaklanmıştı. Azoboyar maddelere, kansorejen maddelere bakıyoruz. Fitalaktlar ise çocukların hormon sistemini bozan kimyasallardır. Bunlar özellikle çocukların ağızlarına alabilecekleri ve vücuda temas yoluyla geçebilecek kırtasiye ürünlerini incelemekteyiz. Bu arada bakanlığımız 20 Nisan 2012'de yeni bir tebliğ yayınlayarak ağır metaller yasaklandı. Ağır metaller organlarda birikerek ileride kanser riskine neden olabilen maddelerdir."
Kırtasiye ürünleri, okul kıyafetleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler
İlk denetimlerin geçtiğimiz hafta Trabzon'da yapıldığını söyleyen Karaaslan, İstanbul'daki denetimlerin dün Mahmutpaşa ve Tahtakale'de olduğunu, bugün ise ekiplerin başta İSTOÇ olmak üzere Aksaray, Merter, Laleli, Zeytinburnu'nda denetim yaptığını ifade etti.
Gazetecilere yaptığı açıklamada kırtasiye ve okul kıyafetleri satın alırken üzerinde 'CE' işareti olan ürünler almaları gerektiğini söyleyen Karaaslan, velilere şu uyarıları yaptı: "Velilerimiz kırtasiye ürünleri alırken dikkat etmeliler. Bu tür ürünler göz teması ya da fiziki incelemeyle bulabileceğimiz riskler çok az. Örneğin pastel boya kalemlerinde 'CE' işaretlemesi var. Bu işaret ürünün güvenli olduğunu gösterir. Bunun yanı sıra uluslararası standartlar için '71-3' işareti var. '71-3' standardı ağır metal testlerinden geçtiğini gösterir. Plastik başlıklı kalemler ise çocukların ilgisini çeken ürünlerdir. Burada önemli konulardan bir tanesi üretici ve ithalatçı firmaların bilinir olmasıdır. Ürünlerin üzerinde hangi üretici firma tarafından üretildiği belli olmayan, menşei belli olmayan, adresi olmayan tüketicilerimizin uzak durmasını söylüyoruz. Yine su mataraları çocukların ağız yoluyla kimyasalları almasına sebep olabilecek ürünlerdir. Veliler ağır metal testlerinden geçmiş olan su mataraları almalı. Bunu gösteren işaretlerin mataraların üzerinde bulunması gerekir."
"Yasaklı kimyasal içeren ürünlerin piyasadan çekilmesini talep ediyoruz"
Karaaslan, denetimlerde alınan numunelerin laboratuvarlara gönderilerek incelendiğini, numunelerde yasaklı kimyasalları içeren ürünler tespit edildiğinde tebliğe aykırı ürün satışı dolayısıyla 14 bin TL'den 35 bin TL'ye kadar idari para cezaları uygulayacağını belirtirken, bunun yanı sıra ilgili firmaların iki ulusal gazete ve televizyon kanalında bunların duyurulmasını sağlayarak ürünlerini piyasadan çekilmesini talep edeceklerini sözlerine ekledi.