Güncelleme Tarihi:
Türk Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı tarafından, “Beslenme Dostu Okul Programı” kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev yapan ve 81 ilden katılan il eğitimcilerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Milli Eğitim Bakanlığı Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Grup Başkanı Ertuğrul Geçgil, obezite ile mücadele konusunda Bakanlıkların ne kadar kararlı ve istekli olduğunun, kantin genelgesi yayınlandıktan sonra bir kez daha görüleceğini bildirdi.
Okullarda obezite ile mücadelede beslenme dostu okul programı ile fiziksel düzenli aktivite alışkanlığının kazandırılmasının çok önemli olduğunu anlatan Geçgil, bu kapsamda eğiticilerin eğitimini de çok önemsediklerini söyledi.
Kantinler üzerinde kontrol devam edecek
Geçgil, şöyle konuştu:
“2010 yılından bu yana sadece 1048 okulun bu program kapsamında sertifika almaya hak kazandı. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 61 bin okul olduğunu düşünürsek sayının ne kadar yetersiz düzeyde olduğunu açıkça görüyoruz. 2011 yılında yürürlüğe konulan kantin genelgesi ile kantinlerde satışı yapılabilecek ürünlerin belirlendi. Sağlık Bakanlığı'nın yeni önerileri doğrultusunda genelgede değişiklikler yaparak yeni bir genelge yayınlamayı planlıyoruz. Özellikle obezite ile mücadele konusunda Bakanlıkların ne kadar kararlı ve istekli olduğunu genelge yayımlandıktan sonra bir kez daha görmüş olacağız.”
Milli Eğitim Bakanlığı'nın e-okul sistemi içerisinde tüm öğrencilerinin kişisel gelişim dosyalarının, boy ve kilolarının kayıt altında tutulduğu bir bölüm olduğunu anlatan Geçgil, şöyle devam etti:
“Buradaki veriler kullanılarak, Türkiye'nin obezite haritasını çıkartılmasına ve Beslenme Dostu Okul Programından ne tür kazanımlar elde edildiğini izlemeye imkan sağlanabileceğiz.”
Eğitimcilere görev düşüyor
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Nazan Yardım da obezite oranlarının 6-10 yaş çocuklarda yüzde 6,5, 20 yaş üstünde diyabet sıklığının yüzde 12 olduğunu belirtti. Yardım şöyle konuştu:
“6-11 yaş çocukların yüzde 60'ının düzenli egzersiz yapmıyor. Dünya Sağlık Örgütü, okullarda sağlıklı beslenme ortamlarının yaratılması, beslenmeyle ilgili bilgi ve danışmanlık verilmesi ve fiziksel aktivite programlarının daha düzenli hale getirilmesini tavsiye ediyor. Obezitenin önlenmesinde hedef kitle olarak çocuk ve gençler için çok önemli.
Okullarda beden eğitimi yanında en az günde 20 dakika fiziksel aktivite derslerinin konulmasının önemli.
2025'e kadar obezite ve diyabetteki artışın durdurulmasının hedeflendi. Bu kapsamda hedef kitle olan çocuk ve gençlerde farkındalık sağlamak, onları bilinçlendirmek ve obeziteyi engellemek için öğretmenlere büyük iş düşüyor.