Güncelleme Tarihi:
Geçtiğimiz günlerde bir üniversitede merdivenlerin tırabzanlarından düşen öğrenci günlerce hastanede kaldıktan sonra yaşamını yitirdi.
Bir başka üniversitede yaz okuluna giden lise adayı, ilgisizlik, dikkatsizlik yüzünden ranzadan camı açık pencerden 5 metrelik betona çakılarak ölümden döndü. Bir devlet anaokulunda öğrencinin üzerine lavabo düştü, o da yaşamını yitirdi. Hala ailesi okul yönetcilerinin suçluluğunu ispat etmeye çalışıyor.
Üniversiteliler bu kazayı yaşarsa, ilkokul bir ve ikinci sınıflar o tırabzanların arasından nasıl düşmez? Şöyle bir bakın. Rahatlıkla bir çocuğun aşağıya bakarken düşebileceği açıklıkta yapılmış.
Tamam şıklığına diyecek yok, gösterişi, cakası var. Ama çocuklar için tehlikeli, hem de çok tehlikeli. İşte bunu gören okulun eğitimcileri müteahhite durumu bildirmişler, milli eğitime yaşanabilecek sıkıntıları aktarmışlar ama sonuç yok. Veliler tedirgin. Her an bir öğrencinin başına bir şey gelebilir.
Okul güvenliği konusunda ne kadar rahat olduğumuz işte bu üç örnekte de görülüyor. Oysa hem camların, hem tırabzanların, hem de ranzaların yüksekliğinin bir standardı yok mudur? Binaları yaparken, gösterişe mi bakıyoruz, yoksa çocuklarımızın, gençlerimizin güvenliği için mi dizayn ediyoruz?
Buradaki üç örnekte olduğu gibi çocuklarımızın başına bir şey gelince de suçu başkalarına hatta ölene, yaralanan bacağı, beli kırılana atarak vicdanlarımız rahat mı ediyor? Kalamış İlkokulu’nda da bir çocuğun burnu kanamadan bir an önce önlem almak gerekmiyor mu?
***
Çağdaş sanat ve barış buluşmasında Türkiye’yi temsil edecek
Dünyanın çeşitli ülkelerinden 400’ü aşkın kişi arasında seçilen 20 sanatçıdan biri de Defne Erdur. Erdur, Ocak ayında Tayland’da yapılacak “Maditation Artistic Retreat” Barış Projesi’nde yer almaya hak kazandı. Sosyoloji, Çağdaş Dans ve Sanatla Terapi formasyonuna sahip olan Erdur, son yıllarda Türkiye, Suriye, Avusturya, Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs gibi ülkelerde gerçekleştirdiği sanatsal ve eğitsel çalışmalarıyla dikkati çekiyor. Kazandığı burslar ve aldığı davetlerle dünyanın birçok ülkesinde sanatsal çalışmalar yapıp eğitimler veren Erdur, önemli sosyal projelere de imza atıyor.
Dünya Barış İnsiyatifi ve Dhammakaya Vakfı’nın ortak girişimi olan “Peace Revolution” (Barış Devrimi) çerçevesinde planlanan “Sanatsal Meditasyon İnzivası” projesi 14-26 Ocak’ta Tayland’daki Muktavwan Tapınağı’nda gerçekleşecek.
Kanada, Şili, Brezilya, Çin, ABD, Meksika, Afganistan, Hindistan, Peru, İspanya, Güney Afrika, İngitere, Fransa, Haiti, Sırbistan, Finlandiya, Ukrayna ve Türkiye’den gelen 20 sanatçının katılımıyla ve Budist felsefesi çerçevesinde yapılacak olan proje 2 haftalık yoğun meditasyon programı ve takip eden etkinlikler aracılığıyla bir sanat koleksiyonu oluşturulması amaçlanıyor.