Güncelleme Tarihi:
4+4+4 ile 3 yılda tamamlanması planlanan okulların, ilk ve ortaokul olarak ayrılması çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatlarıyla hızlandırıldı. Türkiye genelindeki okulların, önümüzdeki eğitim yılına kadar ayrılması planlanıyor.
Veliler ise, daha önce 3 yılda tamamlanması planlanan okul dönüşümlerinin 2013-2014 eğitim öğretim yılına kadar sonuçlandırılmasına itiraz ediyor. Çocuklarını evlerine en yakın okula göndermek isteyen veliler, yeni okullar yapılana kadar dönüşümlerin durdurulmasını istiyor. Ayrıca öğrencilerin okullarından, arkadaşlarından ve öğretmenlerinden ayrılmak zorunda kalacağı için eğitimlerini olumsuz etkileyeceğini savunuyor.
Öğle yemekleri ve servis sorunu olacak
Kartal’da kurulan Öğrenci Veli Derneği’nden (Veli-Der) üyesi ve öğrenci velisi Hülya Saltoğlu, “Benim çocuğum birinci sınıf öğrencisi. Odasının penceresini açtığım zaman okulun bahçesini görüyorum. 5 dakikada evden çıkıp okulda oluyoruz. Öğlen eve getirip yemeğini yediriyorum. Böyle bir dönüşümde yarım saat öncesinden evden çıkmamız gerekecek. Ya yürüyerek gidecek ya da servisle. Öğlen yemeği de sorun olacak. Ya yemekhaneye vereceğiz yada yarı aç yarı tok beslenmesindeki ile idare ederek eve geleceğiz. Bunları yapmaya acaba maddi durum el vereck mi? Veli ve öğrencilerin talep ve istekleri sorulmadan okulların plansızca ayrıştırılması yapılmasın. Her türlü fiziksel alt yapı güvenlik prosedürü, pedogojik ilkeler eğitim öğretime uygun olacak biçimde sağlanmasını istiyoruz” dedi.
Veli-Der üyesi bir başka veli Mualla Özmen ise, çocukların kendi mahalleleri dışındaki okullara gitmek zorunda kalacağına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu ayrıştırma ile her mahalledeki okul değişti. Bir mahalledeki okulun ilk, diğerindekinin ortaokul olmasına karar verildi. Çocuklar kendi mahallesinde eğitim görürken başka mahalleye gitmek zorunda kalacak. Böyle bir durumda öğrencilerin servise verilmesi gerekecek. İstanbul için en yakın mesafe 185 TL olduğu bir dönemde veliler ek bir külfet altına gerecek. Ya da çocuğunu yürütmek zorunda kalacak. Bizler veliler olarak 4+4+4 ile başlatılan ve hiçbir altyapısı hazırlanmayan dönüşüm planını kabul etmiyoruz. Çeşitli eylemler yapıyoruz, ilçe milli eğitim müdürlükleriyle görüşmeye çalışıyoruz. Okul dönüşümlerine ilişkin taleplerimiz dikkate alınana kadar bu işin peşini bırakmayacağız. Tüm demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Çocuklarımızın geleceğinin karartılmasına göz yummayacağız.”
Fiziki şartlar mümkünse toplu taşınacaklar
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ise okul dönüşümleri için yeni derslik yapımlarının devam ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Okulların ilk ve ortaokul olarak ayrılması çalışmalarının 3 yıl içinde tamamlanması planlanıyordu. 2012-2013 eğitim öğretim yılının başında 1.400’e yakın okuldan 450 tanesini dönüştürdük. İlk ve ortaokul olarak ayırdık. Geçen eğitim yılı dönüşümler için 4 bin 905 yeni derslik açtık. Önümüzdeki dönem için 7 bin 400 derslik açmayı planlıyoruz. Yeni okul inşaatları devam ediyor. Önümüzdeki yıl 712 müstakil ilkokul, 493 ortaokul, 283 ikili eğitim yapan okul olmasını planlıyoruz. Fiziki şartların uygun olduğu yerlerde öğrenciler topluca başka bir okula taşınacak. Böylece sınıf arkadaşlarından, öğretmeninden ayrılmak zorunda kalmayacak. Mümkün olmayan yerlerde ise en fazla iki kilometre uzaklıkta, çevredeki başka okullara gönderilecekler. Öğrenci ve velilerin bu durumdan zarar görmemesi için büyük bir hassasiyetle çalışıyoruz. Dönüşümler tamamlandığında okullarda tam gün eğitim yapılacak. Şu anda İstanbul’daki okulların yüzde 52’sinde tam gün eğitim yapılıyor. Önümüzdeki yıl ikili eğitim yapan okulların sayısını mümkün olduğunca azaltmaya çalışıyoruz. Belki çok kalabalık olan Esenler, Bağcılar, Sultangazi, K. Çekmece, Gaziosmanpaşa gibi ilçelerde ikili eğitime devam eden okullar olabilir. İlk ve ortaokul öğrencileri aynı binada eğitime devam ederse, aynı sorunlar 3 yılın sonunda da yaşanabilirdi.”
Hiçbir hazırlık yapılmıyor
Eğitim-Sen İstanbul 5 Nolu Şube Başkanı Mehmet Aydoğan, okul dönüşümlerinin birçok sorunu beraberinde getirdiğini belirterek öğrenciler açısından yaşanabilecek sorunları anlattı:
“İstanbul’da 09.00-15.00 saatleri arasında tam gün eğitime geçilmesi için her ilçeye ortalama olarak 25-30 yeni okul yapılması gerekiyor. Buna rağmen bu konuya hiçbir hazırlık yapılmıyor. Bu hazırlıklar yapılsa bile öğrencilerin üzerinde olumsuz etkilerinin olacağını düşünüyoruz. Öğretmeninden, kendi doğal ortamından, mahallesinden, arkadaş grubundan koparılması ve yeni okul ortamına dönük hiçbir oryantasyon çalışmasının yapılmaması öğrencilerde psikolojik travmalara yol açacağını, ileriki yaşamlarında olumsuz kalıcı etkiler yaratacağını düşünüyoruz. Ayrıca okul ve ev arasındaki mesafenin uzaması hem ekonomik açıdan hem de güvenlik açısından sorunlara neden olabilir.”
Öğretmenler norm kadro fazlası olacak
Ayrıca öğretmenlerin de mağdur olacağına dikkat çeken Aydoğan, “Okulları dönüştürülerek ilkokul olan branş öğretmenleri, norm kadro fazlası olacak ve başka okullara zorunlu sürgün edilecekler. Ortaokula dönüştürülen ilkokulların sınıf öğretmenleri de aynı sorunla karşılaşacaklar. Kamuoyundaki tartışmalara bakılırsa öğretmenlerin en yakın dönüştürülen okula gönderilmesi mevcut atama yönetmeliğine göre yeni hukuksal sorunlara yol açacaktır. Tüm bunlardan dolayı okul dönüşümlerinden vazgeçilmesi ve akademisyenlerin, öğretmenlerin, sendikaların, velilerin kısaca eğitimin tüm unsurlarının yer aldığı nitelikli bir eğitim sisteminin oluşturulması gerekir” dedi.
Kartal Veli-Der bugün saat 14.00’te okul dönüşümlerine karşı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde protesto yapacak.