Öğretmenlere ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ eğitimi yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenlere ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ eğitimi yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2016 17:10

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, Türkiye ve AB tarafından ortaklaşa finanse edilen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi'nde (ETCEP), mevzuatı ve ders kitaplarını toplumsal cinsiyet bakış açısıyla gözden geçiren tavsiye raporlar hazırlandığını, pilot illerde eğitimler verilerek öğretmenlerin toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığının arttırıldığını ve velilere bilgilendirme seminerleri düzenlendiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Türkiye ve AB tarafından ortaklaşa finanse edilen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi'nin (ETCEP) iki gün sürecek Uluslararası Kapanış Konferansı Ankara'da bir otelde düzenlendi.     

Konferansın açılışında konuşan Kurt, toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir toplumun ekonomisinden sosyal hayatına kadar tüm katmanlarını doğrudan etkileyen bir konu olduğunu ve bunun en iyi başlangıç noktasının da eğitim olduğunu söyledi.

Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı olarak yetişen nesillerin uzun vadede eşitlikçi toplumu da inşa edeceğine vurgu yapan Kurt, toplumsal cinsiyet eşitliğinin her alanda sağlanmasının, tüm kurum ve kuruluşların kesintisiz çabaları ile mümkün olabileceğini vurguladı.     

Kurt, "2015-2016 öğretim yılı verilerine göre net okullaşma oranları dikkate alındığında, ülkemizin genel olarak kız ve erkek öğrencilerin eğitime erişimi konusunda niceliksel olarak denkliği sağladığını söylemek mümkündür" dedi.     

Haberin Devamı

Eğitim sektöründe eşitlikçi ve toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşım     

Kurt, ETCEP'de, tüm eğitim sektöründe eşitlikçi ve toplumsal cinsiyete duyarlı bir yaklaşımın yaygınlaştırılması ve okullarda kız ve erkek öğrenciler için toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amaçlanarak yola çıkıldığını anlattı.     

Proje süresince sadece kız öğrenciler değil, erkek öğrencilerin de kendilerine atfedilen toplumsal cinsiyet rollerinden ötürü maruz kalabilecekleri eşitsizliklerin irdelendiğini ve hem kız hem erkek çocukları için eğitimde eşit fırsat ve olanakların sunulmasının hedeflendiğini dile getiren Kurt, ayrıca eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun farklı boyutlarına temas eden birçok materyalin geliştirildiğini belirtti.     

Kurt, "Mevzuatımızı ve ders kitaplarımızı toplumsal cinsiyet bakış açısıyla gözden geçiren tavsiye raporlar hazırlanmış, pilot illerimizde eğitimler verilerek öğretmenlerimizin toplumsal cinsiyet eşitliği farkındalığı arttırılmış ve okulda edinilen kazanımların ailede pekiştirilmesi gerektiği düşüncesiyle velilerimize bir takım bilgilendirme seminerleri düzenlenmiştir" bilgilerini paylaştı.     

Haberin Devamı

Okullaşma oranları     

MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk ise konuşmasında "Ülkemiz, ceza kanunu, medeni kanun ve ailenin korunması kanunu ile diğer mevzuatında önemli düzenlemeler yapmıştır. Bu kapsamda, bugün okullarımızın mevcut durumuna baktığımızda, ekonomik ve sosyal yönden dezavantajlı olan ailelerin okul çağındaki çocuklarının burs, yatılılık, taşıma ve şartlı nakit transferi gibi imkanlarla desteklenmesi sonucu kız ve erkek çocuklarımızın okullaşma oranları eşitlenmiş, eğitime erişim konusunda sorun kalmamıştır" dedi.     

Türk, okullaşma oranlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"2015-2016 öğretim yılı verilerine göre net okullaşma oranı, ilkokul seviyesinde yüzde 94,87 (her 100 erkek öğrenciye karşılık 101 kız), ortaokulda yüzde 94,39 (her 100 erkek öğrenciye karşılık 100 kız), ortaöğretimde ise yüzde 79,79'dur (her 100 erkek öğrenciye karşılık 101 kız). Tüm öğretim kademelerinde net okullaşma oranları baz alındığında kız çocuklarının erkeklere göre daha fazla okullaştığı görülmektedir" diye konuştu.     

Haberin Devamı

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hem okul yöneticilerini hem de öğretmenleri yönlendiren, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı okul standartları hazırlandığını kaydeden Türk, şöyle devam etti:
"Projenin yeni nesillere geleceğin inşasında eşitlikçi bir bakış açısı kazandırmada katkı sağlayacağına inancımız tamdır. Ayrıca, sapkın inançlarıyla dinimize, mukaddesatımıza zarar veren yapılanmalar yoluyla çocuklarımızın hukuk dışı faaliyetlere alet edilmesi ve yine devletimizin kurumlarına ihanet kastıyla sızmaları önlenecektir. Öyle ki, bu çalışmaların ülkemizin istiklal ve istikbali açısından da önemli sonuçları olacaktır."     

British Council Türkiye Direktörü Margaret Jack Kadıoğlu da Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi'nde Milli Eğitim Bakanlığıyla birlikte çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kadıoğlu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin AB'de de önemli bir sorun olduğunu kaydederek, bu problemlerin çözüme kavuşacağı en önemli alanın eğitim olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!