Öğretmenlere şiddet protestosu

Güncelleme Tarihi:

Öğretmenlere şiddet protestosu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2013 15:33

Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde, 4 gün içinde öğretmenlerin iki kez şiddete maruz kalması üzerine eylem yapıldı. Siverek Belediye Başkanı, siyasi partiler ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerinin de destek verdiği eylemde öğretmenler kendilerine yönelik şiddetin son bulması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Siverek’te geçen cuma günü Gazipaşa İlk Okulu’nda görevli 4 öğretmen polise başvurarak tartaklandıklarını söyledi. Darp raporu alan öğretmenler okula uzun namlulu silahlarla geldiğini iddia ettikleri kişiler tarafından öğrencilerin gözü önünde şiddete maruz kaldıklarını belirterek suç duyurusunda bulundu. Öğretmenlerin ifadesinin ardından okula geldiği iddiasıyla 4 kişi gözaltına alındı. Okula silahla gitmediklerini ve öğrenci çocuklarına yönelik davranışları nedeniyle öğretmenlerle tartıştıklarını söyleyen 4 kişi, kendilerinin şiddete maruz kaldığını ileri sürdü ve darp raporu aldı.
İkinci olay ise dün meydana geldi. İddiaya göre, polise başvuran Gazipaşa İlkokulu Müdürü, okula gelen bıçaklı bir kişi tarafından darp edildiğini söyleyerek şikayetçi oldu. Darp raporu alan okul müdürünün şikayetinin ardından inceleme başlatılırken, saldırganın kimliğinin saptanarak yakalanması için çalışma başlatıldı.

Haberin Devamı

Öğretmenler yürüdü

Peş peşe meydana gelen 2 olayın ardından öğretmenlerin üye olduğu sendikaların öncülüğünde protesto yürüyüşü yapılması kararlaştırıldı. Bugün öğle saatlerinde Kanlıkuyu Meydanı’nda toplanan öğretmenlere Siverek Belediye Başkanı Ali Murat Bucak, AK Parti ve BDP Siverek ilçe teşkilatı üyeleri, avukatlar, sivil toplum kuruluşu üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar da destek verdi. Yaklaşık 2 bin kişi, ’Öğretmene Şiddete Hayır’ ve ‘Öğretmenime Dokunma’ pankartları eşliğinde yürüyüp, “Öğretmene uzanan eller kırılsın” sloganı attı.
Yaklaşık 2 kilometre sloganlar eşliğinde yürüyerek Gazipaşa İlkokulu önüne gelen grup adına öretmen Semiha Kılıç açıklama yaptı. Kaleminden başka silahı olmayan öğretmenlerin, silahlı ve bıçaklı kişilerce öğrencilerin gözü önünde şiddete maruz kaldığını ileri süren Kılıç şöyle konuştu:
"Geçen cuma günü tüm öğrencilerin gözü önünde uzun namlulu silahlarla okul binası basılmış ve içlerinde bayanlarında olduğu öğretmenler darp edilmişlerdir. Uzun namlulu silahlara gündüz vakti Emniyet Müdürlüğü’ne 20 metre mesafedeki bir okulun basılmasının izahı bizce mümkün değildir. Bu saldırının bu kadar pervasızca gerçekleştirilmiş olması akla bir yerlerden güç alındığını getirmektedir. Koruculuk veya başka sıfatlardan alınan güçle okul binasının basılması ve öğretmenlerin darp edilmesi basite alınacak, görmezden gelinecek örtbas edilecek bir olay değil. Bu olay biz öğretmenlerin hangi koşullarda çalıştığımızı ve can güvenlimizin dahi kalmadığını açıkça gösteriyor. Yine pazartesi günü Şair İbrahim Rafet Okulu’na 8-10 kişilik bir grup tarafından bıçaklı saldırı gerçekleştirilmiş, müdür ve müdür yardımcısının darp edilmesi kaygılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor. Bu vesileyle son zamanlarda artan bu saldırılara kaşı emniyet mensuplarını ve adli mercileri daha duyarlı olmaya ve üstünlerin hukuku yerine hukukun üstünlüğünü uygulamaya davet ediyoruz. Bizler Siverek’te örgütlü tüm eğitim sendikaları ve diğer sivil toplum kuruluşları olarak bu iğrenç saldırıyı kınıyoruz."
Yapılan basın açıklamasında sık sık slogan atan öğretmenler, kalemlerini havaya kaldırarak saldırıları protesto ettikten sonra okullarına gitti.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea8a6df018fbb8f886af17
Trabzon’da saldırıya uğrayan öğretmene destek

Öte yandan Trabzon’da öğrenci velisinin saldırısına uğrayarak dövülen sınıf öğretmeni Mustafa Yılmaz’a da sendikalar destek verdi. Okul önünde biraraya gelerek olaya tepki gösterdi. Öğrenciler ve veliler de eyleme katılan öğretmen Mustafa Yılmaz’a sarılıp, “Hocam seninleyiz” dediler. Gülbaharhatun Mahallesi’ndeki Cumhuriyet İlköğretim Okulu önünde toplanan Türk Eğitim-Sen, Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikalarının üyeleri, okulda öğretmenlere yönelik şiddeti kınadı. Sendikalar adına konuşan Çoşkun Dilber, eğitimcilere yönelik şiddet olaylarının eğitim politikalarından kaynaklandığını ifade ederek, “Eğitimcilere yönelen şiddetin kaynağında, siyasi iktidarın uyguladığı eğitim politikaları ve eğitim çalışanlarına yönelik olumsuz tutumu yer alıyor. Son dönemlerde okullarda şiddet olayları giderek artış gösteriyor, öğretmenlere yönelik şiddet olayları olağan hale geliyor. Her geçen gün artan şiddet olaylarına önlem alınmadığı sürece kronik hale gelecektir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!