Güncelleme Tarihi:
Çocuk, genç ve yetişkin psikiyatrisi Prof. Dr. Yankı Yazgan, ‘Sınıfımda Prematüre Var’ konulu semineri gerçekleştirdi. MEF Okulları ile El Bebek Gül Bebek Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği seminerde Prof. Dr. Yankı Yazgan, erken doğan bebeklerin olduğu kadar, zamanında doğan çocukların da, okula başlangıç ve okul eğitimleri süresince yaşayabilecekleri dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, disleksi, otizm gibi sorunlarda nasıl bir yaklaşım izlenmesi gerektiği hakkında öğretmenleri ve velileri bilgilendirdi. Amacı rehberlik, anaokulu, ilköğretim ve ortaöğretim öğretmenlerini bilgilendirmek, bu öğrencilerle ilgili okula başlarken aynı zamanda eğitim hayatları süresince dikkat edilmesi ve izlenmesi gereken yaklaşımlar konusunda yönlendirme yapmak olan seminerde; ‘Prematüre çocuklar için alınan her önlem toplumun geri kalanı için alınacak önlemlerdir’, ‘Prematüre ebeveyninin ruh sağlığını korumaya yönelik programlar gereklidir’ konularına değinildi.
Prematürelikle ilgili bazı gerçekler:
- Günümüzde 10 bebekten 1’i prematüre olarak dünyaya geliyor.
- Prematüre doğumlardan sonra gerekli sağlık koşulları sağlanamadığı sürece, prematüre bebeklerin hayata tutunmaları zorlaşıyor.
- Ülkemizde bebek ölümlerinin yüzde 75’inin nedeni erken doğumlar.
- Çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde (1000 gramın altında) nörolojik bozuklukların kalıcı olma riski yüzde 60.
- Doğum ne kadar erken olmuşsa bebeğin sağlığı ile yaşanacak sorunlar o ölçüde artar ve ciddileşir.
- Ülkemizde tüp bebek, aşılama gibi teknikler nedeniyle dünyaya gelen ikiz veya üçüz bebek sayısında, bu teknikler uygulanmadan önceki döneme göre 10 kat artış var. İkizlerin yüzde 25’i, üçüzlerin yüzde 45’i yoğun bakım tedavisine gereksinim duymak.