Öğretmene yan alan ve sertifika geliyor

Güncelleme Tarihi:

Öğretmene yan alan ve sertifika geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2019 08:30

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nın konuğu olan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Haberin Devamı

Selçuk’un açıklamaları şöyle:

EK KURS ÇALIŞMASI
Okullarımızda ek kurs ihtiyacının giderilmesiyle ilgili tamamlanan bir çalışmamız var. Okullarımızdaki destek kurslarının iyileştirilmesi için çok yönlü modelleme çıkardık. Tüm derslere yönelik ‘video kütüphanesi’ oluşturuyoruz. Bu kütüphaneye ücretsiz olacak. Mobil olarak, bir IP TV üzerinden veya başka yerden ulaşılabilecek. Senaryolar hazırlandı. Bunu ortaöğretimin iyileştirilmesi meselesi olarak görüyoruz. Merdiven altı kurslar, idari ya da ceza hukukunun konusu olarak bir takibat sistematiğine tabi tutulacak.

1.5 SAAT MESLEKİ TEST
Bir çocuğu önce tanımak zorundayız. Lise sona gelmiş bir çocuğun ‘Neyi seçsem? Hangi bölüm bana daha iyi gelir?’ endişeleri varsa, bu yaptığımız rehberliğin güçlendirilmesi gerektiğini gösterir. Çocuğu tanımalıyız. Bununla ilgili özellikle mesleki eğimde bir set hazırladık. Bu set yaklaşık 1.5 saat süren bir testle, çocuğun mesleki eğitimin hangi ana ya da alt dalına uygun olduğunu gösteriyor. Çok sayıda beceriyi kapsıyor ve öğrencilerimizi daha iyi tanımamıza olanak veriyor.

Haberin Devamı

BOŞTA KALMA YOK
Norm kadro konusunda çıkabilecek fazlalık kağıt üzerinde. Hiçbir öğretmenimizin boşta kalması söz konusu değil. Üniversitelerle yaptığımız anlaşmalar var. Öğretmenlerimize yan alan ve sertifikalar vereceğiz.

KARİYER BELİRSİZ
Öğretmenlik Meslek Yasası ile ilgili hazırlıklar tamamlandı. Öğretmenlerin kariyer basamakları konusunda bir belirsizlik söz konusu. Onlarla ilgili birtakım düzeltmeler yapılabilir. Bu kariyer basamaklarının muhakkak surette ehliyet üzerinden inşa edilmesi gerekliliği var. Aksi takdirde eğitim, ehliyet olmadığında kaliteye yansımıyor.

YÖNETİCİ KADROSU
Eğitim yöneticilerimizin, okul müdürlerimizin durumunda belirsizlik var. Onların kadrolu olarak yönetici olmaları ihtiyacı söz konusu. Çünkü geçici görevde; yetki ve sorumlulukların dengesi konusunda sorun yaşanıyor.

YAPAY ZEKÂ
Adım adım zemini kuruyor, altyapıyı oluşturuyoruz. Bu altyapının dijital kısmı çok önemli. Yapay zekâ temelli bir sistem kurabilmek temel hedef. ‘Milli Eğitim Bakanlığı Yapay Zekâ Stratejisi’ çok kısa zaman içerisinde, bir ay içinde çıkacak.

Haberin Devamı

66 AYA OKUL ÖNCESİ VELİ İSTERSE DE İLKOKUL
Milli Eğitim Bakanlığı, Bakan Selçuk’un açıkladığı okula başlama yaşıyla ilgili düzenlemenin detaylarını paylaştı. 69, 70, 71 aylık çocukların ilkokul 1. sınıfa kaydının zorunlu olduğu belirtilen açıklamada, “66, 67, 68 aylık çocuklar, okul öncesi eğitim kurumu aday kaydına alınır ancak veli isteğiyle ilkokula 1 yıl erken başlayabilir” denildi.

OKUL ÖNCESİ ÇALIŞMASI SÜRÜYOR
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, zorunlu okul öncesi eğitim ile ilgili çalışmaların sürdüğünü de açıkladı: “5 yaşı zorunlu kılmak 3 sene sonra takvimde yer verdiğimiz bir şey. Ne kadar dersliğe ihtiyacımız var? Kaç öğretmen gerekiyor? Fizibilite çalışmamızı yaptık. Bu kadar derslik ihtiyacını birden bire kapatmamız söz konusu değil. Türkiye’nin ekonomik durumuyla da ilişkili olmakla birlikte büyük mesafe alacağımızı görüyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!