Güncelleme Tarihi:
KOÜ Eğitim Fakültesi Prof. Dr. Servettin Bilir Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen seminere, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği'ne üye Abant İzzet Baysal, Bartın, Düzce, Kocaeli, Sakarya, Bülent Ecevit ve Kastamonu üniversitelerinin eğitim fakültelerindeki programların üçüncü-dördüncü sınıflarında okuyan 56 öğretmen adayı katıldı. Seminerin açılışında konuşan KOÜ Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ahmet Küçük, öğretme ve öğrenmenin evrensel bir uğraş olmakla birlikte bir süreç olduğunu, zaman mekan gözetmeksizin her an bir şeyler öğrettiklerini ve öğrendiklerini belirterek, bu anlamda öğretmenlere büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü söyledi.
"Öğretmenlik insan haklarına saygılı, içi insan sevgisiyle dolu bir meslektir"
Küçük, 2016 yılında en çok eğitim sistemi ve öğretmenlik mesleğinin konuşulacağını belirterek, "Bir ülkenin kalkınması ve gelişmesi nitelikli insan gücü ile olur. Nitelikli insan gücünü etkileyen en önemli faktör eğitim sistemi ve bunun da başrol oyuncusu öğretmenlerdir. Eğer nitelikli eğitim sistemimiz yoksa, kalkınmaktan, gelişmekten, büyümekten bahsedemeyiz" diye konuştu.
Öğretmenlerin yapıcı, yaratıcı, insan haklarına saygılı, özverili, çevreye güven ve inanç veren, içi insan sevgisiyle dolu bir mesleğin mensupları olduğunu söyleyen Küçük, "Aynı zamanda öğretmenlerimiz milli birlik ve beraberliğimizin teminatıdır. 'Hiç birşey olamazsam, öğretmen olurum' anlayışı içerisinde öğretmenlik tesadüflere bırakılacak bir meslek değildir. Farklı kültürlerde bir arada yaşayabilmek, öfkemizi kontrol altına tutabilmemize yardımcı olacak böyle bir TÜBİTAK destekli projeyi gerçekleştiren hocalarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
"Ülkeler, toplumlar ve kültürler arasında barışı sağlamak"
KOÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Soner Polat, projenin barış eğitiminin daha adaletli ve barış dolu bir dünya için eğitim anlayışının benimsendiğini ve bu yönde harekete geçmeyi temel aldığını söyledi.
Projede, öğrencilere barışçı ve yapıcı bir insan olmalarını sağlayacaklarını anlatan Polat, daha sonra da bunu öğrencilerine öğreteceklerini ve bu konuda bilgi vereceklerini dile getirerek, "Barış eğitiminin temel amacı, insanlar arası ilişkide ve kendisi ile ilişkisinde öfkesini kontrol ederek, şiddete başvurmadan, olumlu ilişkiler gözetmesini sağlamaktır. Barış eğitimi, bireylerin kendi içlerinde, kişiler arası ilişkilerde, gruplar arasında, ülkeler, toplumlar ve kültürler arasında barışı sağlamaktır" diye konuştu.
Farklı üniversitelerden barış eğitimi ve çatışma çözümü, müzakere teknikleri konusunda çalışan öğretim üyelerini bir araya getirdiklerini anlatan Polat, Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği'ndeki eğitim fakültelerindeki 7 üniversiteden 56 öğrenciyi bir araya getirerek, tanışmalarını, etkileşimde bulunmalarını amaçladıklarını belirtti.
Polat, TÜBİTAK'ın Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı çerçevesinde bugün başlayan seminerlerin, 29 Ocak Cuma sona ereceğini, 11 akademisyenin öğrencilere hergün 8 saat eğitim vereceğini, semineri tamamlayan öğrencilere sertifika verileceğini sözlerine ekledi. "Öğretmen Adayları Barış İçin Eğitiliyor" seminer projesi kapsamında akademisyenler tarafından öğretmen adaylarına "Barış eğitimi ve duygusal zeka", "Barış için duyguların yönetimi", "Arabulucu lider öğrenci yetiştirme" ve "Barış eğitimi, akran arabuluculuğu ve öğrenci şiddetinin önlenmesi" konularında eğitim verilecek.