Güncelleme Tarihi:
Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, dünyada kariyer alanları ve maaş beklentileri ile ilgili bir rapor yayınladı. Çeşitli ülkelerden yaş ortalaması 26 olan 7 bin 153 kişi ile yapılan anketlerle oluşturulan rapor, özellikle gençlerin maaş beklentileri ile mesleki hayatlarında ellerine geçen kazanç arasında büyük bir uçurum olduğunu gösteriyor. Bölgesel bazda değerlendirilen maaş beklentilerine göre, Türkiye’nin içinde yer aldığı Doğu Avrupa’da bir yüksek lisans mezunu ortalama yıllık olarak 67 bin dolar kazanç beklerken, eline 21 bin dolardan biraz fazla geçiyor. Afrika-Orta Doğu, Asya Pasifik, Doğu Avrupa, Batı Avrupa, Latin Amerika ve ABD-Kanada olarak altı bölgenin incelendiği raporda, hiçbir bölgede beklenti ve kazançlar birbirini tutmuyor.
Bölgeler arasında ortalama en iyi kazanan kişilerin bulunduğu yer, 42 bin 890 dolarla ABD ve Kanada olurken, onu 27 bin 871 dolarla Latin Amerika ve 25 bin 174 dolarla Batı Avrupa takip ediyor. Beklentisine en uygun kazanan gençler ise yüzde 130 farkla Latin Amerika’da yaşıyor.
YÜKSEK LISANS ÖĞRENCİLERİNİN GÖZÜ MÜHENDİSLİKTE
Raporda yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin en çok hangi endüstride eğitim almak istediği ile ilgili veriler de yer alıyor. Mühendislikler yüzde 26 ile en çok ilgi çeken alan olurken, yüzde 24 ile danışmanlık ikinci ve yüzde 22 ile eğitim üçüncü sıraya yerleşiyor. Hangi endüstrilerde doktora yapmak istedikleri sorusuna ise katılımcıların yüzde 43’ü eğitim diyor. Doktorada diğer bir ilgi çekici alan ise Ar- Ge ve fen bilimleri. Adayların yüzde 24’ü bu alana odaklanmak istediğini söylüyor. Mühendislik ise yüzde 23 ile üçüncü sırada yer alıyor.
YÜZDE 42, 40-50 SAAT ÇALIŞACAĞINI DÜŞÜNÜYOR
Katılımcılar, işteki gelecekleriyle ilgili planlarında en çok yüzde 19.2 ile ‘kariyer gelişimine’ önem veriyor. ‘İş tatmini’ de en önemli kriterler arasında yer alıyor. Katılımcıların yüzde 14.5’i bunun kendileri için en önemli kriter olduğunu vurguluyor. Yüzde 7.4 ile ‘uluslararası fırsatlar’ ise bu kategorideki üçüncü kriter konumuna yerleşiyor.
Ağırlıklı olarak lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin katıldığı anket çalışmasında, öğrencilerin yüzde 42’si iş hayatında haftada 40 ile 50 saat arasında çalışacağını düşünüyor. Yüzde 26’sı biraz daha fazla çalışabileceği görüşünde. 50-60 saat beklentisine sahip katılımcıların oranı yüzde 26 olurken, yüzde 16 ise en fazla 40 saat çalışacağı görüşünde.