Güncelleme Tarihi:
ASÜ Teknik Bilimler MYO'dan 20 öğrenci, "Sosyal Sorunlara Çözüm Bulan 25 Proje" çalışması kapsamında, "Kapkaççılığı önle", "Kaybolma", "Tarlan güvende", "Güneş enerjisiyle çalışan böceksavar" ve "Tuzlu su ile çalışan araç" gibi isimler verdikleri projeler geliştirdi. Öğrenciler, projelerinin desteklenmesi ve geliştirilmesiyle birçok soruna çözüm bulunabileceğine inanıyor.
Yüksekokulun öğretim görevlisi Emre Avuçlu, dünyada birçok sosyal sorunun meydana geldiğini, bunların sonucunda insanların hayatlarını kaybettiğini söyledi. Öğrencilerinin, bu sorunlara çözümler üreten projeler geliştirmek için çalışma başlattıklarını anlatan Avuçlu, "Üzerinde çalıştığımız projelerin çoğunda, bu sorunların çözümü amaçlanıyor. Başlangıç aşamasında olan projelerimiz var" dedi.
Günlük hayatta kullanılabilmesini istiyoruz
Avuçlu, projelerin düşük maliyetlerle büyük sorunları çözebilecek şekilde düşünüldüğünü belirterek, şunları söyledi:
"Bu projelerin hayata geçirilmesiyle çocuk kayıpları azalacak. Selde meydana gelen hayvan telefleri bir daha olmayacak veya seralar zarar görmeyecek. Kadınlar ise kapkaça karşı kendilerini koruyabilecek. Bu projeler geliştirilebilir. Projelerimizin günlük hayatta kullanılabilmesini istiyoruz. Bazı projelerimiz TÜBİTAK'ta dereceye girdi. Projelere ilişkin teklif almaya başladık."
Öğrencilerden Özge Mutlu da kadınlar için "Kapkaççılığı önle" projesi geliştirdiklerini belirterek, "Günümüzde bayanlara karşı darp ve kapkaç olayları çok fazla oluyor. Böyle bir durumun meydana gelmesi durumunda; kişi, cihazımızı koluna takarak, direkt karşısındakine müdahale edebilir. Onu bu şekilde etkisiz hale getirebilir" diye konuştu.
Kayıp çocuk vakalarının arttığını anlatan Sevgi Baysal ise "Bu sorunu çözebilmek için 'Kaybolma' projesi geliştirdim. Çocuk ve annenin üzerine bir cihaz takıyoruz. Çocuk anneden uzaklaştığında sinyal gidiyor. Anne, çocuğunun yokluğunu anlıyor ve buluyor" dedi.
Son zamanlarda sel felaketinde artışın görülmesi nedeniyle "Çiftlik güvende" projesi üzerinde çalışmaya başladığını anlatan Tugay Okumuş, olası bir selde bir butona basılarak çiftliğin zarar görmesinin engellendiğini söyledi.