Güncelleme Tarihi:
Yetenekleri doğrultusunda eğitim alan öğrenciler 6 ve 7'nci sınıfta eğitimleriyle ilgili kapsamlı bir değerlendirmeye alınacak, 8'inci sınıfta ise gerekli yönlendirmeler yapılacak.
Protokolün, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın katılımıyla Salı günü gerçekleştirilecek törenle imzalanması planlanıyor.
Protokolle, iki bakanlık arasında işbirliği sağlanarak gençliğin beden ve ruh sağlığının en üst düzeyde tutulması, Türk sporunun kalkınmasına katkıda bulunulması, kurum ve kuruluşların oyun, beden eğitimi, spor ve fiziksel etkinlikler açısından kapasitesinin artırılması amaçlanıyor. Ayrıca, öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda bilgi, beceri ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması, geliştirilmesiyle, özgüveni yüksek, çevreye duyarlı, mutlu ve sağlıklı bir gençliğin yetiştirilmesi ve desteklenmesi hedefleniyor.
Protokole göre, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde MEB işbirliğiyle gerçekleştirilecek eğitim ve kursların MEB bünyesinde gerçekleştirilen eğitimler ve kurslar olarak kabul edilmesine dair mevzuat altyapısı hazırlanacak.
MEB bünyesinde görev yapan öğretmen ve diğer eğiticiler, ücreti Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca ödenmek kaydı ile bakanlık bünyesinde yürütülen faaliyetlerde ve kurslarda görevlendirilebilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri ve Spor Eğitim Merkezlerinde spora devam eden ilk, orta ve lise kademesindeki sporcu ve öğrenciler ile aktif spor yaşamını devam ettiren milli sporcu ve öğrencilerin okul nakilleri bulundukları türlerde "istisnai haller" kapsamına alınacak ve yerleştirmeye esas puanlarını dikkate alarak eğitimlerini bulundukları illerde sürdürebilmeleri sağlanacak.
Ulusal ve uluslararası sportif faaliyetlerde öğrencilerin başarıları göz önüne alınarak oluşturulacak kriterler doğrultusunda Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sisteminde ek puan veya burs teşvikleri verilmesi hedefleniyor.
Öğretmenlerin sportif yeterlilikleri belirlenerek belirli kriterleri karşılayan beden eğitimi branşı dışındaki öğretmenlerin antrenör, hakem olarak çalışabilmesine yönelik çalışma yürütülecek.
Gençlik ve Spor Bakanlığı Yükümlülükleri
Protokol kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı ise 8 yıl içerisinde bütün öğrencilerin en az bir branşta lisans alması hedefleniyor.
Bakanlık ayrıca, her yıl Eylül-Kasım ayları arasında 5'inci sınıf öğrencilerine MEB işbirliği ile sportif yetenek taraması yapacak ve bu öğrencileri ilgili spor branşlarına İl Milli Eğitim Müdürlükleri koordinesi ile yönlendirecek.
Yetenekleri doğrultusunda eğitim alan öğrenciler 6 ve 7'nci sınıfta eğitimleriyle ilgili kapsamlı bir değerlendirmeye alınacak, 8'inci sınıfta ise gerekli yönlendirmeler yapılacak.
Yetenek taraması ile ilgili usul ve esasları MEB'in görüşünü de alarak uygulamaya geçirilecek.
Gençlik ve Spor Bakanlığı, sportif yetenek taraması sonucu yetenekleri keşfedilen öğrencilerin spor eğitimlerini bünyesindeki tesislerde okul ders saatleri dışında sağlayarak bu öğrencilerin gelişimini takip edecek.