Güncelleme Tarihi:
1 milyonun üzerinde ortaokul 8’inci sınıf öğrencisinin iyi bir liseye girmek için katıldığı ikinci dönem TEOG ortak sınavlarının son gün oturumları bitti. Öğrenciler, son gün oturumunda fen bilimleri, T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı diller sınavına girdiler. Heyecanlı olan öğrencileri, aileleri de yalnız bırakmadı. Onları okul kapısında bekleyen veliler çocuklarına moral ve motivasyon vermeye çalıştı. Öğrenciler, fen bilimleri sorularının dikkat gerektirse de kolay olduğunu belirtti. Ancak yine de üç ders arasında en zor sınavın fen bilimleri olduğunu söylediler. T.C. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük sınavını ise kimi adaylar kolay bulurken, bazıları ise bilgi içerikli sorular olmasından yakındı. İngilizce sınavını adaylar genel olarak kolay diye niteledi.
Adaylar TEOG’un son oturumları olduğu ve bundan sonra test çözmeyecekleri için mutlu olduklarını anlatırken aileler de çocuklarının iyi bir okulu kazanma isteklerini dile getirdiler. Sınavlara iyi hazırlandıklarını söyleyen öğrenciler genel olarak sınavların iyi geçtiğini belirtti. İstanbul Kadıköy Bahariye Ortaokulu'nda velilerin de öğrenciler kadar heyecanlı oldukları gözlendi. Öğrencilerin sınava yönelik yorumları ise şöyle:
Yusuf Bahadır Bülbül: İngilizce kolaydı, aklıma takılan soru olmadı, en çok matematikte zorlandım. Genel olarak iyi geçti. Sınav bittiği için mutluyum. Amacım iyi eğitim almak.
Mert Kutengin: İngilizce sınavı kolaydı, ilginç soru yoktu, zamanı iyi kullandım, dikkat gerektiren sorular bulunuyordu. Oturumlarda en zor fen bilgisiydi. Gelecekte psikolog olmak için iyi bir liseyi hedefliyorum.
Aykut Aslan: İngilizce sınavı kolaydı, zor soru yoktu. Diğer sınavlarda da zorlanmadım, genel olarak sınavlar kolaydı. Hedefim iyi bir okul.
Emir Kara: İnkılap ve Atatürkçülük testi kolaydı, sorular ders içeriğinden çıktı. Bütün sorulara yanıt verdim. Farklı ilginç bir soru yoktu. Genel olarak oturumlar iyi geçiyor. En zor matematikti. Hedefim mimarlık okumak.
Zeynep Naz: İnkılap tarihi ve Atatürkçülük sınavım iyi geçti. Zor soru yoktu. İlk dönemden daha iyi geçiyor sınavlarım. Güzel sanatlarda eğitim almak istiyorum.
Esra Payal: Genel olarak iyi geçiyor, fen kolaydı, inkılap ise biraz zordu, bazı sorular zorladı, bilgi içerikli sorular vardı. Dün ise matematik dersinde zorlandım. Hedefim 400 üzerinde puan almak.
Zeynep Çağdaş: Fen ve teknoloji sınavı yazılı sınavlara göre daha basitti. Ama zorlayıcı sorular vardı. Zaman yetti. Dün ise testler çok kolaydı. Anadolu lisesini kazanmak istiyorum.
Hakan Kırtan: İlk sınav çok iyi geçti. Dikkat gerektiren sorular vardı. Geçen döneme göre sorular daha kolaydı. Çalıştığım konulardan çıktı. TEOG biteceği için mutluyum. Kadıköy Anadolu Lisesi'ni kazanmak istiyorum. Genel olarak TEOG iyi geçiyor.
Eren Ekşioğlu: Fen ve teknoloji ilk dönem olduğu gibi kolaydı, kafama takılan çok zor soru yoktu. Okuma anlamaya yönelik sorular da vardı. Genel olarak oturumlar iyi geçiyor. İsteğim iyi bir puan almak.
VELİLER DE ÖĞRENCİLER KADAR HEYECANLI
Öte yandan Beşiktaş Şair Nedim Ortaokulu’nda sınava giren öğrenciler, 26 Nisan’daki oturumlarda özellikle matematik sorularını konuşurken, aileler de çocuklarına destek olmak için yanlarındaydı. Sınava 15 dakika kala öğrenciler sınav salonlarına, okul kapısına asılan listelere göre alınmaya başlandı. Okulun rehberlik danışmanı Devrim Uysal tarafından okul kapısında teker teker karşılanarak sınıflara uğurlandılar. İşte veli ve öğrencilerin TEOG’la ilgili söyledikleri:
Semiha Makas: Bu yıl oğlumla geçti. Hiçbir aktivite yapamadık. Sınava odaklandık. TEOG’ta ilk gün oturumları çok iyi geçti. Hepsini doğru yaptı. Sırada bugün var. Emeklerimizin karşılığını alacağımızı umuyorum. Her zaman onun yanındayız.
Doğan Karakaş: TEOG’a hazırlanmanın zorlu bir süreç olduğunu söyleyebilirim. Çok çalıştı kızım. Dünkü oturumlarda iyi bir performans gösterdi. Hedefimiz kazanabileceğimiz en iyi okul.
Meryem Aydoğan: Ona bu süreçte test çözmesi için telkinde bulundum. Bir yıl böyle geçti. Evde kızımın ders çalışmasını dikkate alarak bir düzen kurduk. Dün matematikte zorlandığını söyledi. Bugün umarım onun için en iyisi olur. Beşiktaş’ta iyi bir liseyi hedefliyoruz.
Fatih Hikmet Makas: Zor dersleri atlattım. İkinci gün oturumlarında da tüm soruları doğru cevaplamayı hedefliyorum. Zorlayabilecek tek ders fen kaldı. Ama diğerlerinden de zor soru olabilir. Yabancı dilden az da olsa çekiniyorum. Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi’ni istiyorum.
Eren Sağlam: Dünkü sınav matematik hariç iyiydi. Matematikle aram yok. Fen bilimlerinde zorlanabileceğimi düşünüyorum. Şu an kafamda hedeflediğim bir okul yok. Puanıma göre karar vereceğim. Sınava özellikle son dönemde daha fazla hazırlandım. Kampta çok fazla soru çözdüm
Öykü Karakaş: Bugün TEOG’un son oturumları kaldı. Hazırlık sürecinde günde 200-300 arasında soru çözdüm. Gerekli olan konu tekrarlarını da yaptım. Kendimi hazır hissediyorum. Ben hep inkılap tarihinde zorlanmışımdır. Sayısala daha yakın olduğum için bu ders bana biraz zor geliyor. Umarım bugün de sınavım güzel geçer.