Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanlığı, bugün gösterime giren “Ertuğrul 1890” filminin öğrencilere izletilmesi konusunda yazı gönderdi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzası ile valiliklere ulaştırılan yazıda, 1890 yılında Japonya’ya ziyareti dönüşünde tayfuna yakalanarak Tuğamiral Osman Paşa komutasındaki 650 mürettebatlı Ertuğrul Firkateyni’nin kazasının konu aldığı filmin öğrencilere faydalı olacağı belirtildi. Bu doğrultuda filmin öğrencilerin tarih ile ilgili doğru ve etkileyici bilgilere ulaşacaklarının altını çizdi.
Ayrıca gönderilen yazıda Japon Mitsutoshi Tanaka’nın yönetmenliğini üstlendiği filmin Türkiye’den Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Japonya’dan ise Ertuğrul Film Partners yapımcılığında hazırlandığı anlatılıyor.
Türkiye ve Japonya arasında yapılan ilk ortak proje olan “Ertuğtul 1890” filmi iki ülkenin dostluğunu pekiştiren 1890 tarihinde Kushimoto’da ve 1985 tarihinde Tahran’da gerçekleşen karşılıklı mücadelede, karşılıklı destekleşme ve kurtarma öyküsünün etkileyici bir anlatım ile işlendiği MEB’in gönderdiği yazıda belirtiliyor.
1887 tarihinde Japon heyetinin İstanbul’a yaptığı ziyaret sonrası Osmanlı tarafından da Ertuğrul Firkateyni de Japonya’ya bir ziyaret gerçekleştirir. Ziyaret sonrası geri dönüş için yola çıkan Ertuğrul ve yönetimindeki 681 kişi, başlarına gelen kaza sonrası sulara gömülür. Japonya’ya giden Firkateyni’den yalnızca 69 kişi hayatta kalmayı başarır. Kazadan sağ kurtulanlar Japon köylerine sığınır ve köylüler tarafından misafir edilir. Bu olayın üzerine Türk-Japon dostluğunun pekişmesi için kazanın gerçekleştiği bölgeye anıt dikilir.
Bu olaydan tam 95 yıl sonra Irak ve İran arasında başlayan savaş sırasında, o dönem Irak’ın başında bulunan Saddam, Tahran havaalanının 24 saat içerisinde kapatılması emri verilir. Bu kısa sürede bütün ülkelere duyurulur. Tahran’da bulunan vatandaşlarını kurtarmak için bir çok ülke Tahran’a verilen süre içinde uçak göndererek o bölgedeki vatandaşlarını ülkeye getirir. Türkiye’den de Tahran’da bulunan Türk vatandaşlarını kurtarmak amacıyla uçak gönderilir. Dönemin Başbakanı Turgut Özal, 24 saatin sonuna doğru Türkiye’den gönderilen uçağın pilotu Ali Özdemir’e emir vererek Tahran’daki Japon vatandaşlarının da kurtarılmasını ister. Ali Özdemir yönetimindeki Türk uçağı 215 Japon uyruklu vatandaşı savaştan kurtarır.
Japonya ve Türkiye arasında tarihte yaşanan 125 yıllık dostluğun pekiştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol oynayan “Ertuğrul 1890” filminin ilk ve ortaöğretimde okuyan öğrencilere tavsiye edilmesi hususunda resmi yazı gönderen Milli Eğitim Bakanlığı, elde olan imkanlar dahilinde filmin çocuklara izletilmesi istendi.
“Ertuğrul 1890” filminin yapımcı ekibinde Seivou Uchino, Kenan Ece, Shioli Kutsuna, Alican Yücesoy, Yuj Natsukawa, Uğur Polat, Yukiyoshi Ozama, Mehmet Özgür, Deniz Oral ve Tamer Levent gibi Türkiye ve Japonya’dan önemli isimler yer alıyor.
ERTUĞRUL 1890 FRAGMANI