Öğrenciler bitki yapraklarından enerji elde ettiler

Güncelleme Tarihi:

Öğrenciler bitki yapraklarından enerji elde ettiler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2015 11:32

Trabzon merkez Fen Lisesi öğrencilerinden Aylin Ece Atasoy ile Emel Türkmen, fosil yakıtlar gibi çevreye zarar veren enerji kaynaklarının yerine çevre dostu bitki yapraklarından enerji elde ettiler. ‘Bitki yapraklarından yenilenebilir enerji elde edilmesi ve kullanabilirliğinin sağlanması’ projesiyle TÜBİTAK yarışmasına katılan öğrenciler, "Rüzgar ve güneşin aksine, yeşil bitkiler her zaman ve her yerde var. Canlı oldukları sürece gece ve gündüz sürekli olarak çiçeklerden elektrik enerjisi üretilebilir "dediler.

Haberin Devamı

Bu yıl 46’ncısı düzenlenen ortaöğretim öğrencileri arası araştırma projeleri yarışmasına 10 ilden katılan 100 proje Atatürk Üniversitesi yerleşkesindeki Ata Teknokent’te sergilendi. Öğrencilerin hayal güçlerini kullanarak hayata geçirdikleri birbirinden ilginç buluşların yer aldığı sergi, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü. Projeleri ile TÜBİTAK’ın bölge yarışmasına fizik alanında katılmaya hak kazanan Emel Türkmen ile Aylin Ece Atasoy, Türkiye birinciliğini beklediklerini bildirdi. Trabzon Merkez Fen Lisesi öğrencisi Aylin Ece Atasoy, bu çalışmadaki amaçlarının fosil atıkları gibi çevreye zarar veren enerji kaynaklarının yerine kullanılabilecek çevre dostu yeni enerji kaynaklarını gün yüzüne çıkarmak olduğunu belirtti. Projelerinde orkide çiçeğinin yeşil yaprağını kullandıklarını söyleyen Atasoy şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Yeşil yapraklı bitkilerin, yapmış oldukları tepkimeler sonucu üzerlerinde biriktirdikleri elektrik enerjisinin, uygun şekilde depolanması ve bu depolanan enerjinin kullanılabilir hale getirilmesini sağladık. Bu işlemi yaparken dışarıdan enerji kullanmadık. Yaprak ve toprak arasında 300-600 mili volt değerleri arasında değişen gerilim ölçülmekte. Ölçülen bu gerilim çiçekler seri bağlanarak, bağlanan çiçek sayısı oranında artırılabilmekte. Bu çalışmada gerilim kapasiteler vasıtasıyla depolanarak, kullanılır hale getirilmeye çalışıldı. 1 Farad değerinde ve 3 voltluk bir kapasite, iki tane seri bağlı farklı orkidelerden yaprakları üzerinden alınan gerilimle 300-900 mili volt arasında değişebilir değerde dolduruldu. Bu gerilim dışarıdan enerjiye ihtiyaç duymayan ECT 310 DA/DA dönüştürücü vasıtasıyla 3 volt değerine kadar yükselterek kullanılır düzeye getirildi. Daha sonra kapasite geriliminin kullanım süresini uzatabilmek için ek bir devre tasarlanarak bir LED elemanın yakılması sağlanmıştır."

Projedeki düzeneğin gerçekleştirilmesinin basit olup, evde, iş yerlerinde, bahçede ve yeşil bitkilerin bulunduğu her ortamda kullanılabilir olduğuna işaret eden Emel Türken ise "Bu çalışma büyük boyutlara taşınıp, yeşil bitkilerin olduğu geniş ortamlarda, daha fazla enerji elde edilebilir olduğundan dolayı avantajlıdır" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!