Güncelleme Tarihi:
Edremit ilçesinde yaklaşık 60 yıldır mesleki eğitim veren Yılmaz Akpınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı öğrencileri, 6 yıldır okulun modern yemekhanesinde her gün 300 kişilik yemek pişiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve ilçedeki hayırsever iş adamlarının destekleriyle oluşturulan ve birçok otelde dahi mevcut olmayan modern gıda deposunda muhafaza edilen mevsim yiyecekleri, geleceğin aşçıları tarafından hafta içi her gün lezzetli, doğal ev yemeklerine dönüştürülüyor. Uzman alan öğretmenleri tarafından hazırlanan programa göre pişirilen 4 çeşit yemek, yine öğrenciler tarafından servis ediliyor.
İş hayatlarına atılmadan önce, öğretmenleri eşliğinde mesleki deneyim kazanan öğrencilerin hazırladığı yemekler, okulun yemekhanesinde öğrenci ve öğretmenlere satılıyor ve elde edilen gelir döner sermayede toplanarak döngü sağlanıyor. 6 farklı alanda 12 dalda eğitim alan okul öğrencileriyle birlikte, okulun yemekhanesine çevre okullardan eğitimciler ve öğrenciler de gelerek öğlen yemeklerini yiyor. Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı öğrencileri, büyük bir heves ve özveriyle hazırladıkları yemekler sayesinde ilçedeki 55 ihtiyaç sahibi öğrencinin de öğlen yemeği masraflarının karşılanmasına vesile oluyor. Her mesai günü öğlen yemeklerini yemek için çevre okullardan gelen eğitimciler, 5 lira karşılığında aldıkları yemeklerden çok memnun olduklarını ifade ederek okul yönetimi ile öğrencilere teşekkür etti.
“GÜNLÜK KALORİ İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUZ”
Verdikleri öğlen yemeğinin ardından her gün sırayla yemekhaneyi ve bulaşıkları temizleyen öğrenciler, okul idarecilerine ve alan öğretmenlerine teşekkür ediyor. 6 yıldır sürdürdükleri örnek uygulamayla ilgili bilgiler veren, okulun yemekhanesinden de sorumlu olan Müdür Yardımcısı Selda Pektaş Ulusoy, “Okulumuzun yemekhanesi her gün 300 kişiye 4 çeşit yemek yapıyor. Aynı zamanda yemekhanede çalışan öğrencilerimiz İşletmede Beceri Eğitimi alıyor. Her gün 300 kişiye yemek hazırlayarak, gerçek işletmelerdeki gibi performanslarını sergiliyorlar. Böylelikle iş tecrübesi kazanıyorlar. Ayrıca okulumuz Beslenme Dostu Okul Projesi’ne de katılıyor. 4 çeşit yemek menüleri özenle seçilir ve belli bir döngüsü var. Bir lise öğrencisinin günlük ihtiyacı olan kalorileri karşılayacak şekilde düzenleniyor. Ayrıca okulumuzun anasınıfı da var. Bu uygulama sınıfımıza da her gün 55 kişilik yemek sağlıyoruz. Obezite ve diyabet gibi hastalıkların arttığı şu dönemde bu konuda çok hassas davranıyoruz. Mutfağımız ve gıda depomuz son teknolojiden faydalanılarak modern biçimde hizmet veriyor. Mevsiminde olmayan hiçbir meyve ve sebzeyi kullanmıyoruz. Gıda malzemelerimizi seçerek temin ediyoruz. Hafta içi her gün 300 kişiye sağladığımız yemeğimizin 50’lisi ihtiyaç sahibi öğrencilerimize veriliyor. Bazı hayırseverlerimiz ve öğretmenlerimiz bu öğrencilerimizin masraflarını karşılıyor” dedi.
“YEMEKLERİ VE MUTFAK İŞLERİNİ ÖĞRENCİLERİMİZ YAPIYOR”
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi Emine Mısır ise, okulun yemekhanesinde pişirilen tüm yemeklerin ve mutfak işlerinin öğrenciler tarafından yapıldığını belirterek, “6 yıldır yemekhane hizmetimizi sürdürüyor ve her geçen gün daha da geliştiriyoruz. Kurulma amacı da öğrencilerimizin sağlıklı, düzenli ve dengeli şekilde beslenmelerini sağlamak. Yemekhanemizde her gün 300 kişiye yemek hazırlıyoruz ve bu büyük salonumuzda ikram ediyoruz. Burada öğrencilerimiz mesleki eğitimlerini alıyorlar. Yemekleri öğrencilerimiz yapıyor. Mutfak işlerini de kendileri yapıyor. Tamamen doğal malzemelerle ev yemekleri yapıyoruz. Burası örnek bir butik işletmeye benziyor” diye konuştu.
“SEKTÖRLERE ARA ELEMAN OLANAĞI SAĞLIYORUZ”
Okul Müdürü Zuhal Herdan da, “Okulumuz, 1930’lu yıllara varan bir tarihe sahip. 1960’lı yıllarda da kız teknik enstitüsü olarak varlığını sürdürerek günümüze kadar geldi. Okulumuzun bünyesinde anaokulu, yemekhane, kantin ve 6 farklı alanda 12 dalda eğitimimiz var. Toplam 900 öğrenciye sahibiz. Beslenme Dostu Okul Projesi, Beyaz Bayrak Projesi devam ediyor. Tüm alanlarımızda döner sermaye çalışması yapılıyor. Bakanlığımıza bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüzün staj konusunda yaptığı reform atılımlarla artık okullarımızda gençlerimiz daha etkin eğitim alarak, daha etkin üretimler yapıyor. Gençlerimizi sektöre çok daha donanımlı bir şekilde hazırlıyoruz. Her yıl verdiğimiz 150 mezunumuzla sektörlere ara eleman olanağı sağlıyoruz” dedi.