Etüt merkezleri kapanacak mı? İşte, o karar!

Güncelleme Tarihi:

Etüt merkezleri kapanacak mı İşte, o karar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2017 09:35

Etüt merkezleri için son karar verildi. 9 Şubat tarihinde yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile etüt merkezleri için kapatılma kararı alındı. Resmi Gazete'de yayımlanan 687 sayılı KHK ile gerçekleştirilecek olan bu durum, özel eğitim kurumu dönüşüm programına alınmayan etüt merkezlerini kapsayacak. Peki, etüt merkezleri ne zaman kapatılacak?

Haberin Devamı

9 Şubat'ta yayımlanan 687 sayılı KHK ile ‘öğrenci etüt eğitim merkezleri’ kaldırıldı. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na ‘sosyal etkinlik merkezi’ eklendi. Yeni KHK’ya göre, özel öğretim kurumuna dönüşüm programına alınmayan öğrenci etüt eğitim merkezleri faaliyetlerine, 1 Temmuz’a kadar son verecek. Sosyal etkinlik merkezleri ise MEB'in vereceği ruhsatla belediyeler tarafından açılacak.

2014’te dershanelerin kapatılması sürecinde özel öğretim kurumlarına dönüşüm kapsamına alınan ‘öğrenci etüt eğitim merkezleri’ dün yayımlanan 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kaldırıldı. Buna göre dönüşüm sürecine alınmayan tüm öğrenci etüt eğitim merkezleri faaliyetlerine 1 Temmuz’a kadar son verecek. Ayrıca en geç 29 Temmuz’a kadar özel öğretim kurumlarından birinin gerektirdiği şartlara uygun hale getirilmeyen ve kurum açma izni buna göre düzenlenmeyen merkezler hakkında sürekli kapatma işlemi uygulanacak. Merkezler eğitim faaliyetlerini, şartları sağladıkları takdirde bir özel eğitim kurumuna dönüşerek sürdürecek.

Haberin Devamı

SOSYAL ETKİNLİK MERKEZLERİ

Öte yandan 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na ‘sosyal etkinlik merkezi’ eklendi. Buralar da öğrenci etüt eğitim merkezlerinde olduğu gibi ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri ders ve projeleri için yardım alabilecek. Ayrıca öğrenciler bu merkezlerde istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerde bulunabilecek. Merkezler, il millî eğitim müdürlükleri ile belediyeler arasında yapılacak ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından onaylanacak ortak işbirliği protokolleri çerçevesinde kurulacak. Bakanlığın verdiği işyeri açma ve çalışma ruhsatı sonucunda belediyelerce açılacak ve işletilecekler.

Gerekçe, sınava hazırlık kurslarına dönüşmesi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerinden alınan bilgiye göre, karar 1'den 8'inci sınıfa kadar öğrencilerin gidebildiği sosyal, sportif ve sanatsal faaliyetlerin yapılabildiği kurumlar olan "öğrenci etüt eğitim merkezleri"nin zaman içerisinde dershanecilik ve sınava hazırlık gibi kurslara dönüşmeye başladığı gerekçesiyle alındı.  (AA) 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!