Güncelleme Tarihi:
Kök, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde 2016-2017 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla düzenlenen törendeki konuşmasında, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimini nefretle kınadıklarını belirterek, hem bu süreçte yaşamını kaybeden vatandaşları, hem de yıllardır toplumsal barışı ve demokratik düzeni bozmaya yönelik şiddet ve terör olaylarında şehit olan güvenlik güçlerini saygı, minnet ve rahmetle andıklarını ifade etti.
Prof. Dr. Kök, şunları söyledi:
"Yaşadığımız süreç göstermiştir ki kuruluş ilkelerimize bağlı bir şekilde Atatürk ilke ve devrimlerine, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti kurallarına uygun, yansız, liyakat sistemini göz ardı etmeden, din ve vicdan özgürlüğünün güvencesiyle oluşturulan toplum ve birey yaşamı, ulus egemenliğinin hiçbir surette, hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılmadığı, kuvvetler ayrımının gözetildiği güçlü bir devlet yaşamının da güvencesidir. Biliyoruz ki toplumsal barışı ve demokratik düzeni bozmaya yönelik bu tür şiddet ve terör olayları, insanlığın karşı karşıya bulunduğu en önemli ve tehlikeli sorun olmanın yanında ekonomik, sosyal, teknolojik ve kültürel gelişmelerin önündeki en büyük engeldir de."
Prof. Dr. Kök, "Üniversiteler olarak ülkede ve dünyada yaşanan süreçlere kayıtsız kalınması olanaksız." diye konuştu.
Üniversitelerin, eğitim ve araştırma çalışmalarının yanında, ekonomik ve toplumsal süreçlere yönelik bilimsel düşünceler üretmesi ve toplumu oluşturan değerlere sahip çıkarak demokrasinin evrensel ilkelerinin topluma yayılmasında öncü rol oynaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kök, bu sorumluluğun en az, günümüzün ve geleceğin gerektirdiği yüksek bilgi ile donatılmış bireyler yetiştirmek kadar anlamlı ve değerli olduğunu bildirdi.
ODTÜ'nün 60. yaşını kutladığını, toplam 127 bin 489 mezunu ile ülkede ve dünyada araştırma, eğitim, toplumsal hizmet ve iş dünyasına yön verdiğini anlatan Kök, dünyada en çok çalışılmak istenen şirketler listesinde yer alan ofislerde yaklaşık 280 ODTÜ’lü mezun çalıştığını aktardı.
Kurumsal Bağış Ofisi kurulacak
Yeni bir proje ile bağış yapmak isteyen mezunlara yönelik bir Kurumsal Bağış Ofisi oluşturacaklarını açıklayan Kök, ofiste hayata geçirilecek kampanyalarla, üniversitede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalardan öğrenci burslarına, yeni yaşam yerlerinin oluşturulmasından çeşitli sosyal sorumluluk projelerine kadar geniş bir yelpazede etkinliklerin sunulacağını belirtti.
ODTÜ Araştırma Parkı binasının araştırma merkezlerinin ve disiplinler arası araştırma faaliyetlerinin orta vadedeki mekan ihtiyaçlarını karşılayacağını, ODTÜ Tasarım Fabrikası'nda yürütülen Tasarım Stüdyosu'nun üçüncüsünün başlayacağını belirtti.
ODTÜ Teknokent'in, toplamda 80 milyon liralık 2 önemli yatırıma da başladığını bildiren Kök, bunlardan ilkinin savunma ve havacılık firmaları için inşaatına başlanan ve 2017 yılı içinde hizmete girecek 12 bin metrekarelik Ar-Ge binası, diğer yatırımın ise “Bilişim ve İnovasyon Merkezi" binası olduğunu ifade etti.
Bugüne kadar Avrupa Birliği Çerçeve Programlarında, Türkiye'de en fazla sayıda projeyi ODTÜ'nün yürüttüğünü, 700’den fazla uluslararası kuruluşla iş birliği yaptığını, toplam bütçesi 130 milyon Avro'dan fazla uluslararası destekli projelerin sürdüğünü anlatan Kök, üniversitenin Horizon-2020 kapsamında büyük ölçekli projeler de başladığını belirtti.
ÖSYM tarafından açıklanan LYS 2016 sonuçlarına göre, üniversiteye toplam 3 bin 29 öğrencinin yerleştiğini, üniversiteye en çok öğrenci gönderen illerin sırasıyla Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Antalya olduğunu aktaran Prof. Dr. Kök, ODTÜ’yü kazanan öğrencilerin yüzde 63’ünün ilk üç tercihine yerleşmesinin, ODTÜ'nün en çok tercih edilen devlet üniversitelerinin başında geldiği gerçeğini bir kez daha doğruladığını vurguladı.
Prof. Dr. Kök, ODTÜ'de verilen kaliteli eğitimin önemini üniversite adaylarına daha etkili anlatabilmek için yeni tanıtım etkinliği projelerini bu yıldan itibaren hayata geçireceklerini açıkladı.
"Yaşadığınız çevreye zarar veren eylemlerden kaçınmalısınız"
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Kök, ODTÜ öğrencilerine şöyle seslendi:
"Bir ülkede demokrasinin yerleşmesinde önemli sorumlulukları olan üniversitelerin paydaşları ve geleceği yönetecek, yönlendirecek bireyler olarak önceliğiniz, ODTÜ değerlerine ve birbirinizin özgürlüğüne, farklılığına saygı, hoşgörü ve anlayış içinde yaklaşmanız olmalıdır. Üniversitenizi benimsemeli, onun yarattığı özgürlük ve demokrasi ortamına sahip çıkmalı, eğitim faaliyetlerine ve yaşadığınız çevreye zarar veren eylemlerden kaçınmalısınız. Demokrasi ve özgürlük ortamının değerini sadece ifadelerde bırakmayarak, yaşama geçirerek topluma örnek olmalısınız. Unutulmamalı ki, birbirinin hakkına ve özgürlüğüne saygılı, sorumlu davranma yetkinliği demokratik bir toplumun yaratılmasında ve yaşatılmasında temel değerlerdir. Sizlerden isteğim, kendinizi ifade etme, başkalarını dinleme ve çatışmaları çözme biçiminizi 'şiddetsiz iletişim' çerçevesine oturtmanız ve bunun farkındalığı, bilinci, tutumu içinde hareket etmenizdir."
Prof. Dr. Kök, konuşmasını "Üniversitemiz dün olduğu gibi önümüzdeki süreçlerde de Atatürk ilke ve devrimlerini, laikliği, insan haklarını, kadın-erkek eşitliğini, temel özgürlükleri, hukukun üstünlüğünü ve bilimin doğrularını korumaya ve savunmaya devam edecek" sözleriyle tamamladı.
Açılış töreninde, ODTÜ Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü öğrencileri tarafından dünya müziklerinden seçilen parçalar seslendirildi.