Güncelleme Tarihi:
ODTÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, 30 Haziran Pazar günkü törende öğrencilerin taşıdıkları afiş ve pankartların kendi yaratıcılıklarının ürünü olduğu belirtildi.
Biat etmeyen ODTÜ kültürünün ürünü
ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı’nın açıklamasının eleştirilerek şu ifadelere yer verildi:
“ODTÜ’de yapılan diploma töreninde, öğrencilerin güncel konularda taşıdıkları afiş ve pankartlar kendi yaratıcılıklarının ve özgür düşüncelerinin, her zaman daha iyiyi, daha güzeli arayan araştırıcı, sorgulayıcı tavrın, sınırsız mizah anlayışının ve hiçbir zaman biat etmeyen, boyun eğmeyen ODTÜ kültürünün ürünleridir. ODTÜ Öğrencileri Siyasi İktidar tarafından yerleştirilmeye çalışılan dışlayıcı, ötekileştirici, baskıcı biat kültürüne yazdıkları afiş ve pankartlarla kendi tarzlarında eleştiri getirmişlerdir. ODTÜ Öğrencilerini bu onurlu duruşlarından dolayı kutluyoruz. Öğrencilerin mezun oldukları bölümlerle ilişkilendirerek mizahi bir dille görüşlerini ifade ettikleri afiş ve pankartlar ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı adlı kerameti kendinden menkul bir kuruluş tarafından kınanmış ve bu vakfın bazı çevrelerde ODTÜ Mezunları Derneği ile karıştırıldığı görülmüştür. Söz konusu vakfın ODTÜ Mezunları Derneği ile hiçbir şekilde ilişkisi ve bağlantısı olmadığı gibi, bu kuruluş fikirsel düzlemde de ODTÜ Mezunları Derneği’nin tüzüğünden gelen ODTÜ’lü duruşunu temsil etmemektedir. Mezunları sınırlı yapıları ile vakıflar temsil etmez, mezunların toplandığı çatı derneklerdir. ODTÜ Mezunları Derneği ve ODTÜ Mezunları Konseyi, Ankara’da 13 bin 700 ODTÜ mezunu üyesiyle, yurtiçi ve yurtdışında ODTÜ Mezunları Dernekleri adı altında kurulmuş otuza yakın dernek, şube ve temsilcilikleri ve üye sayısı 30 binleri geçen yapısı ile ODTÜ’nün Yönetimiyle, öğrencisiyle, öğretim üyesiyle özgür ve bilimsel düşünceyi savunan onurlu duruşunu her zaman desteklemiş ve desteklemeye devam edecektir.”
ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı’nın yaptığı açıklamada ise, ODTÜ mezuniyet töreninin üzüntü ve hayal kırıklığı yarattığı bildirdi. ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı, üniversite öğrencilerinin ve mezunlarının siyasi konulara ilgi duyması ve tepkilerini ifade etmesinin en doğal hakları olduğunu açıkladı. Ancak üniversitenin, bilimin, evrensel, yerel değerlerin ve her çeşitten fikrin özgürce konuşulduğu, tartışıldığı ve yaşama haklarının karşılıklı tanındığı bir ortam olduğu ve öyle devam etmesi gerektiği vurgulandı. Mezuniyet töreninin, “düşünce özgürlüğünün, bilimsel şüpheciliğin, daha ileri ve gelişmiş Türkiye’nin değil, tam tersine sabit ve takıntılı görüşlerin, tek tip yaşama, düşünme modelinin dayatıldığı, güncel siyasete alet olarak tek taraflı bir gösteri alanı görüntüsü yarattığı” savunuldu. Açıklamada şöyle denildi:
“Kadınlara uygulanan şiddeti ve aşağılamayı içselleştiren, akademik çalışmaların yapılması gereken yer olarak sokağı gösteren ve ileride çocuklarımıza gösterdiğimizde utanmamıza sebep olacak şekilde ODTÜ’lülük ruhuyla asla bağdaşmayan ve nefret suçları içeren ‘Benim integral alamayan bacılarımı dövdüler’, ‘İktidarın gölgesinde değil sokakta sosyoloji’, ‘Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’ gibi pankartların bizler tarafından hiçbir şekilde kabul edilmediğini ve kınandığını bildirmek istiyoruz. Halkımızın zor şartlarda çocuklarının ekmeğinden kısarak verdiği vergilerle oluşturulmuş olan ve hepimizin çok sevdiği ODTÜ’nün, ırkçılığın, ayrımcılığın, dışlayıcı saplantıların ve tek boyutlu düşünce modelinin değil tam tersine dünyayı doğru okuyabilen, Türkiye’nin ihtiyaç ve sorunlarını önceleyen, dünyaya barış ve kardeşliği sunmak için yarışan, çok boyutlu özgürlüğü önemseyen, eğitim kalitesi, akademik katkı ve teknolojik üretkenlikte MIT, Harvard, Stanford üniversiteleri gibi dünya sıralamasında önde yer alan bir üniversite olması gerektiği düşünüyoruz. Bu yöndeki arzumuzu ODTÜ’nün bütün mezunları ve öğrencileri ile paylaşıyor ve bu taleplerimizi ODTÜ yönetimine ve akademisyenlerine kamuoyu aracılığı ile duyuruyoruz.”