'Nostaljik' eğitim malzemeleri müzesi

Güncelleme Tarihi:

Nostaljik eğitim malzemeleri müzesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2013 12:38

Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde eğitim müzesine dönüştürülen tarihi köy enstitüsü binasında, yıllar önce derslerde kullanılan malzemeler sergileniyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 70 yıl önce faaliyete başlayan Haruniye Köy Enstitüsüne ait bina, 7 yıl önce İl Özel İdaresinin katkılarıyla Düziçi Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından restore edildi. Düziçi Anadolu Öğretmen Lisesi’ne devredilen bina ‘eğitim müzesi’ haline getirildi. Yaklaşık 5 bin materyalin sergilendiği müze, yıllar önce derslerde kullanılan eğitim araçlarını meraklıların beğenisine sunuyor.
Müzede, müzik, deney, iletişim ve tarım aletlerinin yanı sıra 1940'larda okulda çekilen fotoğraflar da yer alıyor. 3 bin civarında canlı türünün korunarak sergilendiği müzede, öğrencilerin biyoloji derslerinde kullandıkları böcekler, kuşlar, sürüngenler ve bitkiler dikkati çekiyor.
Bir öğrencinin 1953 yılında ödev olarak hazırladığı ve özel bir sıvı içinde korunan kertenkele de müzede ziyaretçilerini bekliyor.
Arif Koyuncu adında bir öğrencinin 1969 yılında Kahramanmaraş'ın Berit Dağı'nda bulduğu ve halk arasında "Allahöküzü" olarak bilinen böcek de müzenin raflarında yerini almış durumda.
Düziçi Kaymakamı Nevzat Şengök, ilçenin, Haruniye Köy Enstitüsü sayesinde 1940'lı yıllardan bu yana eğitim konusunda bölgede tanınan bir yer olduğunu söyledi. Böylesine köklü bir eğitim geçmişi bulunan ilçede eğitim müzesi olmasının zorunluluk olduğunu söyleyen Şengök, "Müzedeki ürünlerin çoğu, o zamanki öğrencilerin el emeği, göz nuru ile oluşturulmuş. Bu bina 2006 yılında restorasyonu yapılarak genç nesiller için hizmete sunuldu. O zamanki eğitim seferberliğinin yeni nesillere aktarılmasını amaçlıyoruz. İlçemizi ziyaret eden herkesi bu müzeyi gezmeye davet ediyoruz" dedi.
Müzede çok ilginç objelerin ziyaretçileri beklediğini söyleyen Şengök, şöyle devam etti:
"Biyolojiye ilgi duyanların, ilk günkü gibi korunan canlı çeşitlerini görmelerini istiyorum. Şu an soyu tükenme tehlikesi altında bulunan bir kızıl akbaba müzemizde en iyi şekilde korunuyor. Köy Enstitüsü’nde eğitim gören öğrencilerin hazırladığı çeşitli canlıların iskeletleri, bitkiler, ilginç taşlar ve daha birçok materyal müzede ziyaretçilerini bekliyor. Müziğe ilgi duyanları da bekliyoruz. Tuşları da dahil tamamı ahşap olan bir piyanodan hala ses çıkıyor. Burada, iletişim aletleri, kimya ve fizik derslerinde kullanılan deney malzemelerini de görmek mümkün."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!